Latvijas futbolā debitēs VAR

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Gaidāmā 2023. gada sezona "Optibet" virslīgā būs īpaša arī ar to, ka pirmoreiz vēsturē Latvijas futbola čempionātā būs arī VAR (Video Assistant Referee) sistēma, vēsta Latvijas Futbola federācija (LFF).

Šogad "Optibet" virslīgā paredzēts pirmajā no apļiem apkalpot pa vienai spēlei kārtā. Sezonas laikā ir iespēja apkalpojamo spēļu skaitu palielināt līdz 72 mačiem. Apkalpojamo spēļu skaitu diktē fakts, ka šobrīd Latvijā ir tikai viens VAR izmantošanai atbilstoši pielāgots minibuss, kurš reālistiski var tikt izmantots vienā spēlē dienā, kā arī pieejamie finanšu resursi.

Kad izmantojams VAR atbalsts?

VAR sistēmas filozofija un galvenais ieguvums no tās izmantošanas ir godīgāks spēles iznākums spēles svarīgākajās epizodēs. Ir tikai četri gadījumi, kad VAR tiesneši var aicināt spēles galveno tiesnesi izskatīt epizodi video atkārtojumā.

Viss, kas saistīts ar vārtu guvumu un pārkāpumiem pirms to gūšanas, 11 metru soda sitiena pareiza vai nepareiza piešķiršana, tiešas sarkanās kartītes parādīšana, neparādīšana un pēdējais gadījums, kad VAR līdzdarbojas tiesneša lēmumu pieņemšanas procesā, ir par neprecīzu spēlētāja identificēšanu. Tas attiecas uz gadījumiem, kad, piemēram, laukuma tiesnesis kartīti parāda citam spēlētājam, nevis tam, kurš patiesībā veicis pārkāpumu.

Tātad būtiski saprast, ka VAR neiejaucas un neiejauksies epizodēs, kas skars otro dzelteno kartīti, nepareizi piešķirtus stūra sitienus, brīvsitienus, sānu iemetienus. Pat ne tad, ja pēc šiem kļūdainajiem lēmumiem ir gūti vārti vai piešķirts 11 metru soda sitiens.

"Daudzi varbūt domā, ka VAR ieviešana automātiski izskaudīs kļūdu iespējamību. Te vēlos norādīt uz citu valstu čempionātos fiksētajiem datiem. Statistika liecina, ka laukuma tiesnešu lēmumi bez VAR ir precīzi aptuveni 90% gadījumu. Savukārt VAR palīdz uzlabot lēmumu precizitāti līdz 99%. Tas viens procents kļūdu kopumā tomēr paliek," norāda FIFA kategorijas arbitrs Andris Treimanis, kurš ir arī VAR projekta ieviešanas speciālists Latvijā.

Viņš norāda, ka VAR lēmumi tiek iedalīti divās kategorijās, kad laukuma tiesnesis tiek vai netiek saukts pie ekrāna. Pirmā, kad tiesnesis maina savu lēmumu neejot pie ekrāna – faktiskie lēmumi, piemēram, pārkāpums soda laukumā vai ārpus, aizmugure ir vai nav u.c. Otrā kategorija, kad tiesnesis dodas pie ekrāna - interpretācijas lēmumi, piemēram, noraidījuma vai spēles ar roku atkārtota izvērtēšana.

Foto: Publicitātes foto

Kā noteiks spēles, uz kurām norīkot arī VAR?

Lēmumu, uz kurām spēlēm nosūtīt VAR brigādi, pieņems par tiesnešu segmentu atbildīgie LFF darbinieki. Sezonas griezumā VAR spēļu izvēlē tiks piemēroti divi principi: vienāds VAR spēļu skaits visām komandām un sportiskais princips.

"Ir dažāda valstu pieredze, un katram no abiem spēļu izvēles principiem ir savi plusi un mīnusi. No vienas puses, vienāds spēļu skaits būtu labi, bet no otras puses – jāņem tomēr vērā sportiskie principi. Ja mēs jau tagad paredzēsim, ka rudenī jāsūta VAR uz tādu spēli, kurā varbūt nekas vairs neizšķirsies nevienai no komandām, tas laikam nebūtu īsti pareizi. Līdz ar to – visticamāk, sezonas izskaņā tiks vērtēta sportiskā intriga turnīra tabulā, izvēloties spēli, uz kuru sūtīt VAR. Bet idejiski, protams, ir vēlme, lai katrai no komandām būtu apmēram vienāds skaits spēļu ar VAR," pašreizējos plānus atklāja A. Treimanis.

Šobrīd tiek plānots, ka VAR varēs izmantot visu virslīgas klubu stadionos, lai gan pāris stadionos tam ir daži sarežģījumi, kurus LFF kopā ar klubiem mēģina novērst. "VAR izmantos atkārtojumus no visām kamerām, kas nodrošinās spēles tiešraidi, plus papildus vēl divas 16 metru kameras, kas ir obligāta FIFA prasība VAR izmantošanai." Tieši 16 metru kameras ir tās, kas palīdzēs noteikt aizmugures stāvokļa pārkāpumus. Šo kameru iegūtie dati ļauj telpiski precīzi novilkt līnijas, ar kuru palīdzību noteikt, vai konkrētā epizodē bija aizmugure. Šādas vizualizācijas VAR tiesneši spēles gaitā varēs nosūtīt tiešraižu nodrošinātājiem, un līdzjutējiem pie TV ekrāniem būs iespēja tās redzēt.

VAR darbības tehniskā puse

VAR vajadzībām aprīkots minibuss ir mobils un var ierasties jebkurā virslīgas kluba stadionā. Tā atrašanās vieta katrā stadionā būs cita. Līdzjutēji klātienē varēs atpazīt, kurā spēlē ir VAR, pēc laukuma malā izvietota monitora jeb ekrāna, kurā laukuma tiesnesis nepieciešamības gadījumā varēs apskatīties strīdīgu epizožu atkārtojumus. Minibusa aprīkojums tiks pieslēgts televīzijas tiešraižu nodrošinātāju tehnikai. VAR transportlīdzeklī spēles laikā atradīsies trīs cilvēki: VAR tiesnesis, VAR tiesneša asistents jeb tā dēvētais AVAR, kā arī atkārtojumu operators, kurš zibenīgā ātrumā var parādīt VAR tiesnesim nepieciešamo epizodi atkārtojumā, patīt uz priekšu un atpakaļ, apturēt kadru, palēnināt to un pietuvināt. Nepiederošām personām ieeja tur būs liegta. Arī laukuma tiesnesis spēles gaitā neies uz minibusu, bet gan izmantos laukuma malā esošo monitoru. Tas ir obligāts VAR nosacījums - laukuma tiesnesim jābūt redzamam laukuma malā.

"Šobrīd mums pirms gaidāmās sezonas ir astoņi sertificēti galvenie tiesneši, kuri gatavojas darbam jaunajā virslīgas sezonā. Tie paši astoņi var būt arī VAR tiesneši, tāpat mums ir astoņi darbam ar VAR apmācīti un sagatavoti VAR tiesnešu asistenti," skaidro A. Treimanis, kurš vajadzības gadījumā var ieņemt jebkuru no trim minētajām lomām. Savukārt tiesnešu asistenti, kuri laukumā asistē galvenajam tiesnesim, VAR brigādē var pildīt tikai AVAR pienākumus.

Tāpat A. Treimanis norāda, ka VAR ieviešana Latvijā veicinās arī mūsu arbitru sagatavotību un atbilstību starptautiskā futbola prasībām. "Virslīgas mačos iegūtā pieredze gan laukumā, gan VAR lomā būs noderīga mūsu tiesnešiem arī eirokausu un izlašu spēļu apkalpošanas kontekstā. Laika gaitā VAR pakāpeniski kļūst par normu visur, arī eirokausu kvalifikācijas mačos VAR būs aizvien agrākās kārtās. Lai strādātu tur, mūsu tiesnešiem jābūt pieredzei VAR izmantošanā."

Jaunā "Optibet" virslīgas sezona sāksies 11. martā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu