Kas ir esports? (6)

Miks "Independent" Siliņš
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Pateicoties latviešu esportistu grandiozajiem panākumiem, kā arī reģionālajiem turnīriem un festivāliem, 2023. gadā termins "esports" vairs nešķiet tik eksotisks, kā tas bija vēl pavisam nesen. Taču, par spīti tam, ka šīs industrijas popularitāte pēdējo gadu laikā ir turpinājusi augt, neizpratne par šo tēmu un izglītojoša satura trūkums vēl joprojām pastāv.

Par esportu jeb elektronisko sportu (no angļu valodas - electronic sports) tiek uzskatīta video spēļu spēlēšana profesionālā līmenī. Tāpat kā tradicionālais sports, arī esports sastāv no dažādiem paveidiem jeb disciplīnām, kuru ietvaros profesionālas komandas un spēlētāji sacenšas par balvām, kas mērojamas vairāku simtu tūkstošu un dažbrīd pat miljonu apmēros.

Par lielāko celmlauzi šajā aspektā viennozīmīgi tiek uzskatīti video spēlē "Dota2" notiekošie "The International" turnīri, kuri allaž izcēlušies ar patiesi iespaidīgiem balvu fondiem. Piemēram, 2021. gada sacensību laikā pasaules labākās komandas savā starpā sadalīja 40 miljonus ASV dolāru. Taču līdz šim grandiozākās esporta sacensības vēl ir tikai priekšā, jo šogad martā Saūda Arābijas esporta turnīru organizators "Gamers8" izziņoja sacensības, kurās labākās komandas cīnīsies par 45 miljoniem ASV dolāru, tādējādi uzstādot jaunu latiņu esporta sacensību vēsturē.

Runājot par lieliem balvu fondiem, jāpiemin arī esporta organizācijas, kuras līdzīgi kā tradicionālā sporta organizācijas, investējot savus un citu avotu līdzekļus, cenšas savam klubam piesaistīt labākos pasaules spēlētājus, trenerus un speciālistus, piedāvājot tiem vērā ņemamus atalgojumus, treniņu bāzes un infrastruktūru. Paši spēlētāji šajā stāstā ir tikai redzamā aisberga daļa - aiz to sasniegumiem, skatuves otrā pusē, ir arī sporta psihologi, dieotologi, fiziskās sagatavotības treneri, analītiķi, menedžeri un pat tulki.

Cik sabiedrībā populārs patiesībā ir esports?

Pētījumi liecina, ka 2022. gadā skatītāju un esporta entuziastu skaits visā pasaulē ir izaudzis līdz pat 260-270 miljoniem cilvēku. Šādi apjomi ja ne tikai pārspēj, tad konkurē ar lielākajām pasaules sporta līgām kā NHL un NBA.

Visi šie skatītāji ir tieši tādi paši cilvēki kā jebkurš sporta entuziasts, un, kamēr tas savā TV ekrānā seko līdzi tam, kā sokas viņa mīļākajai futbola komandai, esporta fans atbalsta savus mīļākos esportistus, jūsmojot par uzvarām un jūtot līdzi rūgtajiem zaudējumiem.

Savukārt, atbildot uz jautājumu, kāpēc esports ir tik populārs, atbilde patiesībā ir pavisam vienkārša. Esports cilvēkam ir vieglāk pieejams nekā tradicionālie sporta veidi. Lai spēlētu basketbolu vai futbolu, cilvēkiem jāatrodas vienā noteiktā lokācijā, taču esportā šādu ierobežojumu nav un tā ietvaros jebkurš spēlēt gribētājs sevis paša istabas komfortā var internetā sacensties ar spēlētājiem no visas pasaules.

Šo visu krāšņāku padara fakts, ka esporta disciplīnu spēles ir pieejamas ne tikai stacionārajiem datoriem, bet arī telefonu, planšetdatoru un spēļu konsoļu lietotājiem, ļaujot piedalīties aktivitātēs jebkurā vietā un laikā.

Esports ir vēl līdz galam neizprasts fenomens, taču viens ir skaidrs - esporta industrija tuvāko gadu laikā turpinās augt un attīstīties, un kopā ar industriju augs arī tās popularitāte. Skaidrs ir arī tas, ka šī vairs nav tikai kulta lieta, bet gan milzīgs spēlētājs izklaides industrijā, kuru vairs nav iespējams ignorēt.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu