Intervija ⟩ Tīna Graudiņa par gatavošanos Parīzes Olimpiādei, jauno treneri un "Trīs Zvaigžņu balvu"

Tīna Graudiņa ​ Foto: AP/Scanpix
TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Divkārtējās Eiropas čempiones pludmales volejbolā Tīna Graudiņa un Anastasija Samoilova šobrīd atrodas Katarā, kur notiek sezonas pirmās sacensības. Šonedēļ piedalās "Beach Pro Tour" finālturnīrā, kurā spēkiem mērojas tikai sezonas 10 labākās komandas. Jau nākamajā nedēļā piedalīsies "Elite 16" turnīrā, kur cīnīsies par reitinga punktiem olimpiskajā kvalifikācijā. 

Interviju ar Tīnu Graudiņu sagatavoja TVNET sporta sadaļas praktikante Linda Leonoviča, Rīgas Stradiņa universitātes žurnālistikas studente.

- Kādas sajūtas, ka jau otro gadu pēc kārtas savā īpašumā iegūsti "Trīs Zvaigžņu balvu"?

- Protams, esmu ļoti priecīga un pagodināta par šo balvu, it īpaši, ja man to piešķir jau otro gadu pēc kārtas. Uzskatu, ka galvenais ir panākumi, kuru dēļ šī balva man ir piešķirta. Arī galveno lomu spēlē tas, ka ar Nastju [Anastasija Samoilova] jau otro gadu pēc kārtas ļoti labi nospēlējām. Amerikas turnīros man ir bijuši tik pat labi rezultāti, tāpēc man ir prieks par stabilitāti, kuru man ir izdevies noturēt.

- Vai Anastasija neapvainojās, ka tev to piešķir jau otro gadu?

- Domāju, ka nav apvainojusies, jo tas jau nav mans lēmums, bet gan skatītāji to izlemj. Taču cerams, ka nākamgad arī Nastja tiks nominēta.

- Kā mācības izdodas apvienot ar profesionālo sportu?

- Šobrīd studēju maģistrantūrā Dienvidkalifornijas Universitātē. Šīs ir pilna laika studijas un notiek attālināti. Tāpēc citreiz ir mānīga sajūta, ka visas mācības ir datorā un nav tik laikietilpīgas. Dažreiz nākas kārtīgi iespringt, lai paspētu visu izdarīt. Starp treniņiem un sacensībām ir pietiekoši daudz laika, lai varētu mācīties. Katru dienu ir disciplīna, kad mācos vienu vai divas stundas.

- Kopš septembra tevi un Samoilovu trenē polis Damjans Vojtasiks. Kādas ir būtiskākās atšķirības no iepriekšējiem treneriem?

- Noteikti Damjans ir viens no plānojošākajiem treneriem, kas mums ir bijis. Viņam patīk plānot visu uz ilgāku nākotni, kas ir atsvaidzinoša lieta pēc šiem pēdējiem diviem gadiem, kad Covid-19 dēļ bija viss kas neparedzams, tāpēc patīk šī stabilitātes sajūta. Bet volejbola ziņā interesanti ir redzēt viņa domas par mūsu komandu, jo viņš ir spēlējis pret mums kā treneris, tāpēc ir ļoti interesanti redzēt viņa viedokli kā pretiniekam un saprast, kas ir mūsu vājās vietas un kur mums vajag uzlaboties.

Tīna Graudiņa (no kreisās) un Anastasija Samoilova "Beach Pro Tour" finālturnīrā Dohā
Tīna Graudiņa (no kreisās) un Anastasija Samoilova "Beach Pro Tour" finālturnīrā Dohā Foto: FIVB

- Kas ik dienu tevi motivē? Vai ar ģimeni bieži apspriežat tavus rezultātus?

- Ģimene ir mani lielākie atbalstītāji, arī šobrīd vecāki un mazākais brālis ir atbraukuši uz Kataru, tāpēc vismaz trīs latviešu fani šeit būs. Viņi vienmēr ir bijuši ar mani un atbalstījuši manu sportisko karjeru, bet ikdienā mani motivē iekšējās ambīcijas, vēlme būt labākai un uzvarēt.

- Vai spētu iedomāties savu ikdienu bez profesionālā sporta?

- Es noteikti spētu iedomāties kā tas varētu būt, bet es nevēlētos sev tādu ikdienu. Arī, ja es beigšu profesionāli sportot, tad noteikti sports arī būs manā dzīvē, bet ne tik augstā līmenī, vairāk prieka pēc. Iespējams, būs vēlme izmēģināt jaunu sporta veidu, tāpēc sportošu lielāko daļu no savas dzīves.

- Vai tu neilgojies pēc vieglatlētikas?

- Nē, bet es apbrīnoju un sekoju līdzi latviešu vieglatlētu rezultātiem un apbrīnoju tos, kuri pasaules čempionātos uzstāda rekordus. Vieglatlētika tiešām ir ļoti skaists sporta veids, tāpēc man prieks, ka esmu guvusi šo sajūtu būt par šī sporta veida sportistu.

- Vienā intervijā minēji, ka Vojtasikam ir savs tehniskais stils… vai jau esat apraduši viens ar otru un vai viegli sadarboties?

- Ir ļoti viegli sadarboties, un par to mums ir vislielākais prieks, jo tas mums ir galvenais. Volejbola ziņā ir galvenais, ko un kā pareizi vajag darīt. Mēs spējam arī diskutēt par jautājumiem, kuri mums nesakrīt uzreiz, un tieši tāpēc, ka sakrīt mūsu personības. Mēs tiešām esam ļoti priecīgas, ka līdz šim sadarbība ir ļoti laba un esam apraduši viens ar otru. Pirmie turnīri rādīs, cik treneris būs apmierināts ar mūsu sniegumu un kā mēs izpildīsim viņa doto spēles uzdevumu.

- Parīzes "Elite 16" turnīra grupā abas ar Samoilovu ierindojāties otrajā vietā. Vai bijāt gaidījušas šādu rezultātu, vai tomēr cerējāt uz pirmo vietu?

- Mēs ļoti priecājamies par otro vietu, it īpaši tāpēc, ka turnīra gaitā uzvarējām pretinieces, kuras iepriekš nebijām uzvarējušas. Esam apmierinātas ar rezultātu, neskatoties uz to, ka fināla spēlē zaudējām nīderlandietēm, kuras iepriekš bijām uzvarējušas.

- Kā jūs ar Samoilovu gatavojaties sacensībām, vai iepriekš kaut ko pārrunājat, vai tas paliek trenera ziņā?

- Dienu pirms mums ir stundu garš treniņš, lai sajustu bumbu. Parasti pirmajā dienā pirms sacensībām aizejam uz svaru zāli, lai pacilātu vieglus, tonizējošus svarus. Savā starpā mēs nerunājam par pretiniecēm, mēs labāk gaidām, kad treneris dod savas instrukcijas, kā mums spēli vajag veidot. Vairāk tas notiek tajā dienā, kad mums ir spēle, jo, ja mēs sākam domāt dienu pirms, tad bieži vien par daudz domājam un beigās nesanāk kā gribējām.

Tīna Graudiņa
Tīna Graudiņa Foto: AFP/SCANPIX

- Šī būs pirmsolimpiskā sezona. Kādus mērķus esat izvirzījušas, lai kvalificētos Parīzes spēlēm 2024. gadā? Kāda būs jūsu shēma, pēc kādas pildīsiet kvalificēšanos?

- Sākot no šī brīža līdz 2024. gada maijam mums ir jāpiedalās 12 turnīros. Pamata noteikums ir piedalīties minimums 12 turnīros vai vairāk, jo pēc tam tiks aprēķināts, kurš tiks tālāk. Mūsu mērķis ir ierindoties Top 15 rangā. Pirmais galvenais solis ir "Elite 16", bet pārējie mērķi - labi startēt Eiropas čempionātā, pasaules čempionātā, kas būs oktobrī, un Jūrmalas "Challenge" turnīrā.

- Sezonai gatavojaties Tenerifē. Dzirdēts, ka treniņspēlēs jums klājies ļoti labi. Cik gatavas esat jaunajai sezonai?

- Bija ļoti laba treniņnometne, tāpēc, ka tas ir kā mazais centrs visiem Eiropas pludmales volejbolistiem ziemas mēnešos. Līdz ar to tur bija nīderlandietes, vācietes, šveicietes, spānietes, čehietes. Šī bija laba treniņnometne, jo mēs varējām izspēlēt spēli, nevis tikai treniņu vingrinājumus taisīt. Šī bija laba iespēja saprast mūsu lielākās kļūdas un no tām arī mācīties.

- Ko tu vēl gribētu sasniegt un kādi ir tavi nākotnes mērķi?

- Koncentrējos uz tuvākajiem mērķiem. Šobrīd tie ir - pirmkārt, kvalificēties Parīzes olimpiskajām spēlēm, un otrkārt, labi tur nospēlēt. Otrs mērķis ir pabeigt maģistrantūru aprīlī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu