"Medaļas abas puses" Gorkšs: Ar futbola aģentiem darba attiecības man nebija tās labākās (1)

CopyDraugiem X Whatsapp

Projektu "Medaļas abas puses" turpinām ar stāstu par sporta karali futbolu. TVNET aicināja pieredzē dalīties Latvijas futbola izlases bijušo kapteini Kasparu Gorkšu, kurš ir viens no retajiem pašmāju sportistiem, kam izdevies spēlēt prestižajā Anglijas premjerlīgā.

Cīņa par godalgām, pilnas tribīnes, zvaigžņu statuss, ambīcijas, reibinošas uzvaras - tā ir profesionālā sporta redzamā puse. Otrā pusē ir laiks, kas nesaudzē nevienu, bet it īpaši tos, kas sevi sportam atdod bez atlikuma.

"Medaļas abas puses" - ar šādu nosaukumu TVNET veido stāstu sēriju par Latvijas sporta leģendām - cilvēkiem, kas stāvējuši pie bobsleja, šķēpmešanas, basketbola, futbola, hokeja u.c. sporta veidu šūpuļa. Cilvēkiem, ar kuriem sācies un uzņēmis apgriezienus Latvijas profesionālais sports. Bet ko mēs zinām par viņu dzīvi, cenu, kas maksāta par sporta karjeru, likteni pēc aiziešanas no sporta?

Patlaban 41 gadu vecais Gorkšs savā futbolista karjerā Latvijas izlasē aizvadīja 89 spēles un guva piecus vārtus, kas aizsarga pozīcijas spēlētājam ir salīdzinoši labs rādītājs. Ilgus gadus Kasparam arī bija uzticēta valstsvienības kapteiņa loma.

Gorkšs karjeras laikā spēlējis Latvijas, Zviedrijas, Čehijas un Grieķijas klubos, kā arī vairākās Anglijas komandās. Pirms 10 gadiem jeb 2012./13. gada sezonā viņš izbaudīja unikālu pieredzi - "Reading" kluba sastāvā spēlēja Anglijas premjerlīgā.

Vienā no pasaules spēcīgākajām futbola līgām Gorkšs aizvadīja 13 spēles, turklāt arī guva vārtus 2012. gada 4. novembrī, palīdzot "Reading" cīnīties neizšķirti 1:1 pret savu bijušo klubu "Queens Park Rangers".

"Attiecības ar futbola aģentiem man nav bijušas tās labākās. Attiecības varbūt ir bijušas labas, taču noslēgušās uz ne visai labas nots. Tā ir interesanta tēma, par kuru ar jaunajiem sportistiem runā nepietiekami, it sevišķi Latvijā."

Kaspars intervijā dalās ar nepatīkamo pieredzi, kad viņš gatavojās pārejai no "Blackpool" komandas uz citu klubu. Viņam tobrīd bijuši piedāvājumi no vairākiem Anglijas premjerlīgas un otrās līgas jeb "Championship" klubiem.

"Ir gadījies, ka esmu ļoti maz informēts par to, kas notiek man aiz muguras. Pārstāvis, kuru biju deleģējis runāt ar konkrētām komandām, centās mani pierunāt pāriet uz klubiem, kuri viņam piedāvāja lielāku samaksu."

"Beigās pāreja notika tā - piezvanīja aģents, kuru nebiju iepriekš redzējis. Viņš solīja piecu minūšu laikā nokārtot pāreju uz man vēlamo komandu. Satiku viņu tikai līguma parakstīšanas brīdī. Viņš par darījumu nopelnīja vairāk, nekā es gada laikā saņēmu algā," atceras Gorkšs.

"Šķiet, ka mēs vairs neesam tikušies, taču patiesībā tās bija labākās attiecības ar aģentu, kādas man ir bijušas. Mēs katrs saņēmām, ko gribējām. Visas pārējās ilgstošās attiecības ar aģentiem veidojās ar uzticamības pārbaudījumiem. Diemžēl tas kaut kādos brīžos ietekmē spēlētāja karjeru."

Gorkšs pēc futbolista karjeras beigām absolvēja Latvijas Universitāti, iegūstot bakalaura grādu tiesību zinātnē. Nu viņš turpina studijas maģistratūrā politikas zinātnē. 2023. gada aprīlī Gorkšu apstiprināja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektora amatā, uz kuru bija pieteicies 51 pretendents. Pēc amata iegūšanas viņš no atsevišķiem nozares pārstāvjiem saņēma kritiku, kas droši vien lielā mērā balstās uz stereotipu - sportisti nav pārāk gudri... 

Foto: MAF

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Medaļas abas puses" saturu atbild SIA TVNET GRUPA.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu