Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Ēsma iemesta

Foto: Ruslans Antropovs
Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Pēc pirmajām divām spēļu kārtām izdarīt jelkādus, kaut ļoti piesardzīgus secinājumus būtu neprāts, taču ar pirmajām divām spēļu kārtām ir pietiekami, lai ar nepacietību gaidītu Latvijas "Optibet" futbola virslīgas čempionāta turpinājumu. Ēsma intrigai pirms izlašu pauzes ir iemesta.

Čempionam ir tikai viens punkts, bet pirmā uzvara jau ir virslīgas jaunpienācējiem, tikai viena komanda ir uzvarējusi abās pirmajās spēlēs, un tā nav viena no pagājušās sezonas pirmā četrinieka komandām (tiesa, FK "Liepāja" ir aizvadījusi tikai vienu spēli un teorētiski divas uzvaras varēja būt arī liepājniekiem), tikai divas komandas ir bez punktiem, bet viens no turnīra favorītiem pirmajās divās spēlēs ir ieguvis tikai divus punktus...

BFC "Daugavpils" komandai nav virslīgā neērtākas pretinieces par Jelgavas komandu – 20 virslīgas spēlēs ar FK "Jelgava" un tagad ar FS "Jelgava" daugavpiliešiem nav nevienas uzvaras un ir tikai 4 neizšķirti. Likās, ka šoreiz beidzot pirmā uzvara tiks gūta, jo jau 6. minūtē daugavpilieši guva vārtus un līdz puslaika vidum dominēja, taču... 1:2. Un jelgavnieki bija tuvāk trešo vārtu gūšanai nekā viesi neizšķirtam.

Spēle bija līdzīga visos statistikas rādītājos (viesi pat izpildīja vairāk stūra sitienu – 4 pret 2), taču Daugavpils komandai trūka "zobu" uzbrukumu beigu fāzē. Šī spēle bija interesanta arī vēl kāda iemesla dēl – proti, laukumā tikās divi virslīgas pieredzējušākie futbolisti. Jelgavniekam Valerijam Redjko 10. martā palika 40 gadu (viņš ir arī viens no futbola skolas treneriem), bet daugavpilietim Valerijam Afanasjevam 20. septembrī būs 41 gads. Viņi aizvadījuši attiecīgi 456 (otrais lielākais spēļu skaits virslīgas vēsturē – pirmais ar 483 spēlēm ir Igors Korabļovs) un 320 spēles virslīgā, abi joprojām ir vērtīgi savu komandu spēlētāji, un tieši Redjko arī guva uzvaras vārtus.

Iepriekšējos desmit gados ātrāk par Jelgavas komandu no virslīgas jaunpienācējiem pirmo uzvaru bija guvuši... tieši BFC "Daugavpils" futbolisti.

2014. gadā un 2019. gadā (atgriešanās virslīgā) uzvarēts jau pirmās kārtas spēlēs. Savukārt visilgāk līdz pirmajai uzvarai gāja "Valmiera Glass ViA" 2020. gadā – pirmais panākums tika gūts tikai 23. kārtā. Paši jelgavnieki – toreiz FK "Jelgava" - iepriekšējā reizē jeb 2010. gadā pirmo uzvaru guva 4. spēļu kārtā, un interesanti, ka arī toreiz vienus no vārtiem mačā ar JFK "Olimps"/RFS (4:0) guva Redjko (ar hat-trick toreiz izcēlās Oļegs Malašenoks).

Rīgas lielajā duelī uzvarētājs noskaidrots netika – 1:1 spēlē starp "Riga FC" un RFS. "Rīdzinieki" jau 12. minūtē palika mazākumā – pēc VAR ieteikuma apskatīdamies epizodi, tiesnesis Andris Treimanis parādīja sarkano kartīti senegālietim Niangam. Ne bez VAR piedalīšanās "rīdzinieki" arī izlīdzināja rezultātu – bija spēle ar roku soda laukumā un brazīlietis Aurelio panāca 1:1. Jau kompensācijas laika 4. minūtē Aurelio varēja gūt arī uzvaras vārtus – bumba trāpīja pa vārtu pārliktni...

"Riga FC" mazākumā spēlēja pat labāk nekā RFS, bet īsti apmierināti ar savu komandu sniegumu nebija abi galvenie treneri. RFS pirmajās divās spēlēs ir zaudējis jau 4 punktus (divi neizšķirti). Visa sezona vēl priekšā un punktus zaudēs visi, taču... Tie punkti, kurus esi ieguvis turnīra sākumā, tie ir kā drošs noguldījums kādā no Šveices bankām.

Salaspils "Super Nova" pērn savā pirmajā virslīgas sezonā pirmo uzvaru guva tikai 22. spēļu kārtā, bet tagad – jau otrajā spēlē. Salaspilieši ar 2:0 pārspēja FK "Tukums 2000/Telms" komandu. Līdz ar tādu spēlētāju kā Deniss Rakels un Oļegs Laizāns pievienošanos, kā arī Eduarda Višņakova palikšanu komandā "Super Nova" šosezon noteikti ir spēcīgāka (klāt nākuši vēl daži spēlētāji ar virslīgas pieredzi), nekā bija pērn un jau kopš sezonas sākuma. Cik spēcīgāka – to redzēsim turnīra turpinājumā. Nākamā spēlē salaspiliešiem būs viesos ar BFC "Daugavpils", kam spēlēs ar diviem konkurentiem, pret kuriem jāņem punkti, jau nācās palikt tukšā. Tā ka...

Titula īpašniece "Valmiera FC" komanda ar 0:1 mājās zaudēja FK "Liepāja". Pagājušajā sezonā liepājnieki čempionus uzvarēja tikai vienreiz (trīs zaudējumi) un arī tad to paveica Valmierā. Spēles likteni izšķīra laukuma saimnieku neuzmanība savā soda laukumā un tā tuvumā – zaudēta bumba, zaudēti vārti un zaudēts arī spēlē.

Čempioni vēl tikai ieskrienas, taču ieskrējiena ceļš viņiem garš nav atvēlēts.

Izlašu pauze tagad nāks par labu tieši tām komandām, kuras turnīru sākušas ne tik veiksmīgi, kuru sastāvi vēl tikai veidojas un kuru rindas pametuši daži līderi.

Starp citu, izlašu pauze var ietekmēt arī tās komandas, kuru spēlētāji uzaicināti Latvijas izlasē, – no RFS tādi ir 9, no "Riga FC" un "Valmiera FC" pa 4, bet no FK "Auda" 2 spēlētāji. Šajā kontekstā būs interesanti pasekot šo komandu (īpaši pirmo triju komandu) sniegumam pirmajās spēlēs pēc izlašu pauzes. RFS spēlēs Jelgavā, "Riga FC" - Liepājā, bet FK "Auda" - savā laukumā ar "Valmiera FC".

Latvijas kausa īpašniece FK "Auda" komanda ir vienīgā, kas uzvarējusi abās pirmajās spēlēs, – šoreiz 2:0 pār FK "Metta". Virslīgā FK "Auda" uzvar metiešus piektajā no piecām savstarpējām spēlēm.

Nākamajā spēlē līderiem būs jātiekas ar titula īpašniekiem "Valmiera FC" futbolistiem, kuriem divās spēlēs ir tikai viens punkts...

Ēsma sezonas intrigai ir iemesta.

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu