Latvijas 3x3 basketbolisti neredz iespēju piedalīties OS kopā ar agresorvalstu pārstāvjiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
3x3 basketbola komandas "Rīga" spēlētāji Agnis Čavars (no kreisās), Edgars Krūmiņš un Artūrs Strēlnieks
3x3 basketbola komandas "Rīga" spēlētāji Agnis Čavars (no kreisās), Edgars Krūmiņš un Artūrs Strēlnieks Foto: Paula Čurkste/LETA

Olimpiskā čempione 3x3 basketbolā Latvijas izlase neredz iespēju piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs, ja tajās varētu startēt arī agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas sportisti.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) janvārī paziņoja, ka aicina pētīt veidus, kā Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties starptautisko sacensību apritē. Šo paziņojumu nosodīja ne tikai Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un citas amatpersonas, bet arī vairākas sporta federācijas.

Latvijas Olimpiskā komiteja (SOK), atbildot uz SOK aicinājumu, paziņoja, ka tās nostāja bija, ir un būs nemainīga un principiāla - kamēr notiek karš Ukrainā, Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalība olimpiskajās spēlēs zem jebkāda karoga ir nepieļaujama.

"Mēs pārstāvam Latvijas valsti un sporta sabiedrību, kurai ir vienots viedoklis. Arī mūsu komandas viedoklis ir tāds, ka mēs nestartētu," otrdien notikušajā preses konferencē teica komandas galvenais treneris Raimonds Feldmanis.

Arī 3x3 basketbola komandas "Rīga" menedžeris Edgars Buļs piebilda, ka tādos apstākļos nebūtu iespējama Latvijas sportistu dalība olimpiskajās spēlēs.

"Mēs respektējam Latvijas valsts un sporta amatpersonu nostāju. Ja viss paliks šādi un vadība nolems, tad mēs nespēlēsim. Ceram uz situācijas atrisinājumu, lai puišiem nebūtu jāizlaiž olimpiskās spēles," teica Buļs.

SOK ieskatā, valdības nedrīkstētu izlemt, kuri sportisti var piedalīties sacensībās un kuri nē. Tāpat konsultāciju procesā nonākts pie secinājuma, ka nevienam sportistam nevajadzētu liegt piedalīties sacensībās, liegumu pamatojot tikai ar viņa pilsonību.

Kā priekšnoteikumus, lai sportisti varētu atgriezties sacensību apritē, SOK min, ka tie varētu startēt tikai kā neitrāli sportisti, nekādā veidā nepārstāvot savu valsti vai federāciju, līdzīgi kā tas ir profesionālajās sporta līgās Eiropā, ASV un Kanādā, kā arī atsevišķos individuālajos sporta veidos.

Tāpat sportisti sacensībās varētu piedalīties, ja pilnībā respektē Olimpisko hartu. Pirmkārt, tie var būt tikai sportisti, kas nav aktīvi atbalstījušu Krievijas karadarbību Ukrainā. Otrkārt, šiem sportistiem jāatbilst Pasaules antidopinga kodeksam un citiem antidopinga noteikumiem.

Gadījumā, ja sportisti neievērotu šos priekšnosacījumus, starptautiskajām federācijām un/vai sacensību rīkotājiem nekavējoties jāatstādina viņus no sacensībām, ziņojot par to SOK.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu