Pārcilvēks basketbola laukumā - Šaks

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
NBA zvaigzne Šakils O'Nīls
NBA zvaigzne Šakils O'Nīls Foto: Reuters/Scanpix

2,16 metru slaids augums basketbolā centra pozīcijas spēlētājam nav nekas neparasts, taču tādi parametri kombinācijā ar 170 kilogramus smagu ķermeni veido unikālu basketbolistu. Un tāds pavisam noteikti bija leģendārais amerikānis Šakils O'Nīls (Šaks), kurš karjerā kļuva par četrkārtēju Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionu. Karjeras pīķī šis spēka mitriķis basketbola laukumā bija neapturams.

Miesās raženais Šaks piedzima ģimenē, kurā gan māte, gan tēvs bija salīdzinoši gara auguma - abi tuvu 1,90 metriem. Leģendārais basketbolists vēl bija zīdaiņa vecumā, kad cietumā nokļuva viņa tēvs, kurš bija atkarīgs no narkotikām. Viņu ieslodzīja par aizliegto vielu glabāšanu.

Rūpes par mazo Šaku un viņa māti uzņēmās vīrietis no Jamaikas. Visas savas dzīves laikā slavenais basketbolists patēvu uzskatījis par savu īsto tēvu - viņš to uzsvēris arī savās repa mūzikas dziesmās. Šaks ar savu miesīgo tēvu pirmo reizi satikās vien 2016. gadā, trīs gadus pēc patēva nāves, piecus gadus pēc NBA spēlētāja karjeras beigām.

"Es tevi neienīstu. Man ir laba dzīve. Man bija Fils [patēvs]," izteicās Šaks, pirmo reizi satiekot bioloģisko tēvu.

Šaks jau 13 gadu vecumā bija izstiepies līdz gandrīz diviem metriem. Vēl pēc trīs gadiem perspektīvais basketbolists bija izaudzis jau līdz 2,08 metriem. Vidusskolā viņa pārstāvētā komanda divu gadu laikā izcīnīja 68 uzvaras un piedzīvoja tikai vienu zaudējumu.

Pēc vidusskolas absolvēšanas Šaks iestājās Luiziānas štata universitātē studēt biznesu. Otrajā no trim sezonām viņš tika atzīts par Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) gada labāko spēlētāju. Daudzsološo centra pozīcijas spēlētāju 1992. gada NBA draftā bez pārsteigumiem Orlando "Magic" izvēlējās ar 1. numuru.

Šaks jau savā debijas sezonā dominēja zem groziem un likumsakarīgi tika atzīts par NBA gada labāko debitantu. Viņš atkārtoja leģendārā Maikla Džordana panākumu - jau debijas sezonā iekļūstot NBA Visu zvaigžņu spēles sākumsastāvā. Ari turpinājums bija spilgts - karjeras trešajā sezonā Šaks kļuva par līgas rezultatīvāko spēlētāju un aizveda "Magic" komandu līdz NBA finālam, kur gan nācās piekāpties Hjūstonas "Rockets".

1996. gada vasarā, kad Šaks ar ASV izlasi izcīnīja zelta medaļas Atlantas olimpiskajās spēlēs, viņš arī kļuva par brīvo aģentu NBA spēlētāju tirgū. Orlando mediju radītais spiediens, nesaprašanās ar "Magic" komandas galveno treneri un citi faktori noveda pie sadarbības neturpināšanas. Šaks pievienojās Losandželosas "Lakers" komandai, kurā viņš aizvadīja karjeras labākos gadus - 2000., 2001. un 2002. gadā kļūstot par NBA čempionu un finālsērijas MVP jeb vērtīgāko spēlētāju.

Basketbola laukumā Šaku būtībā varēja apturēt tikai ar noteikumu pārkāpumu, jo viņš bija slikts soda metienu izpildītājs - karjerā kopumā vien 52% realizācija. Tomēr viņa spēks bija tik pārcilvēcisks, ka spēcīgais centrs bieži bumbu trieca grozā no augšas ar pretinieku pārkāpumu. Internetā arī atrodami neskaitāmi video, kuros redzams, kā Šaks salauž basketbola groza konstrukciju. Lielā mērā viņa dēļ nācās veikt tehniskus uzlabojumus, lai NBA spēlētāji nebūtu tik ļoti apdraudēti.

"Es sapņoju kļūt par reperi. Es sapņoju kļūt par basketbolistu. Es sapņoju kļūt bagāts," atzīst Šaks.

2004. gadā "Lakers" un Šaks nespēja vienoties par jaunu sadarbības līgumu. Nauda, cilvēciskās nesaskaņas un citi faktori noveda pie maiņas darījuma, kurā dominējošais centrs pārcēlās uz Maiami "Heat" komandu, ar kuru viņš triumfēja NBA čempionātā 2006. gadā. Šaks gadā saņēma aptuveni 20 miljonus ASV dolāru lielu samaksu, kas bija trešā daļa no "Heat" komandas visu spēlētāju kopā algu budžeta (apmēram 60 miljoni). 

NBA spēlētāja karjeru, kas ilga no 20 līdz 28 gadu vecumam, Šaks noslēdza 2011. gadā. Pateicoties harismātiskai personībai, humora izjūtai un aktiera dotībām, augumā raženais basketbolists filmējies daudzos dažādos Holivudas projektos. Uzreiz pēc spēlētāja karjeras beigām Šaks sāka darbu televīzijā, kļūstot par vienu no vadītājiem populāram NBA šovam kopā ar Čārlzu Bārkliju, Keniju Smitu un Ērniju Džonsonu. Viņam ir īpaša rubrika "Shaqtin' a Fool", kurā katru nedēļu sezonas laikā tiek apkopoti NBA spilgtākie kuriozi.

Slavenais basketbolists pērn atzīmēja 50 gadu jubileju. Par viņa interesanto personību 2022. gadā iznāca daudzsēriju dokumentāla filma "Shaq" ("Šaks"). Visas četras sērijas iespējams noskatīties "LMT viedtelevīzijā".

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu