Čakša: Nevienā brīdī nav bijis mērķis aizskart kādu sportistu personīgi

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša Foto: Zane Bitere/LETA

Valstī par sportu atbildīgā izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) intervijā "Latvijas Televīzijai" (LTV) izvairīgi komentējusi izmaiņas lēmumā par finansiālu atbalstu sportistiem, kas komerciālajās sacensībās piedalās kopā ar Krievijas un Baltkrievijas pārstāvjiem.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) šonedēļ mainīja savu lēmumu par tenisisti Aļonu Ostapenko, šosejas riteņbraucējiem Tomu Skujiņu un Kristu Neilandu. Iepriekš tika nolemts, ka šiem sportistiem nedrīkst piešķirt finansiālu atbalstu no Latvijas budžeta līdzekļiem, jo ikdienā viņi piedalās sacensībās, kurās startē arī agresoru valstu Krievijas un Baltkrievijas pārstāvji.

Latvijas sporta saime publiski asi kritizēja IZM iepriekš pieņemto lēmumu. Čakšas ārštata padomnieks sporta jautājumos basketbola treneris Ainars Bagatskis nāca klajā ar izvēstu un argumentētu pamatojumu, aizstāvot IZM lēmumu, taču tagad tas ir mainīts. Ministre intervijā LTV atteicās nosaukt, kurš bija iniciatīvas autors un kāpēc lēmums tomēr tika mainīts.

"Man ir grūti pateikt, kurā līmenī tas ir ieviesies. Labi, ka tam ir atrasts risinājums. Nevienā brīdī nav bijis mērķis aizskart kādu sportistu personīgi. Atceroties, ka mums blakus notiek karš, mums ir jābūt ļoti uzmanīgiem ar to, kā mūs var ietekmēt agresīvā kaimiņa dažādas rīcības," sacīja Čakša.

Savukārt Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Juridiskā dienesta vadītājs Raitis Keselis pauda gandarījumu, ka IZM mainījusi savu lēmumu.

"Liels prieks, ka šo risinājumu mums ir izdevies panākt salīdzinoši vai drīzāk pietiekami laicīgi, lai nebūtu nodarīts kāds būtisks kaitējums. Sportisti turpina piedalīties sacensībās. Finansējums tiek pilnā apmērā atjaunots tiem sportistiem, kuriem tas bija apturēts. Varam tikai atvainoties sportistiem, ka viņiem bija jāiet cauri šāda situācijai."

Arī LTV raidījumā "Šodienas jautājums", atbildot uz jautājumu, kam tad pirmajam ienāca prātā ideja par finansējuma iesaldēšanu, ministre izvairījās runāt skaidru valodu. 

"Man būs grūti atbildēt, kurš bija pirmais - vista vai ola," sacīja Čakša.

Uz žurnālistes precizējošo jautājumu, vai idejas autore ir viņa pati, ministre pēc pārdomām atkal atbildēja netieši: "Ziniet, kādreiz ir ļoti grūti atbildēt, kurš bijis pirmais."

Tāpat politiķe arī norādīja, ka Krievija un Baltkrievija sportu un kultūru izmanto kā savu ruporu, bet tādēļ nevajadzētu ciest mūsu sportistiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu