Starptautiskā Džudo federācija dod zaļo gaismu Krievijas armijas pārstāvjiem (8)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Smagos noziegumos apsūdzētais Vladimirs Putins
Smagos noziegumos apsūdzētais Vladimirs Putins Foto: EPA/Scanpix

Starptautiskās Džudo federācijas (IJF) izpildkomiteja pagājušās nedēļas beigās nolēma atļaut agresorvalstu - Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensībās neitrālā statusā. Lēmums tika pieņemts pasaules čempionāta priekšvakarā.

Izrādās, ka 14 no 17 pasaules čempionātam pieteiktajiem Krievijas džudistiem ir līgumsaistības ar Krievijas militāro sistēmu. 

Pasaules čempionāts Kataras galvaspilsētā Dohā sāksies jau šo svētdien. IJF norāda, ka visiem sportistiem un apkalpojošajam personālam no agresorvalstīm pirms atļaujas piedalīties sacensībās tiek veiktas pārbaudes un kara propagandas izplatītājiem atļauja piedalīties netiks izsniegta.

Tajā pašā laikā IJF paziņojumā nebija konkrēti norādīts, ka Krievijas džudisti nedrīkst būt saistīti ar valsts militārajām struktūrām. 

Ukraina paziņojusi, ka pasaules čempionātu Katarā boikotēs. Ukrainas valdība jau iepriekš pavēstīja, ka aizliegusi savas valsts sportistiem piedalīties vienās sacensībās ar krieviem un baltkrieviem. Tiesa, tenisā un riteņbraukšanā Ukrainas sportisti tiekas aci pret aci ar agresorvalsti pārstāvjiem.  

Ukrainā gan šajā jautājumā vienprātības nav, jo daļa džudistu uzskata, ka noteikumiem visiem jābūt vienādiem. Tas attiecas arī uz tenisu, riteņbraukšanu un futbolu, kur krievi un baltkrievi spēkiem mērojas ar ukraiņiem, bet džudistiem tas ir liegts.  

Ukrainas izlases galvenais treneris Vitālijs Dubrova portālam "tribuna.com" apstiprināja, ka 14 no 17 pasaules čempionātam pieteiktajiem Krievijas džudistiem ir līgumattiecībās ar Krievijas militārajām struktūrām, arī armijas sporta klubu CSKA. Viņu vidū ir arī Krievijas armijas virsnieki: virsleitnants Ņidžazs Iļjasovs, leitnante Aleksandra Babinceva un vairāki džudisti ar citām armijas pakāpēm.

Ukrainas Džudo federācija ir satraukta, norādot, ka lielākā daļa Krievijas dalībnieku ir aktīvi militāristi: "Šī ir tā pati armija, kas iebruka Ukrainā pagājušā gada 24. februārī un joprojām turpina asiņainu karu mūsu teritorijā, tostarp bombardē Ukrainas pilsētas un nogalina civiliedzīvotājus."

Par IJF izpildkomitejas lēmumu nav jābrīnās. Kopš 2007. gada organizācijas prezidents ir rumānis Mariušs Vizers, un viņš tiek uzskatīts par smagos noziegumos apsūdzētā Vladimira Putina draugu. Putins līdz kara sākumam Ukrainā bija IJF Goda prezidents, un organizācija uzreiz pēc kara sākuma nesteidzās viņam šo titulu atņemt. Tomēr vēlāk tas tika izdarīts.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu