Video Vai Fīniksas "Suns" ar Durantu izvilks pilno lozi?

Kevins Durants Foto: Reuters/ScanPix
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Sešas stundas kopš pārcelšanās uz Arizonu pirms Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Fīniksas "Suns" spēles pret Losandželosas "Clippers" viena no šīs paaudzes lielākajām zvaigznēm Kevins Durants pirmo reizi tikās ar mediju pārstāvjiem. 34 gadus vecajam basketbolistam tika noorganizēta iespaidīga preses konference – karsējmeitenes, sagatavots videoklips ar karjeras spilgtākajām epizodēm, liels līdzjutēju pūlis un ne mazāk iespaidīga žurnālistu ažiotāža. Izcilajam punktu guvējam pēc svinīgajām dzīrēm būs jāķeras pie darba un jāpalīdz "Suns" vienībai izcīnīt pirmo NBA titulu franšīzes pastāvēšanas vēsturē.

Lai arī uz preses konferenci bija ieradies prāvs pulciņš mediju pārstāvju, viņiem bija maz iespēju uzdot sev interesējošos jautājumus Durantam. Galvenokārt šis pasākums bija veltīts tam, lai "Suns" vadība atrādītu savu jauno superauto.

"Tas prasīja daudz smaga darba," sacīja "Suns" ģenerālmenedžeris Džeimss Džonsons. "Taču šodien stāvu šeit lepns, jo varu jūs iepazīstināt ar Fīniksas "Suns" 35. numuru Kevinu Durnatu."

Pūlis uzsprāga, dzirdot šos vārdus!

Pagājušajā vasarā Durants bija pieprasījis, lai Bruklinas "Nets" vadība viņu aizmaina, viens no viņa vēlamajiem galamērķiem bija "Suns" komanda, bet tobrīd "Nets" vadība nešķīrās no superzvaigznes, bet pēc Kairija Ērvinga aizsūtīšanas uz Dalasas "Mavericks" tas bija tikai laika jautājums, kad "Nets" ģenerālmenedžeris Šons Marks aizmainīs savu spožāko dimantu.

No Fīniksas ierakumu puses raugoties, "Suns" īpašnieks Mets Išbija par Durantu bija gatavs atdot gandrīz jebko. Lai iegūtu kāroto zvaigzni, "Suns" šķīrās no jauniem un talantīgiem basketbolistiem - Mikala Bridžesa, Kamerona Džonsona, kā arī drafta kapitāla (2023., 2025., 2027. un 2029. gada pirmās kārtas izvēles). Išbija atzinis, ka komandas vadības lēmums, veicot darījumu, bija vienbalsīgs.

"Tas bija pareizs lēmums gan komandai, gan biznesam, gan spēlētājiem. Tas nebija grūts lēmums. Negribējām atteikties no dažiem puišiem, bet galu galā izlēmām – ka mums jādara viss, lai palielinātu komandas potenciālu šobrīd un nākamajiem trim, četriem gadiem," uzvēra Išbija. "Mūsu vīzija nebūs tikai titula izcīnīšana, bet arī tas, kādā veidā mēs būsim vadošā NBA franšīze. Mums jābūt uzvarētāju kultūrai. Šeit nav runa tikai par uzvaru šogad. Mēs, protams, mēģināsim triumfēt arī 2027., 2029. un 2031. gadā. Mēs visu laiku centīsimies uzvarēt, taču neesmu ieinteresēts uzvaru plānošanā – esmu fāzē, kad vēlos uzvarēt gan šodien, gan rīt."

Kevins Durants
Kevins Durants Foto: AFP/SCANPIX

Notikušajā preses konferencē galvenokārt mediju jautājumi Durantam bija par "Suns" organizāciju un par viņa vietu komandas zīmējumā, bet kāds ESPN reportieris tomēr atrada mirkli, kad ASV izlases basketbolistam uzprasīt par pavadīto laiku Bruklinā.

"Bija daudzi kāpumi un kritumi," izcēla Durants. "Man patika Bruklina. Mēs nespējām īstenot mērķi par čempiona titula izcīnīšanu, taču izbaudīju laiku tur. Mēs darījām visu, kas bija mūsu spēkos, neatkarīgi ko domāja mediji vai kas notika ar komandas biedriem."

Durants izskaidroja iemeslu, kāpēc neizdevās sadarbība ar Ērvingu un Džeimsu Hārdenu. "Kad mēs visi bija laukumā, demonstrējām fantastisku sniegumu (kopā trio aizvadīja tikai 16 spēles). Mēs nespēlējām kopā tik daudz, lai varētu cīnīties par titulu. Tam nepieciešams vairāk laika. Ir arī citi stāsti, kāpēc tik daudz kopā neuzspēlējam, bet, neskatoties uz to visu, viņiem novēlu visu to labāko."

Nonākot Fīniksā, Durants uzskata, ka viņam ir visas iespējas izcīnīt savu trešo NBA gredzenu. "Manuprāt, mums ir viss nepieciešamais, lai mēs būtu veiksmīga komanda. Mums ir spēlētāji ar pieredzi, kuri zina, kā spēlēt noslēdzošajās izslēgšanas spēļu kārtās. Mums ir čempions ģenerālmenedžera krēslā, kurš uzrauga mūs. Montijs (Viljamss) ir čempions kā treneris. Ja ir iegūta pieredze čempiontitulu izcīnīšanā, tā jau ir puse no uzvaras."

Preses konferences beigās sanākušais līdzjutēju pūlis atkal skaļi uzgavilēja Durantam, un tas ir pašsaprotami. Neskatoties uz Kevina dzimšanas gadu, viņš joprojām ir viens no labākajiem basketbolistiem NBA. Šosezon 39 aizvadītajos mačos Durants vidēji spēlē ir guvis 29,7 punktus, izcīnījis 6,7 atlēkušās bumbas un atdevis 5,3 rezultatīvas piespēles. Metienus no laukuma amerikānis realizē ar gandrīz 56% precizitāti. Durants ar Devinu Bukeru būs viens no neapturamākajiem punktu gūšanas duo visā līgā, plus komandā ir lielisks uzbrukuma maestro – Kriss Pols. Nedrīkstam piemirst arī centra spēlētāju Deandrē Eitonu.

Tomēr: Fīniksa riskē! Durants atgūstas no ceļgala savainojuma un kopš 2018./2019. gada sezonas nav aizvadījis vairāk par 55 spēlēm vienā NBA kalendārajā nogrieznī. Pastāv liela iespēja, ka uz vecumu traumas Durantu piemeklēs arvien biežāk. Viņa komandas biedrus arī vajājušas traumas – Kriss Pols regulāri izslēgšanas spēļu laikā iedzīvojās savainojumos, savukārt Bukers šosezon kreisā cirkšņa sastiepuma dēļ izlaida sešas nedēļas.

Tā būtu katastrofa, ja traumas liegtu Fīniksai izcīnīt titulu, jo kluba nākotne tika atdota Bruklinas "Nets" īpašnieku rokās gan spēlētāju, gan drafta izvēļu izteiksmē. "Suns" īpašnieks neizrāda bažas, ka šī loze varētu būt tukša. "Šajā darījumā nav nekāda riska. Es uz to skatos kā uz vīziju un lēmumu. Pieņem savus lēmumus un dodies uz priekšu. Tas nenozīmē, ka viss izdosies vai mēs izcīnīsim vairākus čempiontitulus un uzreiz sapratīsim, ka tas bija pareizais solis, jo jāspēlē spēles. Tomēr es to nemaz neuzskatu par risku. Es zinu, kāda ir vīzija, – man šī komanda piederēs 50 gadus, tātad risks ir nulle. Man nav jāienāk un jāuzvar pirmajā gadā, bet tajā pašā laikā manā dzīvē nav nekā tāda, kur es nevēlētos uzvarēt."

Skaidrs, ka spiediens uz komandu ir liels. Klubam ir dotas divas, varbūt trīs sezonas, lai izcīnītu Lerija O'Braiena titulu. 13-kārtējam Visu zvaigžņu spēles dalībniekam ir doti divi mēneši pirms sezonas beigām, lai izprastu komandas biedrus laukumā un iepazītu trenera spēles zīmējumu, un izslēgšanas spēlēs komanda gaidīs no Duranta augstākā līmeņa basketbolu, lai beidzot par planētas labāko basketbola vienību kļūtu – Fīniksas "Suns".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu