Aizvadīts 46. Eiropas Futbola līgu asociācijas kongress

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Biedrības "Latvijas Futbola Virslīga" valdes priekšsēdētājs Maksims Krivuņecs
Biedrības "Latvijas Futbola Virslīga" valdes priekšsēdētājs Maksims Krivuņecs Foto: European Leagues

Aizvadītajā nedēļā Čehijas galvaspilsētā Prāgā norisinājās 46. Eiropas Futbola līgu asociācijas kongress. Latviju kongresā pārstāvēja biedrības "Latvijas Futbola Virslīga" valdes priekšsēdētājs Maksims Krivuņecs un izpilddirektors Ainārs Dakša.

Kongresa darba kārtībā bija divi pamatjautājumi: vienotas deklarācijas izskatīšana un apstiprināšana Eiropas futbola piramīdas jautājumā, un Eiropas klubu sacensību ieņēmumu sadales mehānisma modelis 2024. - 2027. gada ciklam.

Sekojot notikumiem starptautiskajā futbolā, kur šobrīd tiek sagaidīts tiesas lēmums saistībā ar iespējamo "superlīgas projektu", kongresa dalībnieki saskaņoja un apstiprināja oficiālu deklarāciju, kas atbalsta Eiropas futbola piramīdas pamatprincipus. Šīs deklarācijas ietvaros Eiropas profesionālās līgas paziņo un apņemas ievērot šādus spēles pamatprincipus:

  • dalībniekiem atklāti turnīri, kuros iekļūt un izkrist var tikai balstoties uz sportiskā principa rezultātiem;
  • iekļūšana Eirokausos balstoties uz sportiskajiem rezultātiem nacionālajos čempionātos;
  • godīga un sabalansēta solidaritātes maksājumu sistēma, kas atbalsta arī mazākos klubus un palīdz tiem attīstīties;
  • labas pārvaldības modelis, regulāri diskutējot un meklējot labākos risinājumus kopā ar visām futbolā iesaistītajām pusēm.

Darba kārtības otrā jautājumā tika skatītas Eiropas klubu sacensību ieņēmumu nākotnes prognozes, un vērtētas iespējas rosināt nākotnē būtiski palielināt solidaritātes maksājumus. Kongresa laikā tika apstiprināts un uz UEFA virzīts priekšlikums rosināt palielināt solidaritātes maksājumu apjomu no 4% uz 10% no kopējiem Eiropas klubu sacensību ieņēmumiem 2024. - 2027. gada ciklā. Tiek prognozēts, ka 2024. - 2027. gada ciklā Eiropas klubu sacensību ieņēmumi sasniegs 4,8 miljardus eiro sezonā, tādējādi rodot iespēju būtiski palielināt solidaritātes maksājumu apjomu gan tiem klubiem, kuri piedalās Eirokausu grupu turnīros, gan tiem, kuri tajos neiekļūst.

Šonedēļ darba vizītē Rīgā ieradīsies Eiropas Futbola līgu asociācijas izpilddirektors Jako Svarts (Jacco Swart), kurš, trešdien tiekoties ar Virslīgas klubiem, sniegs plašāku ieskatu par kongresā pieņemtajiem lēmumiem un to ietekmi uz futbola vidi nākotnē.

Maksims Krivuņecs, biedrības "Latvijas Futbola Virslīga" valdes priekšsēdētājs, Eiropas Līgu asociācijas valdes loceklis:

"Ir ļoti svarīgi, ka kongresa laikā visas līgas spēja vienoties kopējā rezolūcijā par Eiropas futbola piramīdas pamatprincipiem. Eiropas klubu sacensību sistēma ir veidojusies gadu desmitiem, un, lai arī turpmāk saglabātu kopēju izaugsmi, ir ļoti būtiski balstīties uz tiem principiem, kuri ir sekmējuši Eiropas klubu sacensību izaugsmi līdz šim. Jebkādi potenciāli ārpus UEFA pārraudzības esoši sacensību projekti var radīt neprognozējamas sekas, un radīt paliekošu negatīvu iespaidu uz Eiropas klubu sacensību sistēmu un tās finansiālo modeli. Tāpēc vēl jo nozīmīgāks ir kongresā panāktais lēmums rosināt palielināt solidaritātes maksājumu apjomu no 4% uz 10% no kopējiem Eiropas klubu sacensību ieņēmumiem 2024. - 2027. gada ciklā. Tas būtu nozīmīgs solis konkurētspējīgākas vides radīšanā."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu