Cipulis: Izgāju uz starta ar domu, ka viss jāizdara pēc iespējas labāk

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Viesturs Lācis / bobslejs.lv

Sudraba medaļu pasaules čempionātā bobslejā četrinieku sacensībās Emīla Cipuļa pilotētajai ekipāžai izdevās izcīnīt, arī pateicoties pilota spējai saglabāt aukstasinību visu sacensību garumā, apliecināja Cipulis.

5. februārī Sanktmoricā Latvijas četrinieks ar pilotu Cipuli un stūmējiem Dāvi Spriņģi, Matīsu Mikni un Edgaru Nemmi sagādāja sacensību lielāko pārsteigumu, finišējot dalītā otrajā vietā un piekāpjoties vien pasaules titulētākajam bobslejistam Vācijas pilotam Frančesko Frīdriham.

"Biju ļoti mierīgs. Uz katru braucienu izgāju ar svaigu galvu un neskatījos, ar ko mums jācīnās. Izgāju uz starta ar domu, ka viss jāizdara pēc iespējas labāk. Jau pēc treniņiem zināju, ka trase padodas, un ar vēsu prātu jāaizvada savi braucieni. Tad viss būs," par noskaņojumu pirms četrinieku braucieniem saka pilots.

Pēdējos posmos pirms pasaules čempionāta Cipuļa pilotētā ekipāža jau bija pietuvojusies labāko sešiniekam. Tāpēc pilots saka, ka to arī gribējās - finišēt pirmajā sešiniekā.

"Tomēr, redzot, kā braukšana vedās treniņos, klusais mērķis bija pacīnīties par trijnieku. Protams, visam bija jāsakrīt un jāsanāk, jo labāko sešiniekā ir spēcīgi piloti un ekipāžas kopumā. Nav viegli konkurēt, taču klusa cerība bija, ka var tikt arī augstāk," par saviem sapņiem saka Cipulis.

Četriniekos pirmajā dienā ekipāžai tika otrais starta numurs, kas Sanktmoricai ir labs retos gadījumos - ja snieg, piemēram.

"Ar visu to izdevās uzrādīt piekto labāko laiku un būt ļoti tuvu labāko trijniekam. Tad pavērās cerības, ka ar labiem starta laikiem un kvalitatīviem braucieniem varam arī ar labākajiem pacīnīties," atceras bobslejists.

Tā arī sanāca. Jau pēc pirmās dienas tika ieņemta trešā vieta.

"Nostabilizējāmies labāko trijniekā, taču līdz pēdējam braucienam nekas nebija skaidri zināms, jo Sanktmoricas trasē 0,3-0,4 sekundes ir atspēlējamas viena brauciena laikā. Kārtīga cīņa bija līdz pēdējam braucienam," saka Cipulis, piebilstot, ka izloze ar Latvijas šā brīža spēcīgāko ekipāžu nežēlīgi apgājās arī divniekos, kur otrā starta vieta vēl vairāk ietekmēja rezultātu, jo bija vēsāks.

"Līdz ar to katram vēlākam starta numuram ledus kļuva ātrāks. Pirmajā braucienā bijām astotie, tad piektie, un ceturtajā braucienā izdevās nobraukt vislabāk. Tas deva labu pārliecību pirms četrinieku sacensībām," saka pilots.

Viņš apstiprina, ka "tādu prieku kā pēc pēdējā četrinieku brauciena no trenera Sanda Prūša ir grūti dabūt ārā", tomēr Latvijas bobslejistiem tas izdevās, un arī vēlākie trenera apsveikumi bija ļoti sirsnīgi.

Iespējams, ka tieši lēmums sezonas pirmo pusi pavadīt Eiropā izkala otro vietu pasaules čempionātā.

Cipulis bilst, ka sacensībās Ziemeļamerikā, kā viņš sapratis, Latvija piedalītos tikai ar divniekiem. Savukārt Eiropā varējis krāt pieredzi ar četriniekiem.

"Eiropas kausos bija daudz treniņbraucienu. Varējām aprast arī ar ekipāžas biedriem, jo iepriekš kopā nebijām startējuši. Un arī man kā pilotam ar četrinieku kamanām bija laba pieredze Eiropas kausos," par vēlākās medaļas tapšanas procesu saka Cipulis.

Pēc īsas atpūtas ģimeņu lokā bobslejisti trešdien dosies uz Siguldu, kur trešdien un ceturtdien notiks treniņbraucieni, ceturtdien visticamāk būs arī fiziskais treniņš, kas ir ierasts pirms mačiem, un, iespējams, ka arī piektdien būs salīdzinoši viegls treniņš, kas vairāk vērsts uz eksplozivitāti un sagatavošanos mačiem.

Atšķirībā no pirmajā divām sezonām, Cipulim bobslejista karjeru uzsākot 2019. gada rudenī, šosezon Siguldā braukts pamaz - kādi 20-30 braucieni.

Cipulis bilst, ka, lai arī Siguldā ir salīdzinoši daudz braukts un tā ir mājas trase, taču tā ir sarežģīta, kļūdas nepiedod, un, katru reizi izejot uz starta, ir neliels satraukums.

"Par pozīciju finišā pēdējos divos posmos nedomāju. Gribu labi nostartēt, turklāt mājās, un sezonu pabeigt uz pozitīvas nots, lai pašiem ir prieks. Izbaudīt sacensības," par mērķiem nedēļas nogalei, kad Pasaules kausu sezona beigsies ar divām divnieku sacensībām, saka pasaules vicečempions. "Protams, gribas mājas trasē pacīnīties arī par augstākām vietām."

Pirmos trīs Pasaules kausa posmus Ziemeļamerikā latvieši izlaida, Cipuļa, Jēkaba Kalendas, Dāvja Kaufmaņa un Renāra Grantiņa pilotētajām ekipāžām cīnoties Eiropas kausa sacensībās.

Latvijas pēdējo gadu labākais bobsleja pilots Oskars Ķibermanis, ārstējot ceļa savainojumu, šosezon nestartē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu