Ukrainas tenisa zvaigzne: Krievu un baltkrievu sportistu dzīves tā vienkārši nevar turpināties ierastā ritmā

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Jeļina Svitoļina.
Jeļina Svitoļina. Foto: SIPA/Scanpix

Kamēr Ukrainā notiek karš, krievu un baltkrievu sportistu dzīves nedrīkst turpināties normālā ritmā, uzskata ukraiņu tenisiste Jeļina Svitoļina.

2021. gada Tokijas olimpisko spēļu bronzas medaļniece reaģējusi uz Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) neseno vēstījumu mēģināt meklēt veidus, kā krievu un baltkrievu sportistus atgriezt starptautiskajā apritē.

"Olimpiskās spēles ir katra sportista lielākais sapnis un milzu privilēģija [tajās startēt]. Tā ir pasaules lielākā platforma, kas parāda iekļaušanu un dažādību. Tāpēc jāpatur spēkā aizliegums starptautiskajās sacensībās piedalīties Krievijas un Baltkrievijas sportistiem, jo šo valstu vadītāji Ukrainā veic šausminošus noziegumus.

Krievu un baltkrievu sportistu dzīves nevar tā vienkārši turpināties ierastā ritmā. Arī Krievijas un Baltkrievijas iedzīvotāji nedrīkst palikt vienaldzīgi pret Ukrainā pastrādātajām zvērībām," savā paziņojumā pauda Svitoļina.

SOK pagājušajā nedēļā paziņoja, ka aicina pētīt iespējas, kā Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu atgriezties starptautisko sacensību apritē.

Ja SOK jebkādā veidā pieļaus Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs, Ukrainas atlēti sola boikotēt četrgades vasaras sporta veidu lielāko forumu.

Kā priekšnoteikumus, lai sportisti varētu atgriezties sacensību apritē, SOK min, ka tie varētu startēt tikai kā neitrāli sportisti, nekādā veidā nepārstāvot savu valsti vai federāciju, līdzīgi kā tas ir profesionālajās sporta līgās Eiropā, ASV un Kanādā, kā arī atsevišķos individuālajos sporta veidos.

Tāpat sportisti sacensībās varētu piedalīties, ja pilnībā respektē Olimpisko hartu. Pirmkārt, tie var būt tikai sportisti, kas nav aktīvi atbalstījušu Krievijas karadarbību Ukrainā. Otrkārt, šiem sportistiem jāatbilst Pasaules antidopinga kodeksam un citiem antidopinga noteikumiem.

Gadījumā, ja sportisti neievērotu šos priekšnosacījumus, starptautiskajām federācijām un/vai sacensību rīkotājiem nekavējoties jāatstādina viņus no sacensībām, ziņojot par to SOK.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu