ANO ekspertes oficiālā ziņojumā pauž atbalstu Krievijas un Baltkrievijas sportistiem (3)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Krievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins Foto: AFP/Scanpix

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) oficiālajā paziņojumā divas ekspertes paudušas atbalstu Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) iniciatīvai atļaut agresoru valstu Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties starptautiskās sacensībās.

Jau gandrīz gadu Krievija ar Baltkrievijas atbalstu īsteno paplašināto uzbrukumu Ukrainai, taču nerimstošā karadarbība joprojām netiek uzskatīta par pietiekami pamatotu iemeslu, lai visiem agresoru valstu sportistiem aizliegtu piedalīties visās starptautiskās sacensībās. Joprojām ir izņēmumi, piemēram, tenisā.

Tuvojoties 2024. gada Parīzes vasaras olimpiskajām spēlēm, Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nesen aicināja izvērtēt iespējas, kā Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu atgriezties starptautisko sacensību apritē. Šādu iniciatīvu asi nosodījušas Baltijas valstis, Polija un Ukraina.

"Divi ANO eksperti izsaka atzinību SOK, kas atbalsta Krievijas un Baltkrievijas sportistu startēšanu sacensībās "neitrālu" dalībnieku statusā," teikts ANO izplatītajā paziņojumā.

Paziņojumā minētās ekspertes ir grieķiete Aleksandra Ksantaki (ANO īpašā referente kultūras tiesību jautājumos) un indiete K.P. Ašvini (ANO īpašais referents par mūsdienu rasisma veidiem, rasu diskrimināciju, ksenofobiju un ar to saistīto neiecietību).

"Ar SOK atļauju sportistiem būs iespēja piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs 2024. gadā," teikts ANO paziņojumā, kurā tiek norādīts uz nepieciešamību cienīt visu sportistu tiesības saskaņā ar Olimpisko hartu.

Iepriekš SOK savā paziņojumā norādīja, ka "nevienam sportistam nevajadzētu liegt piedalīties sacensībās tikai pases dēļ" un ka "tāpēc ir jāturpina izpētīt iespējas, kā sportisti varētu piedalīties sacensībās ar stingriem nosacījumiem".

ANO ekspertes uzskata, ka SOK ieteikums raisījis nopietnus jautājumus par tiešu diskrimināciju. Viņas lūdz nodrošināt, ka neviens sportists netiek diskriminēts savas tautības dēļ, un uzsver, ka nevajadzētu sportistiem prasīt nostāties kādā no konfliktā iesaistītajām pusēm.

"Mēs saprotam vēlmi atbalstīt Ukrainas sportistus un Ukrainas olimpisko kopienu, kas šausmīgi cieš karā kopā ar visiem pārējiem ukraiņiem, taču Olimpiskajai komitejai un kopumā olimpiskajai sabiedrībai ir pienākums ievērot Olimpisko hartu, kā arī starptautiskās cilvēktiesību normas, kas aizliedz diskrimināciju," teikts ANO paziņojumā.

"Šis nosacījums paver durvis spiedienam un interpretācijām. Visiem sportistiem, neatkarīgi no viņu tautības, jābūt vienādiem noteikumiem. Tas ietver noteikumu, ka ir aizliegta jebkāda nacionālā, rasu vai reliģiskā naida atbalstīšana, kas ir kūdīšana uz diskrimināciju, naidīgumu vai vardarbību."

Ekspertes nākušas klajā ar šādu paziņojumu, neskatoties uz to, ka pēc ANO pēdējām aplēsēm Krievijas uzbrukumā Ukrainai nepilna gada laikā bojā gājuši vismaz 7110 cilvēku (2819 vīriešu, 1905 sieviešu, 180 meiteņu un 225 zēnu, kā arī 33 bērni un 1948 pieaugušie, kam dzimums vēl nav noteikts).

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu