"Medaļas abas puses" ⟩ Krišjānis Rēdlihs: Tā sajūta katru pavasari iet līdzi - saulīte, ģērbtuve...

CopyDraugiem X Whatsapp

Projektu "Medaļas abas puses" turpinām ar stāstu par vienu no Latvijas populārākajiem sporta veidiem - hokeju.

Šoreiz stāsts ir par pieredzējušo hokejistu Krišjāni Rēdlihu, kurš savas karjeras laikā piedalījies deviņos pasaules čempionātos un trijās olimpiskajās spēlēs. Sižetā arī Latvijas U-18 izlases vārtsargs Aksels Ozols, kurš mērķtiecīgi tiecas kļūt par profesionālu hokejistu un vienlaikus plāno iegūt izglītību, kas lieti noderēs, ja neizdosies hokejista karjera. 

Cīņa par godalgām, pilnas tribīnes, zvaigžņu statuss, ambīcijas, reibinošas uzvaras - tā ir profesionālā sporta redzamā puse. Otrā pusē ir laiks, kas nesaudzē nevienu, bet it īpaši tos, kas sevi sportam atdod bez atlikuma.

"Medaļas abas puses" ir TVNET rakstu/video projekts par Latvijas sporta izcilniekiem - cilvēkiem, kas, lai sasniegtu savu spēju augstumus, apēduši pudu sāls, daudz ko upurējuši, vienlaikus dārgi maksājot par profesionālā sporta atstātajām sekām pēc karjeras beigšanas.

Krišjānis Rēdlihs debiju Latvijas izlasē pasaules čempionātā piedzīvoja 2002. gadā, kad pie komandas stūres bija zviedru speciālists Kurts Lindstrēms. Kopumā nacionālās komandas sastāvā viņš aizvadījis vairāk nekā 170 spēļu. Karjeras laikā Rēdlihs spēlējis Latvijā, Šveicē, ASV, Vācijā, Krievijā, Zviedrijā un arī Ķīnā. 

Vecākais no trīs brāļiem hokejistiem Rēdlihiem piedalījās 2006., 2010. un 2014. gada olimpiskajās spēlēs, ilgus gadus būdams viena no stabilākajām valstsvienības vērtībām. 

Tagad viņš savas zināšanas, pieredzi liek lietā, strādājot hokeja skolā "Grīziņkalns". Kā pats saka - samaitā jaunos censoņus pēc sava prāta. Bet labā ziņā. 

"Diezgan vēlu sāku [nodarboties ar hokeju], teiksim, ap deviņiem gadiem. Uzreiz man diezgan normāli aizgāja, labi jutos, man uzreiz iepatikās," par savām pirmajām gaitām hokejā sacīja Rēdlihs.

"Bija viens mirklis, kad gribēju izlaist treniņu, bet tētis to vienkārši atrisināja - teica: ja šodien neaiziesi, tad viss..."

Rēdlihs pirmo izsaukumu uz valstsvienību saņēma 2002. gadā, kad viņš pārstāvēja Liepājas "Metalurga" komandu. Lai arī sākotnēji tika iekļauts kandidātu lokā, lai aizpildītu robus, viņš izcīnīja vietu sastāvā un devās uz pasaules čempionātu, pēc kura aizsargu Nacionālās hokeja līgas (NHL) draftā 5. kārtā ar 154. numuru izraudzījās Ņūdžersijas "Devils". Pasaules hokeja mekā gan viņam uzspēlēt neizdevās. 

Amerikā viņš četrus gadus pavadīja "Devils" kluba sistēmā, Amerikas Hokeja līgā (AHL) pārstāvot Olbani "River Rats". 

"Visspilgtāk atceros pirmo gadu Zviedrijā, kad pirmo reizi iznācu uz pirmo izlases spēli. Ejot ārā no ģērbtuves, uz laukumu, redzi, ka visapkārt ir sarkanbaltsarkans. Tā ir neaprakstāma sajūta. Tā sajūta katru pavasari iet līdzi - saulīte, ģērbtuve... Neaprakstāmi," par savu būšanu ar Latvijas valstsvienību teica Rēdlihs. 

Krišjānis Rēdlihs 2013. gada pasaules čempionāta spēlē starp Latvijas un Somijas izlasēm "Hartwall" arēnā Somijā. 
Krišjānis Rēdlihs 2013. gada pasaules čempionāta spēlē starp Latvijas un Somijas izlasēm "Hartwall" arēnā Somijā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Savas karjeras sākumposmā ir jaunais vārtsargs Aksels Ozols, kurš šosezon Latvijas čempionātā pārstāvēja HS "Rīga" komandu. Viņš pie Harija Vītoliņa paguva piedzīvot debiju arī nacionālās izlases rindās. 

Ar hokeju Ozols sāka nodarboties piecu gadu vecumā. Hokeju spēlēja arī viņa tēvs un abi vecākie brāļi, tā ka šis ceļš Akselam nav nejaušs. 

"Sākumā man grūti gāja ar slidošanu, es pat domāju padoties, bet beigās man sanāca. Gadu vai divus nospēlēju kā laukuma spēlētājs, bet tad mans vecākais brālis iedeva pamēģināt spēlēt kā vārtsargam. Kopš tās dienas esmu vārtsargs. Kā pamēģināju, tā arī paliku, neko neesmu mainījis. Man tas ļoti patīk," neslēpa Ozols. 

Paralēli hokejam viņš mēģinās iegūt izglītību Amerikā. 

"Mani treneri, draugi un arī vecāki bīda mani uz koledžu. Tā ir iespēja iegūt izglītību. Tādā veidā vienmēr atveras divi ceļi - izglītība un ļoti kvalitatīvs hokejs," pauda Ozols. 

Foto: MAF

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Medaļas abas puses" saturu atbild SIA TVNET GRUPA.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu