Vai kāds šo kādreiz spēs atkārtot? Helvijs "broky" Saukants

Miks "Independent" Siliņš
CopyDraugiem X Whatsapp
Helvijs "broky" Saukants (centrā)
Helvijs "broky" Saukants (centrā) Foto: Publicitātes foto

"Latvian Laser" jeb latviešu lāzers: tā eksperti un komentētāji ir iesaukuši mūsu pašu Helviju "broky" Saukantu - starptautiskās komandas "FaZe Clan" snaiperi, 2022. gada 6. labāko spēlētāju pasaulē, divu MVP medaļu ieguvēju un neskaitāmu turnīru uzvarētāju.

Vairāk nekā 20 nedēļas pagājušajā gadā komanda "FaZe Clan" atradās pašā "Counter-Strike" spēlēs virsotnē - 1. numurs pasaulē. Tieši šī perioda ietvaros visvairāk un visskaļāk dzirdējām broky vārdu izskanam medijos, bet kā sākās Helvija profesionālā karjera, un kāds bija viņa ceļš uz tepat ap stūri notiekošo "BLAST.tv Paris Major" turnīru? To lūkosim noskaidrot šajā rakstā.

Publiskajā telpā diezgan kluss un nosvērts, citi pat teiktu, ka kautrīgs, bet spēles laikā parādītie agresīvie manevri, un komandas biedru stāsti, liek domāt par pretējo. Pirmo reizi plašākai publikai Helvijs sevi atrādīja 2018. gadā, kad kopā ar latviešu komandu "Wolsung" triumfēja "BESL Pro" 2. sezonas finālsacensībās Tallinā, Igaunijā. Pāris nedēļas vēlāk vēl viens zelts Viļņā, Lietuvā - uzvarēts "Baltic Esports League" turnīrs. Jau tad tuvākajiem kolēģiem tapa skaidrs, ka tas ir tikai laika jautājums līdz broky nonāks uz lielās pasaules skatuves, un, salīdzinot ar citiem, viņam tas izdevās pārsteidzoši ātri.

Talantīgi spēlētāji kā Helvijs ir, kā tautā saka, uz "izķeršanu", un pirmie, kuri izvilka šo pilno lozi bija komanda "Epsilon", kas neilgi pēc sasniegumiem ar "Wolsung", 2019. gada janvārī, uzaicināja Helviju pievienoties savam internacionālajam sastāvam. Spēcīgi sevi pieteicis pirmajā profesionālajā komandā, lielākoties strādājot ar pozitīvu reitingu, eksperti un citi entuziasti laicīgi sāka spekulēt par to, kas tad būs nākamais solis priekš Helvija.

Tā paša gada vasarā, "Epsilon" savu sastāvu atlaida, un Helvijam, kopā ar komandas biedriem, nācās turpināt spēlēt bez organizācijas atbalsta. Šis sākotnēji šķita kā solis uz atpakaļu broky karjerā, taču realitātē, tieši šis faktors nospēlēja svarīgu lomu tajā, kāpēc Helvijs tika uzaicināts pievienoties komandai "FaZe Clan" uz pārbaudes laiku, un vēlāk jau parakstīja pilnvērtīgu līgumu. Skaidrs gan, protams, ir tas, ka nepieciešamības gadījumā "FaZe Clan" būtu spējīgi arī izpirkt Helviju, ja viņam būtu spēkā esošs līgums ar "Epsilon", taču brīvā aģenta status processu viennozīmīgi atviegloja un paātrināja.

Sākotnēji komandā Helvijam nebija uzticēta snaipera loma, taču aizvadot sešus no pirmajiem desmit turnīriem ar negatīvu reitingu, komanda saprata, ka lomu maiņa varētu būt pareizais solis gan priekš komandas, gan arī paša broky. Kopš pirmā turnīra galvenā komandas snaipera lomā, Helvijam "sarkans" reitings bija vien trīs no aizvadītajiem vairāk kā sešdesmit turnīriem!

Un viss tālākais jau ir vēsture - augstākā līmeņa sacensībās izcīnītas septiņas trofejas, tajā skaitā arī spēlēs izstrādātāja "Valve" atbalstītais "PGL Major Antwerp" turnīrs Beļģijā, divas reizes ielauzies pasaules labāko spēlētāju divdesmitniekā (2021. gadā 20. vieta, 2022. gadā 6. vieta), un šī gada sākumā uzvaru un medaļu sarakstam pievienots arī "Intel Grand Slam" 4. sezonas tituls.

Šāds rezumē Helviju neapšaubāmi padara par Latvijas labāko esportistu un arī pēc turnīros izcīnīto naudas balvu apjoma, broky starp Latvijas kolēģiem atrodas stabilā pirmajā vietā. Pirms dalības "BLAST.tv Paris Major" turnīrā, Helvijs turnīru prēmijās ir nopelnījis 792,132 tūkstošus ASV dolāru, un kopā ar spēlētāja pamatalgu un citiem ienākumiem par kuriem publiska informācija nav pieejama, varam spekulēt, ka savas karjeras ietvaros, broky vienozīmīgi ir nopelnījis vairāk par 1 miljonu ASV dolāru.

broky ceļš līdz BLAST.tv Paris Major turnīram

Skaidrs, ka nevienam profesionālam spēlētājam negribās izlaist pēdējo "CS:GO" spēlēs versijas "Major" turnīru, taču broky ar "FaZe Clan" bija ļoti tuvu tam, lai prieka asaru vietā mēs redzētu viņus bēdīgi raudot kvalifikācijas cikla beigās.

Lai nopelnītu sev vietu "BLAST.tv Paris Major" sacensībās, kvalifikācijas turnīrā bija nepieciešams uzvarēt trīs spēles, un pēc gūtām divām uzvarām pirmajās divās, šķita, ka "FaZe Clan" sev vietu turnīrā ir jau praktiski nodrošinājuši. Tad sekoja zaudējums pret ukraiņu grandu "Natus Vincere" - attaisnojams rezultāts un uztraukumam nav pamata. Taču nākamajās divās spēlēs, esot izteiktā favorīta lomā, spiediens darīja savu, un tika piedzīvots zaudējums pret kosoviešiem "Bad News Eagles", un kapitulēts pret internacionālo komandu "MOUZ". Šāds rezultāts tika uzskatīts par katastrofu, it īpaši tik populārai un ikoniskai komandai kā "FaZe Clan". Tajā brīdī, atrodoties pasaules ranga otrajā vietā, kurš gan varētu iedomāties pēdējo “Major” sērijas turnīru bez "FaZe Clan"?

Helvija komandai bija atlikusi tikai viena iespēja kvalificēties Parīzes "Major" sacensībām - pēdējās iespējas kvalifikācijas turnīrs, kurā sešas komandas savā starpā cīnījās par vienu vienīgo atlikušo vietu uz šīm prestižajām sacensībām. Turnīra izšķirošajā spēlē, "FaZe Clan" tikās ar piekto labāko komandu pasaulē, "Cloud9", un par laimi visiem Latvijas faniem, "FaZe Clan" svinēja uzvaru sērijā ar rezultātu 2:0, tādējādi liekot kvēlakajiem broky atbalstītāji savos kalendāros atzīmēt maija mēnesi!

Lai cik smags nebūtu bijis šis kvalifikācijas cikls priekš "FaZe Clan", dienas beigās pats būtiskākais ir tas, ka Helvijs piedalīsies Parīzes turnīrā, un lai gan pašlaik ir grūti spriest par komandas formu pēc piedzīvotā kvalifikācijas turnīra trillera, un vājās performances nesen notikušajā IEM Rio 2023 turnīrā, skaidrs ir viens - komandas "FaZe Clan" mērķis ir tikai čempiontituls, nekas mazāk!

Neatkarīgi no rezultāta Parīzē, Helvijs ir uzstādījis ļoti augstu latiņu visas pasaules kontekstā. Vai kāds latvietis, ko šādu vai lielāku, spēs atkārtot jau "Counter-Strike 2" versijā? Maz ticams, droši vien ka, nē. Bet katram esportistam sava vēsture rakstāma.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu