Video ⟩ Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Kurš vēl grib prognozēt?

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Sanita Ieva Sparāne

Iespējams, ka gribētāju kļūst arvien vairāk, jo to darīt kļūst arvien interesantāk - Latvijas "Optibet" futbola virslīgā rezultātu prognozēšana kļūst arvien aizraujošāka, jo reti kurā spēlē viss kļūst skaidrs jau diezgan ātri, reti kurā spēlē jau iepriekš droši var paredzēt uzvarētāju. Tā tas bija arī 8. spēļu kārtā, kurā tikai vienā spēlē par uzvarētāju nebija šaubu jau diezgan ātri – līderes "Riga FC" komandas spēlē ar FK "Metta" jau pēc 25 minūtēm rezultāts bija 2:0 "rīdzinieku" labā un mača liktenis šaubas neradīja.

Vērojot "Riga FC" senegālieša Usejnu Njanga sprintu ar bumbu futbola laukumā, prātā ienāca ķecerīga doma – ja nu viņš pieteiktos startam 100 m distancē Latvijas čempionātā vieglatlētikā? Protams, futbols nav vieglatlētika, futbola laukumā sprints ir 20-30 metri, bet tomēr būtu interesanti. Vienā no šīs sezonas spēlēm Njangs attīstīja ātrumu virs 34 km stundā. Ja viņš tā skrietu 100 metrus, tad sen jau būtu "mazais Useins Bolts" (abu vārdi ir ļoti līdzīgi!).

Njangam bija vēl vismaz divas labas iespējas gūt vārtus (tieši pēc izcila sprinta ar bumbu) un jācer, ka šosezon beidzot gūtie pirmie vārti virslīgā paraus maisu vaļā.

Njangs mūsu līdzjutējiem nav svešs, pērn viņš kļuva par Latvijas kausa ieguvēju FK "Auda" rindās, bet virslīgā 15 spēlēs guva 4 vārtus un veica divas rezultatīvas piespēles. Njangs nāk no Senegālas kluba "Diambars FC" akadēmijas, kuras audzēknis ir pašreiz viens no pazīstamākajiem senegāliešu futbolistiem, "Everton" balsta pussargs Idrissa Gejs – pēdējo divu Pasaules kausa izcīņas finālturnīru dalībnieks un 2021. gada Āfrikas nāciju kausa ieguvējs (iekļauts turnīra simboliskajā izlasē; pavisam izlasē 101 spēle un 7 vārti), trīskārtējs Francijas čempions (divreiz ar PSG, vienreiz ar Lilles komandu) un 2020. gada UEFA Čempionu līgas finālists.

Kas zina, varbūt tieši Njanga pašreiz visvairāk arī pietrūkst FK "Auda" komandai, kura nespēj uzvarēt jau 7 spēlēs pēc kārtas un ir guvusi šajās spēlēs tikai vienus vārtus.

FK "Auda" ar 0:3 savā laukumā zaudēja FK "Tukums 2000/Telms" komandai, kas līdz šim mačam bija piedzīvojusi sešus zaudējumus pēc kārtas. Viss bija gandrīz kā šosezon jau ierasts – "Audas" futbolisti ilgāk kontrolē bumbu, viņiem ir tā sauktais teritoriālais pārsvars, taču ir tikai retas vai nav nemaz reālu vārtu gūšanas iespēju.

Mačā ar tukumniekiem pārsvars procentu izteiksmē bija pat 72 pret 28, sitienu skaita ziņā – 27 pret 11, turpretī sitienu vārtos skaita ziņā – 5 pret 6… Tukuma komanda prasmīgi veidoja pretuzbrukumus un trīs no tiem beidzās ar gūtiem vārtiem.

FK "Liepāja" izmocīja uzvaru ar 1:0 savā laukumā pār BFC "Daugavpils", kas kopš pirmā puslaika beigām spēlēja mazākumā (noraidījums). Daugavpilieši jau 12 spēles pēc kārtas nespēj uzvarēt Liepājas komandu (3 neizšķirti un 9 zaudējumi). Kā lai te neatceras 2019. gada sezonu, kad BFC "Daugavpils" pārspēja liepājniekus visās četrās savstarpējās spēlēs… Izmocīja uzvaru arī RFS – 2:1 pār Salaspils "Super Nova".

Spēli noteikti ietekmēja RFS vārtsarga Jevgeņija Nerugala noraidījums 37. minūtē par pēdējās cerības pārkāpumu, taču ne jau tik lielā mērā (ņemot vērā komandu spēku samēru, iespējas un ambīcijas), lai tikai 88. minūtē tiktu gūti uzvaras vārti… Salaspils komanda kārtējo reizi apliecināja, ka tā nelaidīs garām iespēju atņemt punktus ikvienam pretiniekam.

Otra interesantākā šīs kārtas spēle bija Valmierā, kaut gan teorētiski tā it kā nemaz nevajadzēja būt, jo tikās taču čempions "Valmiera FC" pret virslīgas jaunpienācēju FS "Jelgava". Bet tas – tikai teorētiski. Jelgavas komanda šosezon jau bija paspējusi iegūt ne tikai 10 punktus, bet arī simpātijas un komplimentus, savukārt čempionu sniegums pagaidām objektīvu iemeslu dēļ it patālu no vēlamā (pirms spēles bija tikai par punktu vairāk nekā jelgavniekiem).

Arī šajā spēlē jelgavnieki rādīja saturīgu sniegumu, var redzēt, ka tā ir labi apmācīta komanda, kurai vēl tikai jākrāj pieredzi un meistarību. Valmierieši uzvarēja likumsakarīgi, taču uzvara viņiem nenāca viegli.

Pirmā riņķa pēdējā spēļu kārtā centrālā, protams, būs spēle svētdien starp "Riga FC" un "Valmiera FC" komandām. Līderu pārsvars pār čempioniem pašreiz ir 6 punkti un, ja "rīdziniekiem" izdosies uzvarēt, tad… Vai tad varēs teikt, ka ir izveidojies līderu un titula galveno pretendentu duets? Pagaidīsim.

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu