Bokseris ar "akmens rokām"

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Roberto Durans
Roberto Durans Foto: IMDB

Pasaules kino demonstrētas desmitiem filmu par boksu. Ikviens, kurš kaut nedaudz interesējies par sporta žanru, būs dzirdējis slaveno Rokija Balboa, Muhameda Ali vārdu. Kino netrūkst arī citu aizraujošu stāstu, ko caurvij boksa tematika.

Muhameds Ali nenoliedzami bija spilgta personība, kurš bija pelnījis, lai par viņu tiktu izveidota biogrāfiska drāma. "Ali" dienas gaismu ieraudzīja 2001. gadā, kad savulaik diženais bokseris vēl bija dzīvs.

Maikla Manna filmā Ali atveidoja tolaik lieliskā fiziskajā formā esošais Vils Smits.

Rokija Balboa lomā "Rokija" filmās iejutās cita Holivudas zvaigzne - Silvestrs Stalone. Tās ir boksa filmu klasika, tāpat kā "Krīds" ("Creed") un "Miljons dolāru mazulīte" ("Million Dollar Baby").

Šo kinolenšu ēnā palikusi filma par vienu no visu laiku izcilākajiem bokseriem Roberto Duranu no Panamas. Viņš profesionālajā boksā pabija piecās desmitgadēs - no 1968. līdz 2001. gadam. Pirms viņa to bija paveicis tikai amerikānis Džeks Džonsons.

"Es esmu Durans" ("I Am Duran") ir dokumentāls stāsts par boksera dzīvi un viņa karjeru. Profesionālajā ringā viņš aizvadīja 119 cīņas, kurās izcīnīja 103 uzvaras un piedzīvoja 16 zaudējumus. Savu noslēdzošo cīņu Durans aizvadīja, būdams 50 gadus vecs.

Četrās dažādās svara kategorijās viņš kļuva par pasaules čempionu. Durans boksa aprindās bija pazīstams kā daudzpusīgs, tehnisks un agresīvs bokseris. Spēcīgā sitiena dēļ viņa iesauka bija "Manos de Piedra", kas tulkojumā no spāņu valodas nozīmē "Akmens rokas".

Durans pagājušā gadsimta 80. gados kopā ar leģendārajiem Marvelosu Mārvinu Hagleru, Reju Leonardu un Tomasu Hērnu tika uzskatīts par vienu no tās desmitgades labākajiem bokseriem pasaulē. Savās pirmajās 73 cīņās Durans zaudējuma rūgtumu izjuta tikai vienu reizi. Kopumā 70 reizes viņš savus sāncenšus pieveica ar nokautu. Tas Panamas boksa zvaigzni ierindo ekskluzīvā bokseru pulciņā, kuri ar nokautu uzvarējuši 50 vai vairāk cīņās.

Ar boksu Durans vienā no visnabadzīgākajiem Panamas pilsētas rajoniem sāka nodarboties jau astoņu gadu vecumā, jau tolaik tiekot iesaistīts sparingos. Pusaudža vecumā viņš pameta mācības un brāļa aizgādībā pilnībā pievērsās boksam. Pirmajās trijās amatiera cīņās viņš piedzīvoja zaudējumu, bet tālāk sekoja uzvaru gājiens. Profesionāļa kārtā Durans debitēja 16 gadu vecumā - 1968. gadā.   

2006. gada 14. oktobrī Durans tika uzņemts Pasaules Boksa slavas zālē, un 2007. gada 10. jūnijā Starptautiskajā Boksa slavas zālē.

Durans pēc savas karjeras beigšanas iesaistījies vairākos TV, mūzikas projektos. 

2001. gada oktobrī Durans devās uz Argentīnu, lai reklamētu tikko izdoto salsas mūzikas albumu. Atrodoties tur, viņš iekļuva autoavārijā un viņam bija nepieciešama dzīvības glābšanas operācija. Pēc šī incidenta bokseris paziņoja par aiziešanu no boksa.

"Es esmu Durans" ("I Am Duran") filmu iespējams noskatīties "LMT Viedtelevīzijā".

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu