Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "Rīgas duets" un sekotāji (1)

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Sanita Ieva Sparāne

Pagaidām tā. "Riga FC" un RFS sāk nedaudz atrauties no sekotājiem, bet toties aiz abiem līderiem notiek pamatīga grūstīšanās. Cik ilgi tā būs – redzēsim, jo Latvijas "Optibet" futbola virslīgas komandas cita pēc citas jau iziet uz dabīgajiem laukumiem, kas tomēr padara spēli nedaudz citādāku. Sarežģījumi vismaz sākumā var rasties tiem, kas spēlēs pārmaiņus te uz dabīgā, te uz mākslīgā laukuma un tas vispirms attiecas uz līderiem, jo "rīdzinieki" savā "Skonto" stadiona laukumā tiks tikai pēc izlases spēles ar Turciju (16. jūnijā).

Desmitajā spēļu kārtā no līderiem punktus zaudēja FK "Liepāja" - 1:1 savā laukumā ar FK "Metta". Nekāda sensācija tā nav, bet tomēr izbrīna liepājnieku galvenā trenera Tamaza Pertijas secinājums, ka tā esot bijusi komandas šosezon labākā spēle... Varbūt. Trenerim labāk redzams un viņš savas komandas spēlē droši vien saskata kaut ko tādu, ko mēs nesaskatām.

Abi pārējie līderi uzvarēja, spēlēdami viens ar čempionu, bet otrs ar virslīgas jaunpienācēju – RFS ar lielām pūlēm diezgan haotiskā spēlē (arī tiesāšanas ziņā) ar 2:1 pieveica "Valmiera FC" (spēles izskaņā valmierieši varēja panākt neizšķirtu, taču brazīlieša Gustavo sitiens bija pārāk vārgs, savukārt pirms tam spēcīgu un precīzu Alvja Jaunzema sitienu atvairīja vārtsargs Jevgeņijs Nerugals), bet "Riga FC" nācās papūlēties Jelgavā, lai uzvarētu ar 3:1.

RFS rindās savainojumu dēļ nevarēja spēlēt Artūrs Zjuzins un Jānis Ikaunieks, bet Roberts Savaļnieks apslima. Katrs viņi ir citas pozīcijas spēlētāji, taču katrs ir svarīgi gan savā pozīcijā, gan komandas spēlē kopumā un to nevarēja nejust.

Valmieras komanda pagājušajā sezonā virslīgā piedzīvoja tikai trīs zaudējumus, bet tagad tai ir jau četri zaudējumi un tas nepārsteidz, jo šīs sezonas "Valmiera FC" tomēr atšķiras no pagājušās sezonas komandas (kas bija spēle un 4:0 uzvara pār FK "Auda"?), turklāt savainojumu dēļ nav iespējams izmantot visus labākos futbolistus. No tā, kā Valmieras komanda šo sarežģīto posmu pārvarēs, ļoti lielā mērā būs atkarīgs tās galarezultāts.

Kaut kā neparasti sanāk – komanda pirmo reizi vēsturē kļuva par čempioni, komanda gatavojas debitēt UEFA Čempionu līgā, bet tā nav kļuvusi spēcīgāka vai palikusi vismaz tik pat spēcīga, kā bija, turklāt vēl tās runas par parādiem... Valmierieši ar RFS aizvadīja cienīgu spēli un nevar teikt, ka laukuma saimnieki diktēja spēles noteikumus, taču – zaudējums.

Skatoties "Riga FC" spēli Jelgavā, prātā ienāca jautājums – vai patiešām futbolisti treniņos vairs neslīpē sitienus no 18-22 metriem vai no vēl tālākas distances? Radās iespaids, ka "rīdzinieki" grib nevis iesist, bet ieripināt bumbu mājinieku vārtos. Varbūt tāda ir treneru nostādne? Mēs arī bez treneru teiktā zinām, ka lielākā daļu vārtu tiek gūts no soda laukuma, taču diezin vai tas nozīmē, ka jāatstāj novārtā tādu efektīgu ieroci kā tālsitienus. Jelgavas komandu galvenā trenera lomā vadīja Valerijs Redjko, taču viņa laiks šajā lomā ir ierobežots (nav attiecīgas trenera kategorijas), tā ka ir jāmeklē "pēc papīriem" atbilstošu galveno treneri.

No desmitās kārtas atlikušajām divām spēlēm gribas izcelt divus leģionārus – FK "Auda" 20 gadus veco Meleju Diaņu no Senegālas un 18 gadus veco (8. jūnijā būs 19) lietuvieti Faustu Steponaviču no FK "Tukums 2000/Telms". "Auda" ar 2:0 uzvarēja Salaspils "Super Nova" komandu un otros vārtus guva Diaņs, kuram tie ir pirmie vārti virslīgā. Par Diaņu dzirdēta diezgan skarba kritika spēļu laikā no kluba vadības ("No kurienes viņu atveduši?") un daļēji tai var arī piekrist.

Diaņs drīzāk atgādina vidējo vai garo distanču skrējēju, bet ne futbolistu, dažkārt varbūt izskatās nekoordinēts, taču piekritīsiet, ka futbola talantu zemē Senegālā U23 valsts izlasē neaicinās spēlētāju, kurš nekam nav derīgs (divās spēlēs divi gūti vārti) un uz kuru nākotnē nav vērts cerēt. Diaņam netrūka iespēju gūt vārtus, arī Salaspilī viņš varēja izcelties vēl vismaz 2-3 reizes, taču acīmredzot ir nepieciešama pacietība. Ir vērts atcerties, ka, piemēram, kolumbietis Mena pirmajā sezonā Valmieras komandā nebūt nebija viens no komandas līderiem, bet pērn viņš bija viens no labākajiem spēlētājiem virslīgā.

Starp citu, Diaņs nāk no tās pašās komandas akadēmijas ("Diambars FC"), no kuras nāk "Riga FC" reaktīvais Useinu Njangs un no kuras nāk viens no Senegālas izlases pazīstamākajiem spēlētājiem, arī viens no "Everton" līderiem Idrissa Geijē.

Njangs pērn arī spēlēja "Audā" un bija tai aizdots no "Riga FC". No "Riga FC" aizdots arī Diaņs. Vai viņš ies sava tautieša pēdās?

Tukuma komanda Daugavpilī atspēlējās no 1:3 un ieguva punktu – 3:3, bet pirmos un trešos vārtus tukumnieku labā guva lietuvietis Fausts Steponavičs. Viņa rēķinā tagad ir 5 vārti un viņš ir panācis Marko Regžu. Lietuvietis aizdots tukumniekiem līdz gada beigām no RFS komandas, bet, ja viņš tā turpinās... Steponavičs pievērsa sev uzmanību ar pirmajām spēlēm – ātrs, nepiekāpīgs, nebaidās apspēlēt. Un, kā redzam, prot gūt vārtus.

Paņevežas futbola akadēmijas audzēknis spēlēja pilsētas futbola kluba otrajā komandā, sezonu bija "Genoa U18" komandā un Itālijā guva 6 vārtus, bet līdz pagājušās sezonas beigām (līdz šā gada martam) bija Horvātijas pēc ranga 2. līgas klubā NK "Jarun" no Zagrebas (galvenais treneris – savulaik pazīstamais Horvātijas izlases, Zagrebas "Dinamo" un Kijevas "Dinamo" pussargs Jerko Leko). Tikai 18 gadus vecam puisim jau diezgan labs rūdījums.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu