Viens no Paralimpiskā sporta centra finansējuma avotiem varētu būt nacionālā loterija (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Starptautiskās Paralimpiskās komitejas vadītājs Endrjū Pārsons tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Rīgas pilī.
Starptautiskās Paralimpiskās komitejas vadītājs Endrjū Pārsons tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Rīgas pilī. Foto: Paula Čurkste/LETA

Viens no plānotā paralimpiskā sporta centra  finansējuma avotiem varētu būt nacionālā loterija, pārrunāts pirmdien notikušajā Starptautiskās Paralimpiskās komitejas (IPC) prezidenta Endrū Pārsona vizītē pie Latvijas prezidenta Egila Levita un viņa dzīvesbiedres, paralimpiskās kustības Latvijā patroneses Andras Levites.

Paralimpiskais sporta centrs plānots kā Latvijā pirmais pilnībā pielāgotais multifunkcionālais sporta komplekss primāri sportistiem ar invaliditāti un jebkuram cilvēkam, kurš vēlas nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un sportu. Lai arī jau 2017.gadā tika pieņemts Ministru kabineta lēmums par šāda sporta centra nepieciešamību, projekta nākotne joprojām ir neskaidra.

"Viena doma ir, ka daļu no loterijas ienākumiem varētu novirzīt Latvijas Paralimpiskajai komitejai (LPK) vai paralimpiskajai kustībai, kā tas ir citās valstīs. Par to tad varētu arī Saeimā diskutēt. Tas ir labs finansējuma veids, jo tas dod iespēju plānot. LPK viena no problēmām pašlaik ir tā, ka dažādie ienākuma avoti liedz plānot uz priekšu," pēc tikšanās ar Pārsonu sarunā ar medijiem teica Levits.

Pārsons savukārt uzsvēra, ka vairākās valstīs šie paralimpiskā sporta centri ir palīdzējuši popularizēt paralimpisko kustību, kā arī padarījuši sabiedrību iekļaujošāku personām ar invaliditāti.

"Kad vadīju paralimpisko komiteju Brazīlijā, mēs uzcēlām šādu centru, protams, tas bija saistīts arī ar Riodežaneiro paralimpiskajām spēlēm. Parasporta izaugsme bija neticami liela un deva rezultātus. Ir dažādi modeļi šādu projektu finansēšanā un nacionālā loterija ir viens no tiem," uzsvēra Pārsons.

LPK prezidente Daiga Dadzīte atzīmēja, Igaunijā un Lietuvā nauda no nacionālās loterijas tiek novirzīta sportam, tajā skaitā arī paralimpiskajam sportam.

"Tas ir politisks lēmums, kuru neizlemsim mēs vai Latvijas prezidents. Esam spēcīgi vairākos sporta veidos, taču treniņu iespējas ir ļoti ierobežotas. Centrs nebūs tikai paralimpiskajiem sportistiem, tas būs sportotājiem ar un bez invaliditātes," atzina Dadzīte.

Pirmdien Pārsonam plānota tikšanās Izglītības un zinātnes ministrijā ar ministri Andu Čakšu un padomnieku sporta jautājumos Edgaru Severu, kā arī Latvijas Paralimpiskajā komitejā iecerēta tikšanās ar parasporta federācijām. Vizītes turpinājumā Pārsons tiksies ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu, kultūras ministru Nauri Puntuli un Latvijas sabiedrisko mediju vadības pārstāvjiem, kā arī ar Saeimas Sporta apakškomisijas deputātiem.

Svētdien Pārsons vizītē apmeklēja Murjāņu sporta ģimnāziju, Siguldas Sporta centru un Siguldas bobsleja trasi.

Latvijā Pārsons viesosies no 5.februāra līdz 8.februārim pēc aizvadītajām vizītēm Igaunijā un Lietuvā.

Pārsons IPC prezidenta amatā pirmo reizi tika ievēlēts 2017.gadā, četrus gadus vēlāk notikušajā Ģenerālajā asamblejā ar 98% delegātu balsu saglabājot savu amatu. Pirms tam viņš astoņus gadus vadīja Brazīlijas Paralimpisko komiteju, bet no 2005. līdz 2009.gadam bija Amerikas Paralimpiskās komitejas vadītājs.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu