Kas ir Counter-Strike?

Miks "Independent" Siliņš
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Līdzīgi kā sportā, arī esportā sacensības noris daudzās un dažādās disciplīnās - sākot ar klasiskajām, visiem zināmajām sporta spēlēm FIFA un NHL, un beidzot ar vienu no populārākajām First Person Shooter (FPS) žanra klasikām visā pasaulē "Counter-Strike" - spēles franšīzi, kas gadu gaitā pārdevusi miljoniem kopiju un izveidojusi veiksmīgu un sekotājiem baudāmu sacensību infrastruktūru, kurai kvēlākie fani līdzi seko vēl šobaltdien.

Šīs izcilās spēles pirmsākumi meklējami pagājušā gadsimta beigās, kad divi amerikāņu video spēļu dizaineri izveidoja pirmo "Counter-Strike" versiju kā spēles "Half-Life" modifikāciju. Spēles popularitātei augot, ASV video spēļu izstrādātājs "Valve" iegādājās savā īpašumā visas tiesības uz šo spēli un tās nosaukumu, un 2000. gada 9. novembrī tika izdota pirmā, oficiālā "Counter-Strike" mazumtirdzniecības spēles versija.

Franšīzes ietvaros pēdējo 20 gadu laikā izdotas daudz un dažādas spēles versijas, taču par vēsturiski sarežģītāko spēles periodu tiek uzskatīts brīdis, kad klajā nāca "Counter-Strike: Source" spēles versija, kas daudziem šķita kā solis prom no tās gadiem ilgi baudītās spēles, ko piedāvāja iepriekšējā spēles versija - "Counter-Strike 1.6". Rezultātā franšīzes fani, spēlētāji un arī turnīru organizatori, sadalījās divās nometnēs - vieni, kas spēlēja "Source" versiju, un otri, kas priekšroku deva vecajai, "1.6" versijai.

Treknu punktu šīm viedokļu atšķirībām pielika pats spēles izstrādātājs "Valve", kurš 2012. gadā klajā laida jaunāko spēles versiju - "Counter-Strike: Global Offensive" jeb "CS:GO". Tās mērķis bija no jauna apvienot visus franšīzes fanus zem viena jumta, un par spīti tam, ka spēle publicēšanas brīdī saņēma daudz kritikas, mērķis pēcāk tika veiksmīgi sasniegts!

Taču spēles izstrādātājam "Valve" nepatīk sēdēt komforta zonā un atpūsties, guļot uz veciem lauriem, jo tieši šogad, vairāk nekā 10 gadus pēc pagājušās spēles versijas publicēšanas, "Valve" paziņoja par stāsta turpinājumu - "Counter-Strike 2". Spēle "beta" versijā ir jau pieejama daļai spēlētāju, starp kuriem atrodami arī profesionāļi un industrijas eksperti. Tieši šo cilvēku sniegtās atsauksmes palīdzēs "Valve" noslīpēt spēli, lai tā kļūtu acīm vēl tīkamāka un spētu sasniegt jaunas virsotnes esporta industrijā.

Counter-Strike prestiža virsotne - Major turnīrs

Par spēles "Counter-Strike" grandiozākajām sacensībām tiek uzskatīti spēles izstrādātāja "Valve" atbalstītie "Major" turnīri. Prestiža ziņā esportā šīs sacensības var pielīdzināt Pasaules kausa finālturnīram futbolā vai olimpiskajām spēlēm. Deviņpadsmitais šāda mēroga turnīrs, "BLAST.tv Paris Major", norisināsies Francijas pilsētā Parīzē no 8. līdz 21. maijam, un tā ietvaros 24 komandas sacentīsies par kopējo balvu fondu 1 250 000 ASV dolāru apmērā.

Taču ne tikai apjomīgais balvu fonds šīs sacensības padara īpašas: ar piedalīšanos "Major" turnīrā tā dalībnieki ieraksta savu un sevis pārstāvētās organizācijas vārdu vēsturē, jo gan spēlētāji, gan komandas, tiek pie savām uzlīmēm (no angļu valodas stickers) iekšā spēlē, un tās pēcāk var izmantot jebkurš spēlētājs, lai uzfrišinātu savu ieroču izskatu.

Svarīgi pieminēt, ka Parīzes turnīrā starp dalībniekiem atrodami arī divi latviešu spēlētāji - Mareks "YEKINDAR" Gaļinskis, kurš pārstāv komandu "Team Liquid", un Helvijs "broky" Saukants, kurš spēlē komandā "FaZe Clan". Vairāk par viņu karjeru, ceļu uz Parīzi un citām interesantām niansēm izlasīsi citos šīs sadaļas rakstos.

Kā sekot līdzi "Counter-Strike" spēlei?

Pavisam vienkārši! Spēlē kopā piedalās 10 spēlētāji - pa pieciem katrā komandā (5 pret 5). Komandas viena pret otru sacenšas, pārstāvot vai nu policistus (CT jeb Counter-Terrorists), vai arī teroristus (T jeb Terrorists).

Teroristu komandas mērķis ir neitralizēt visus pretiniekus vai arī nokļūt līdz vienam no diviem spridzekļa (C4) uzstādīšanas punktiem, aktivizēt to un noturēt punktu līdz mirklim, kad tas uzsprāgst. Savukārt policistu mērķis ir neitralizēt pretiniekus vai mirklī, kad uzstādīts spridzeklis, atņemt punktu pretiniekiem un to neitralizēt. Par katru veiksmīgi aizvadīto izspēli jeb raundu (no angļu valodas round) komanda saņem savā kontā vienu punktu.

Pirmā puslaika ietvaros komandas kopumā aizvada 15 raundus un pēcāk mainās lomām. Komanda uzvar spēlē mirklī, kad tā iegūst 16 punktus, taču gadījumā, ja komandas nokļūst līdz neizšķirtam (rezultāts 15-15), tad seko papildlaiks, kura ietvaros komandas katrā pusē aizvada pa trīs raundiem, un, lai gūtu uzvaru spēlē, ir jāuzvar vismaz četri.

Profesionālā līmenī spēļu sērijas noris, izmantojot spēles izstrādātāja "Valve" oficiālo karšu (no angļu valodas maps) klāstu. Turnīru laikā, pirms spēļu sērijas sākuma, komandām ir iespēja no šī pieejamo karšu saraksta izsvītrot konkrētas kartes pēc savas vēlmes un izvēlēties to karti (vai vairākas kartes atkarībā no izspēles formāta), kurā tiks aizvadīts spēles duelis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu