Video ⟩ Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "Viesu diena" un čempionu nedienas

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Ikaunieks (priekšplānā)
Jānis Ikaunieks (priekšplānā) Foto: Sanita Ieva Sparāne

Latvijas "Optibet" futbola virslīgas 7. spēļu kārtā laukuma saimnieki ieguva tikai vienu punktu piecās spēlēs un neguva nevienus vārtus. Tāda "viesu diena" šosezon virslīgā vēl nebija piedzīvota. Pirmo reizi līderu trijniekā šosezon iekļuva čempione "Valmiera FC" komanda, taču tieši titula īpašniekiem no visām pagājušās sezonas pirmajām piecām komandām pašreiz ir lielākās problēmas komandas sastāvā un tāpēc ir bažas par to, cik tad ilgi viņi noturēsies līderu trijniekā.

Iepriekšējās divās spēlēs čempioni paņēma tikai vienu punktu – 1:1 Daugavpilī un 0:1 Salaspilī, taču vēl vairāk uztrauca komandas sniegums un robi tās sastāvā – Daugavpilī sezona beidzās Džibrilam Gejam (šosezon jau bija guvis 4 vārtus, pirms sezonas runāja, ka viņš varētu gūt 20 vārtus un Valmieras futbola klubam varētu sanākt vēl viens veiksmīgs darījums – proti, Gejs varētu tikt izdevīgi pārdots – un tas radījās ļoti reāls variants), bet Salaspilī savainojuma dēļ laukumu atstāja Renārs Varslavāns un arī viņam šī sezona ir beigusies.

Gandrīz vai jāatsāk trenēties komandas galvenajam trenerim Jurģim Kalnam un viņa palīgam Gatim Kalniņam, lai komandai būtu, kas spēlē uzbrukumā…

Patiesībā – joki ir mazi. "Valmiera FC" izdevās ar 1:0 pārspēt FK "Metta" (metieši jau 14 spēlēs pēc kārtas virslīgā nav uzvarējuši Valmieras komandu), tagad savā laukumā jātiekas ar nepiekāpīgo un interesanto jaunpienācēju FS "Jelgava", bet tad pirmā riņķa pēdējā spēlē viesos jātiekas ar vicečempionu "Riga FC".

Nav garantijas, bet, iespējams, ka pirms čempiona un vicečempiona savstarpējās spēles komandas šķirs tie paši seši punkti, kas šķir tagad ("rīdziniekiem" nākamajā kārtā jāspēlē ar "Mettu"). Valmieras komandā arī labi apzinās, ka pašreizējais komandas sastāvs (plus vēl Geja un Varslavāna savainojumi) nav tāds, ar kādu var saglabāt titulu.

Tas nenozīmē, ka Valmierā kāds jau ir samierinājies ar tā atdošanu, taču pašreiz laikam jau vispirms aktuāla ir vieta trijniekā vai vismaz četriniekā jeb tā sauktajā Eiropas kausu zonā un komandas pastiprināšana šā mērķa sasniegšanai, kā arī debijai UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā. Tamlīdzīgās situācijās, kāda pašreiz ir Valmieras komandā, nereti izceļas spēlētāji, uz kuriem kā uz potenciālajiem līderiem nemaz netika cerēts, tā ka tagad tāda iespēja sevi apliecināt ir vairākiem Valmieras komandas futbolistiem.

Virslīgā vēl nav aizvadīta kaut vai ceturtā daļa spēļu, vēl ir laiks pastiprināt komandas sastāvu (tiklīdz tāda iespēja radīsies) un uzlabot komandas sniegumu.

Savu šosezon pārliecinošāko spēli aizvadīja FK "Liepāja", kas ar 3:0 uzvarēja Tukumā, un no trešās vietas liepājnieki atpaliek vairs tikai par vienu punktu. Liepājnieku rindās virslīgā debitēja gruzīnu vārtsargs Luka Sanikidze, taču par viņa prasmi nebija iespēju pārliecināties, jo nopietna darba viņam gandrīz nebija. Atliek tikai piebilst, ka dzimtenē viņš iepriekšējās sešas sezonas (kopš 18 gadu vecuma) aizvadīja Telavi pilsētas komandā (6. un 7. vieta pēdējās divās sezonās). Varbūt nākamajā spēlē daugavpilieši ļaus pārliecināties par viņa meistarību?

Kārtējo saturīgo spēli aizvadīja FS "Jelgava" – 0:0 ar Latvijas kausa īpašnieku FK "Auda". Pērn abas komandas tikās Latvijas kausa izcīņas pusfinālā, un toreiz "Auda" uzvarēja ar 6:1, bet pirmajā savstarpējā spēlē virslīgā – jau pavisam cita spēle un, galvenais, pavisam cits Jelgavas komandas sniegums. Kopš 13. minūtes viesi spēlēja mazākumā, bet 83. minūtē otra noraidījuma dēļ palika ar 9 spēlētājiem, taču mājiniekiem to izmantot neizdevās.

"Audai" pelnīts punkts sarežģītā situācijā. 10 punktu virslīgas jaunpienācēju rēķinā jau ir, un komandas sniegums ļauj cerēt, ka jau pirmajā riņķī tas var tikt papildināts…

Jelgavnieki nelido mākoņos, viņi labi apzinās, ka sezonas galvenais mērķis ir iepriekšējais – saglabāt vietu virslīgā. Futbola skolā trenējas apmēram 600 bērnu, daudzi no viņiem ir klāt lielās komandas spēlēs, un arī viņiem ir vajadzīga virslīgas komanda, uz kuru tiekties.

Divās spēlēs vienas komandas uzvara neradīja šaubas jau pēc pirmā puslaika – RFS uzvarēja Daugavpilī ar 5:0 (daugavpilieši zaudē RFS virslīgā jau 17. spēli pēc kārtas, bet 0:5 ir lielākais zaudējums), bet "Riga FC" uzvarēja Salaspilī ar 4:0. Daugavpiliešiem neizdevās atņemt punktus arī trešajai pagājušās sezonas medaļniecei, bet salaspiliešiem pēc uzvaras pār čempioniem neizdevās kaut ko nopietnu likt pretī vicečempioniem.

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu