No kūleņa līdz profesionālai karjerai - Mareka "YEKINDAR" Gaļinska stāsts

Miks "Independent" Siliņš
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Atļaušos teikt, ka Mareks kā profesionāls spēlētājs CS:GO vidē ir "pilns komplekts". Savā lomā viņš ir labākais pasaulē, būtiska figūra ikvienā kompozīcijā, patīkams komandas biedrs un atvērts parunāt gan ar medijiem, gan analizēt citu komandu spēles. Uzdosiet jautājumu, kā gan viņš var būt "pilns komplekts", ja viņam trūkst snaipera dotību? Jokojot varētu atzīt, ka tās gan derētu pamācīties no Helvija, bet YEKINDAR kontekstā tas galīgi nav būtiski.

Viens no precīzākajiem rifle spēlētājiem pasaulē. Savā arodā (no ang. val. Entry fragger) visagresīvākais ar atrāvienu. Ļoti vokāls un, ielūkojoties viņa komandas spēlēs, vienmēr atradīsiet viņu pirmajā frontes līnijā. Pasaules reitingā iekļuvis labāko divdesmitniekā divas reizes - 8. vieta 2021. gadā un 15. vieta 2022. gadā. Šobrīd reprezentē Ziemeļamerikas komandu "Liquid". Bet kāda ir Mareka vēsture pirms nonākšanas CS:GO zenītā?

Karjeras sākumā, veiksmīgi un stabili atzīmējoties "Wolsung" sastāvā, pagrieziena punkts bija acīm redzams "GameOn" 3. sezonas finālturnīrā, Viļņā, Lietuvā. Šoreiz stāsts nav par Mareka performanci, bet gan pirmsspēles uzmesto kūleni uz skatuves. To iespējams noskatīties šeit

Tādi kuriozi, protams, nepaliek nepamanīti, un Counter-Strike leģenda no Krievijas, Dmitrijs "hooch" Bogdanovs, sāka rīkoties. Kā pats Mareks skaidro, Dmitrijs to bija redzējis dzīvajā ēterā un teica: "Mums vajag šo idiotu komandā!" Tādā veidā arī iegūstot savu Entry Fragger lomu, spēlējot savā pirmajā profesionālajā komandā "Elements Pro Gaming".

Solis augstāka plauktiņa virzienā

YEKINDAR ceļš līdz elites komandai ir bijis diezgan konservatīvs. Ne tik žigls, kā Helvijam, bet pavadot trīs atzinības vērtus gadus Krievijas komandās - "Elements Pro Gaming" un "pro100", kur laiku pa laikam varēja novērot arī kādu citu latviešu spēlētāju. Lai gan tuvojoties labāko komandu trīsdesmitniekam, darbiņš ne tuvu nebija pabeigts. Pandēmijas laikā, 2020. gada pavasarī, viena no vecākajām un zināmākajām esporta organizācijām "Virtus.Pro" paziņoja par YEKINDAR pievienošanos sastāvam.

"Virtus.Pro" ierindās Mareks kļuva par pirmo latvieti, kurš aizcīnījies līdz izslēgšanas spēlēm, CS:GO izstrādātāja "Valve" sponsorētajā turnīrā "PGL Major Stockholm 2021". Helvijs to laikam bija ņēmis pie sirds, jo nākamo šāda līmeņa pasākumu viņš uzvarēja ar komandu "FaZe Clan".

Diemžēl Covid-19 pandēmijas laikā, "Virtus.Pro" sastāvā, Marekam lielākā daļa sacensību bija jāspēlē no mājām jeb "online" režīmā un arēnas gāja secen. Tas gan netraucēja izcīnīt divas nozīmīgas trofejas un nepalikt bešā pirms pievienošanās kādai citai komandai.

Šo divu gadu periodā Marekam sanāca izlauzties līdz labāko komandu trijniekam pasaulē. Pēc vairākiem neveiksmīgiem rezultātiem un progresa trūkuma Mareks tika nosēdināts uz "beņķīša", lai gan intervijā ar sportacentrs.com viņš atklāja: "Karš Ukrainā bija galvenais faktors, kādēļ nonācām līdz šādai situācijai. Bet nu jāatzīst, ka arī iepriekš bija domas par pārmaiņu nepieciešamību, jo komandas sniegumā nebija tāda progresa, kāds mums bija nepieciešams."

Par "Liquid" un ceļu līdz BLAST.tv Paris Major turnīram

2022. gada otrā puse bija ļoti viļņaina un neskaidrību pilna. Aizkulisēs mēļoja, ka teju katra augstākā līmeņa komanda vēlas pievienot Mareku savam sastāvam. Neviens neapšaubīja, ka tas būtu liels pienesums jebkurai organizācijai. Lai gan, esot darba attiecībās ar "Virtus.Pro", tas netraucēja viņam doties izpalīdzēt "Liquid" komandai "IEM Cologne" sacensībās. Rezultāti bija manāmi tūliņ pat, un varēja gaidīt, ka agri vai vēlu Mareks pievienosies amerikāņiem uz pilnu slodzi.

Četrus mēnešus vēlāk "Liquid" paziņoja par pilnvērtīgu sadarbību un soli pa solim kaļ savu ceļu trofeju virzienā.

Atšķirībā no Helvija "FaZe Clan" un konkurences piesātinātās Eiropas kvalifikācijas, Marekam ceļš uz "BLAST.tv Paris Major" bija manāmi vienkāršāks. Meksikā, kur notika sacensības starp Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas komandām, "Liquid" bez lieliem sānsoļiem izcīnīja ceļazīmi uz Parīzi. Atrodoties izteiktā favorīta lomā, ar rezultātu (3-1), "Liquid" jau laicīgi pieteica savu dalību "BLAST.tv Paris Major", kas būs pēdējais spēles izstrādātāja "Valve" sponsorētais čempionāts šajā "Counter-Strike" versijā. Mareks ar saviem censoņiem ne reizi vien ir pierādījis, ka spēj aizcīnīties līdz finālam, kā arī šī brīža situācija profesionālo komandu vidū pierāda, ka par šīs trofejas īpašnieku var kļūt ikviens. Šajā gadā, trīs prestižākajās sacensībās, salūtu arēnā izpelnījušās trīs dažādas organizācijas.

Kāpēc gan lai "Liquid" nebūtu ceturtā?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu