Sandis Prūsis: Gribējās redzēt, kāda būs komanda bez līdera

CopyDraugiem X Whatsapp
Sandis Prūsis
Sandis Prūsis Foto: Viesturs Lācis

Latvijas bobsleja izlases galvenajam trenerim Sandim Prūsim aizvadītā sezona bija izaicinājums - kā komanda izskatīsies bez savainojumu ārstējošā līdera pilota Oskara Ķibermaņa, taču pēc tās beigām viņš sezonu vērtē ar plusa zīmi, pastāstīja treneris.

Sezona bobslejistiem beidzās pirms vairāk nekā mēneša, kad noritēja Pasaules kausa pēdējais posms Siguldā.

Runājot par motivāciju strādāt ar Latvijas izlasi bez pēdējo gadu līdera divkārtējā Eiropas čempiona un vairākkārtējā pasaules meistarsacīkšu medaļnieka Ķibermaņa, Prūsis saka, ka "tieši tas arī bija izaicinājums - kā mēs atkal izskatāmies bez komandas līdera, šoreiz - Ķibermaņa".

"Iepriekš gribējās paskatīties, kāda komanda izskatīsies bez olimpiskā čempiona Oskara Melbārža, tagad - bez Ķibermaņa," saka treneris. "Un, protams, kad kāds līderis paiet malā, kādam citam ir iespēja izsisties uz augšu. Emīls Cipulis bija tas, kurš izsitās pasaules čempionātā."

Prūsis uzteic visu komandu, sezonu vērtējot ar plusa zīmi, un ne tikai Emīla Cipuļa četrinieka izcīnītās sudraba medaļas pasaules meistarsacīkstēs dēļ.

"Sezona ir pozitīvi vērtējama. Pat ja pasaules čempionātā nebūtu medaļas, bet būtu vieta labāko sešiniekā, arī tas būtu panākums. Ar tiem trim pilotiem, kas šosezon bija pārējiem priekšā [vācieši Frančesko Frīdrihs un Johanness Lohners, kā arī brits Breds Hols], šobrīd ir grūti cīnīties, bet Šveicē mums tas izdevās," atzīmē Latvijas izlases galvenais treneris ar 17 gadu stāžu.

"Turpinot par Emīlu, viņš Sanktmoricas trasē tiešām nobrauca pārsteidzoši labi, nosvērti, neraustījās, bija mierīgs un aizvadīja labus braucienus gan divniekā, gan četriniekā. Es teiktu - tiešām augstas klases sniegums," apmierināts ar pilota veikumu Šveicē ir Prūsis.

Par spīti vairākiem kritieniem un tajos bojātai tehnikai, viņš ir apmierināts arī ar jaunā pilota Jēkaba Kalendas sniegumu: "Kalenda krita un cēlās. Malacis. Un pēc visiem daudzajiem kritieniem, es vismaz neatceros, ka būtu teicis: "Nē, es nebraukšu vairāk, man vajag atpūsties". Uzreiz bija gatavs - ķivere padusē, iet augšā kalnā un nesas lejā."

Treneris daudzos kritienus skaidro ar pilota nelielo līdzšinējo pieredzi un neapgūtajām trasēm. Lai arī ar kritieniem, trase tiek apgūta, un pilots kopā ar komandu dodas apgūt nākamo trasi.

"Arī par stūmējiem ir prieks, jo man pagājušajā vasarā, kad jau par 99% bija zināms, ka Ķibermanis nestartēs, bija šaubas, kā labākie stūmēji reaģēs, vai vispār trenēsies, vai viņiem būs motivācija," savas iepriekšējās vasaras pārdomas atklāj Prūsis. "Taču, nē, tieši otrādi. Es gribu viņus paslavēt par to, ka tie, kuri pēdējos gados bija Ķibermaņa ekipāžā, nostrādāja motivēti, atbildīgi un augstā līmenī," Prūsis slavē puišus, piebilstot, ka arī rezultāts parāda stūmēju darbu un ka rezultāts top tikai pilota un stūmēju kopdarbības rezultātā.

Parasti sejā nopietnais latviešu speciālists pēc otrās vietas izcīnīšanas pasaules čempionātā televīzijas ekrānos līksmoja līdzi Cipuļa ekipāžai.

"Šosezon sanāca tā, ka lielajos mačos mums tas bija pirmais labāko trijnieks, ieskaitot Pasaules kausa posmus. Ka šis ir bijis lielākais prieks manā bobsleja mūžā, nevarētu teikt. Tomēr tas ir ne tikai labāko desmitniekā, bet noteikti augstāk," vērtē treneris.

Šobrīd treneris neņemas spriest par Ķibermaņa atgriešanos trasē, jo par viņa atveseļošanos gādā ārsti un daudz kas pēc rehabilitācijas būs atkarīgs no paša pilota. Tomēr viņš priecātos par pilota atgriešanos.

"Tas būtu forši. Tā būtu intriga un konkurence. Protams, tur būtu arī neapmierinātība, dusmīgi čaļi, taču tā ir sporta sastāvdaļa. Konkurence ir tas, ko gribu arī es," par vēlamo saka Prūsis.

Domājot par nākamo sezonu, viņam salīdzinoši maz rūp visādi ar bobsleju saistīti "sīkumi".

"Mani uztrauc nevis sīkumi vien, bet lielās lietas - kas vispār notiek ar sportu Latvijā? Kas ko lemj, kas par kaut ko atbild? Mani vairāk sporta politika ilgtermiņā uztrauc. Sporta vadībā trūkst līdera," savu viedokli pauž Prūsis.

Prūša vadītā Latvijas izlase 17 sezonās ir tikusi pie Soču olimpisko čempionu titula četriniekos un vēl diviem goda pjedestāliem, pasaules čempionu titula četriniekos 2016. gadā Īglsas trasē Austrijā, kā arī vēl pieciem goda pjedestāliem, četriem Eiropas čempionu tituliem un vēl pieciem goda pjedestāliem, kā arī 15 kristāla globusiem par godalgotu vietu Pasaules kausa sezonas kopvērtējumā kādā no trim vērtējumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu