Foto un video ⟩ Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Futbols sniegā un gandrīz pārsteigums startā

Foto: Sanita Ieva Sparāne
Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

No komandām, kuras kaut reizi ir bijušas Latvijas čempiones, 2023. gada "Optibet" futbola virslīgas čempionātu ar uzvaru sāka tikai viena - "Riga FC". Taču tieši spēlē ar "rīdzinieku" piedalīšanos brieda pirmais pārsteigums... Tiesa, 2015. gada čempionam FK "Liepāja" pirmo spēli vēl neizdevās aizvadīt, jo tās norisei neatbilstošs bija Hanzas vidusskolas laukums.

Laika apstākļi – stipra snigšana un putenis – atcēla tikai vienu spēli. Sarežģītākie spēlēšanas apstākļi savukārt bija pirmās kārtas centrālajā spēlē – Valmierā, kur tikās čempions "Valmiera FK" un eksčempions RFS.

Ko jaunajā sezonā spēs Valmieras komanda? Aizgājis pamatvārtsargs Rihards Matrevics, prom ne tikai komandas, bet visas čempionāta aizvadītās sezonas labākais vārtu guvējs Raimonds Krollis, prom ne tikai komandas, bet visa čempionāta pagājušās sezonas labākais rezultatīvu piespēļu dalītājs Karmelo Mena... Ar to vien pietiek, lai prognozes nebūtu īpaši optimistiskas. Bet futbolu, par laimi, spēlē laukumā, nevis uz papīra. Arī stipri piesnigušā laukumā viss ir citādāk nekā uz papīra.

Čempionāta pirmie vārti turnīra pirmajā spēlē netika gūti – spēle beidzās 0:0, taču izcelties varēja abas komandas, un domāju, ka valmierieši ar šādu sākumu var būt pat apmierināti, jo ne jau viņi pirms šīs spēles tika uzskatīti par favorītiem. Komandas galvenais treneris Jurģis Kalns pirms starta nemaz neslēpa, ka komandai būs nepieciešams "ieskriešanās laiks", tā ka punkts mačā ar vienu no pretendentiem uz titulu nebūt nebūs lieks.

Protams, piesnigušais laukums un vispār pirmās spēļu kārtas nav piemērotas secinājumiem, taču arī izsvītrot Valmieras komandu no pretendentiem uz titulu nevajadzētu steigties. Atcerēsimies kaut vai pagājušo sezonu – tikai 5 punkti pirmajās 4 spēlēs... Pirms sezonas starta bija (un droši vien joprojām ir) bažas par Valmieras komandas vārtsargu līniju, taču Karloss Olsess no Venecuēlas, kurš tādos apstākļos spēlēja pirmo reizi karjerā, vismaz pirmajā spēlē nepievīla (līdz šim bija spēlējis tikai dzimtenē – pēdējās sezonas 5. labākajā komandā "Deportivo la Guaira" - un Argentīnā - "Racing Club" otrajā komandā).

Foto: "Optibet" Latvijas virslīgas pirmās kārtas spēle: "Valmiera" - RFS

Pagājušajā sezonā RFS valmieriešus neuzvarēja ne reizi – divi zaudējumi (viens no tiem ar 0:4) un divi neizšķirti. Neizdevās uzvarēt arī tagad, un pēdējās desmit savstarpējās spēlēs virslīgā RFS tagad ir tikai... viena uzvara (5 neizšķirti un 4 zaudējumi).

Iepriekšējās desmit sezonās titula īpašnieks trīs reizes sāka nākamo sezonu ar zaudējumu – 2017. un 2018. gadā Jūrmalas "Spartaks", bet 2016. gadā – FK "Liepāja". Valmierieši sāka ar neizšķirtu un tagad gaida ciemos FK "Liepāja". Nākamās nedēļas beigās puteni Valmierā nesola.

Lielākais pārsteigums brieda "Riga FC" un FS "Jelgava" komandu spēlē. Jelgavas komanda atgriezās virslīgā pēc divām sezonām, un nācās dzirdēt, ka jelgavnieki būs neglābjami pēdējie. Iespējams, ka tāda pārliecība vismaz spēles sākumā bija pārņēmusi arī "rīdziniekus", taču vispirms jau labi organizētas komandas iespaidu atstāja jelgavnieki.

Spēles laikā prātā nāca Johana Kruifa reiz teiktais, ka viņš nekad nav redzējis, ka vārtus gūtu "naudas maiss". Abu komandu budžeti un līdz ar to iespējas komplektēt sastāvu nav salīdzināmi, taču pēc pirmā puslaika bija 0:0 un tikai kompensācijas laika pēdējā 4. minūtē "Riga FC" (Marko Regža) guva uzvaras vārtus – 2:1.

Jā, arī tā bija tikai pirmās kārtas spēle un ar secinājumiem nesteigsimies, taču visiem nākamajiem jelgavnieku pretiniekiem (nākamā spēle Jelgavas komandai būs savā laukumā ar BFC "Daugavpils") tas ir uzskatāms brīdinājums – punktus virslīgas jaunpienācēji nevienam nedāvinās. Pirmos vārtus Jelgavas komandā pēc atgriešanās virslīgā guva Oskars Rubenis (pērn spēlēja Tukuma komandā).

Latvijas kausa ieguvēja FK "Auda" komanda ar 2:0 pārspēja Salaspils "Super Nova" komandu. Likumsakarīga uzvara.

FK "Tukums 2000/Telms" savā laukumā ar 1:0 uzvarēja BFC "Daugavpils". Divas strīdīgas situācijas ar 11 m soda sitiena nozīmēšanu uz mājinieku vārtiem bija, kamēr rezultāts bija 0:0 – abas reizes par pārkāpumu pret Valeriju Lizunovu.

Daugavpilieši, noskatīdamies pēc spēles abu epizožu ierakstu, secināja, ka pārkāpumi bija abas reizes, taču nenozīmētus 11 m soda sitienus viņi neuzskata par galveno zaudējuma iemeslu – vispirms jau paši esot spēlējuši slikti.

Pirmos vārtus čempionātā guva FK "Auda" spēlētājs Aleksejs Isajevs. Mums labi zināms spēlētājs (7 spēles un vieni vārti Latvijas izlasē, iepriekš spēlēja "Skonto FC", RFS un FK "Liepāja").

Pirms jaunās sezonas virslīgā ienāca vairāki interesanti ārzemju futbolisti, kuri sezonas laikā varētu kļūt par savu komandu līderiem un par redzamākajiem spēlētājiem visā turnīrā, bet par pirmo leģionāru, kurš šosezon guva vārtus, kļuva 20 gadus vecais argentīnietis Matiass Agustins Pitao. Viņam šī ir pirmā sezona Eiropā, pērn viņš spēlēja Buenosairesas provinces klubā "Almirante Brown" (klubs dibināts pirms 110 gadiem) un ieņēma ar to 3. vietu Primera Nacional – pēc ranga 2. līga – savā zonā. Pitao 14 spēlēs guva divus vārtus. Viņš ir viens no vairākiem ārzemju jaunpienācējiem, kuri "Optibet" virslīgu uzskata par iespēju kļūt pamanītam Eiropā un par tramplīnu savas karjeras turpināšanai. Piemēri tam ir.

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu