IZM mudina Latvijas sportistus respektēt Ukrainas pozīciju, lemjot par dalību komercsacensībās ar Krievijas un Baltkrievijas sportistu piedalīšanos (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: dpa/scanpix

Latvijas individuālajiem sportistiem, lemjot, vai piedalīties komercsacensībās, kurās vienlaikus ar Ukrainas sportistiem piedalās arī Krievijas un Baltkrievijas sportisti, būtu jāņem vērā nostāja, kādu šajā situācijā ieņem Ukrainas par sportu atbildīgās organizācijas, uzskata Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadība.

Kā aģentūru LETA informēja IZM, vakar izglītības ministre Anda Čakša (JV) tikās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkeviču (JV), cita starpā pārrunājot arī sporta politikas jautājumus.

Tikšanās laikā pārrunāta IZM iecere līgumos par valsts sporta budžeta līdzekļu piešķiršanu iekļaut nosacījumu, ka valsts budžeta līdzekļi nevar tikt novirzīti tiem sportistiem un sporta darbiniekiem, kas piedalās sporta sacensībās, kurās piedalās arī Krievijas vai Baltkrievijas sportisti - neatkarīgi no to statusa, tajā skaitā neitrālā, un starptautisko sporta federāciju noteikumiem un lēmumiem.

Puses pārspriedušas, kā reaģēt uz Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) 2023. gada 25. janvāra paziņojumu, kurā tā aicināja meklēt risinājumus, lai Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu piedalīties starptautiskās sacensībās. Latvijas sporta politikas vadība pret šo ieceri ir noraidoša.

Tāpat ministri pārrunājuši Latvijas virzību uz Eiropas Kodolpētījumu organizācijas (CERN) pilntiesīgas dalībvalsts statusu. Šogad Latvijai esot jāsper nākamie soļi tālākai integrācijai CERN, kas paredz pāreju no asociētās valsts statusa, kāds Latvijai ir šobrīd, uz pirmsietāšanās statusu. Tālāk sekotu Latvijas kļūšana par pilnvērtīgu organizācijas dalībvalsti orientējoši 2026. gadā.

Kā argumentē IZM, pilnvērtīgas CERN dalībvalsts statuss pavērs iespējas vairāk piesaistīt darbam Eiropas Kodolpētījumu organizācijā talantīgākos Latvijas un diasporas zinātniekus, īstenojot Latvijas intereses. Kā būtisku ieguvumu, ko stimulē dalība CERN, abi ministri minējuši Latvijas industrijas iesaisti pētniecības darba apritē, "nodrošinot veiksmīgu dalību augstas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu iepirkumos un veicinot augsto tehnoloģiju īpatsvaru Latvijā".

Politiķi runājuši arī par Latvijas dalību Eiropas Kosmosa aģentūrā (EKA) asociētās dalībvalsts statusā. "Šobrīd vērojama strauji pieaugoša Latvijas augsto tehnoloģiju uzņēmumu dalība EKA konkursos, kas liecina par Latvijas tehnoloģisko briedumu ar kosmosu saistītajās pētniecības jomās. Latvijas dalība EKA sniedz ieguldījumu visos līmeņos - izglītībā, augstākajā izglītībā, zinātnē un industriju spējā būt inovatīvām," pauž IZM.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu