"Medaļas abas puses" Iluta Gaile: Pirms Albervilas olimpiskajām spēlēm bijām palikušas gandrīz bez nekā

CopyDraugiem X Whatsapp

Projektu "Medaļas abas puses" turpinām ar stāstu par Latvijā panākumiem bagāto sporta veidu - kamaniņu sportu.

Šoreiz stāsts ir par Ilutu Gaili, kura pārstāvējusi Latviju četrās olimpiskajās spēlēs un vairākas reizes Pasaules kausa (PK) izcīņas posmos ierindojusies pirmajā trijniekā. Sižetā arī jaunais kamaniņu braucējs Kaspars Rinks, ar kuru tiek saistītas cerības nākotnē.

Cīņa par godalgām, pilnas tribīnes, zvaigžņu statuss, ambīcijas, reibinošas uzvaras - tā ir profesionālā sporta redzamā puse. Otrā pusē ir laiks, kas nesaudzē nevienu, bet it īpaši tos, kas sevi sportam atdod bez atlikuma.

"Medaļas abas puses" ir TVNET rakstu/video projekts par Latvijas sporta izcilniekiem - cilvēkiem, kas, lai sasniegtu savu spēju augstumus, apēduši pudu sāls, daudz ko upurējuši, vienlaikus dārgi maksājot par profesionālā sporta atstātajām sekām pēc karjeras beigšanas.

Gaile deviņdesmitajos gados piedalījās trijās olimpiskajās spēlēs un 2002. gadā startēja arī Soltleiksitijas Olimpiādē. Viņas labākais sasniegums pasaules čempionātos ir 2001. gadā izcīnītā 8. vieta.

Viņa ir vairākkārtēja Latvijas čempione un arī vairākas reizes kāpusi uz goda pjedestāla Pasaules kausa izcīņas posmos. 

Savus pirmos soļus kamaniņu sportā viņa spēra Priekuļos, vēlāk Cīrulīšu trasē Murjāņos un pēc tam jau Siguldā. 

"Kamaniņu sportā mani noteikti aizrāva ātrums. Jau pirms treniņiem kamaniņu sportā mani varēja sastapt uz kalniņa," stāstīja Gaile. "Ātrums mani vienmēr ir aizrāvis. Arī no pašas mazotnes man bija ļoti labi rezultāti, es arī puikas apbraucu, un praktiski nebija maču, kuros es nebiju godalgotās vietās, - vienmēr biju trijniekā."

Deviņdesmito gadu sākumā daļa sportistu beidza savas gaitas kamaniņu sportā, bet Gaile palika un turpināja iesākto. Vienubrīd viņa trenējās viena pati. Treneri Jānis Liepa un Jānis Bērzs viņu pierunāja palikt, jo saskatīja savā audzēknē potenciālu.

Pēc karjeras beigšanas viņa sportiskās aktivitātes nenolika malā pavisam - skrēja, apmeklēja trenažieru zāli, piekopa aktīvu dzīvesveidu. 

Jaunais kamaniņu braucējs Kaspars Rinks vēl tikai sāk savu ceļu kamaniņu sportā. 18 gadu vecumā viņš jau guvis ļoti labus panākumus pasaules mērogā, viņš junioru vecumā kļuvis par divkārtēju pasaules čempionu un divkārtēju Eiropas čempionu. 

Līdzīgi kā Gaili, arī Rinku kamaniņu sportā piesaista ātrums. 

"Jāstrādā pašam ar sevi, lai varētu bezbailīgi braukt," teica Rinks. "Mans pirmais mērķis ir nacionālās izlases sastāvā izcīnīt pasaules un Eiropas čempionāta medaļas. Pēc tam jau olimpiskās spēles..."

Viņa elks kamaniņu sportā ir titulētie brāļi Juris un Andris Šici, kā arī Mārtiņš Rubenis. 

Foto: MAF

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Medaļas abas puses" saturu atbild SIA TVNET GRUPA.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu