Video ⟩ Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Ja nu Pertijam ir taisnība?

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Futbola treneris Tamazs Pertija
Futbola treneris Tamazs Pertija Foto: Optibet Virslīgas arhīvs

Latvijas "Optibet" futbola virslīgas 11. spēļu kārtā gūti 22 vārti - šosezon līdz šim rezultatīvākā spēļu kārta - un sasniegts arī pirmais šīs sezonas "hat - trick" - spēlē Tukumā trīs vārtus RFS komandas labā guva brazīlietis Emersons. Par ko varbūt ir taisnība FK "Liepāja" galvenajam trenerim Tamazam Pertijam? Par to, ka viss rit pēc plāna.

Pat pēc dažām neizteiksmīgām un pat neveiksmīgām spēlēm liepājnieku galvenais treneris Tamazs Pertija mēdza teikt, ka viss rīt pēc plāna vai līdz kaut kādam viņa komandai nelabvēlīgam pavērsienam ritēja pēc plāna. Varēja par to pasmīnēt, varēja pajautāt - bet kāds tad bija plāns, taču, ja ieskatāmies turnīra tabulā... Šajā spēļu kārtā FK "Liepāja" viesos ar 4:0 pārspēja Latvijas kausa īpašnieci FK "Auda" komandu. Pirmā riņķa spēlē Liepājā bija 1:1 un turklāt "Auda" spēles ziņā bija pārāka, bet tagad... Pertijas plāns sāk izpausties?

Liepājas komanda turnīra tabulā ar 20 punktiem atrodas 3. vietā, turklāt tai ir par vienu aizvadītu spēli mazāk nekā abiem līderiem. No otrās vietas šķir 5 punkti, bet no pirmās - 9 punkti, savukārt tuvākie sekotāji atpaliek par vienas uzvaras tiesu jeb par trim punktiem. Un ja nu Pertijam ir taisnība? Mēs taču patiešām nezinām, kāds ir viņa plāns... Mēs nezinām, kā viņš gatavoja komandu sezonai, kā plānoja tās attīstību sezonas gaitā un kad cer sagaidīt no komandas krietni labāku spēli, nevis sniegumu "pēc plāna".

Treneris zina, kas, kā un kāpēc notiek komandā, kamēr mēs tikai redzam tās sniegumu laukumā.

Jā, sniegums nav stabils un nereti nav arī pārliecinošs, taču liepājnieki stabili krāj punktus, turklāt viņi pašreiz ir trešā rezultatīvākā komanda un trešā labākā komanda vismazāk zaudēto vārtu skaita ziņā (abos rādītājos - visvairāk vārtu gūts un vismazāk zaudēts - priekšā ir "Riga FC", bet tikpat maz zaudētu vārtu (4) ir arī RFS komandai). Vai tad tas ir slikts plāns?

Nākamā spēle FK "Liepāja" būs savā laukumā ar līderi "Riga FC". Vai viss turpinās ritēt pēc Pertijas plāna? Diezin vai pēc tās spēles varēs atbildēt, turklāt ir sācies tikai otrais spēļu aplis un diezin vai Perijas plānam ap šo laiku paredzēts beigties. Tomēr spēle ar līderi daudz objektīvāk ļaus redzēt, cik tad spēcīga pašreiz ir Liepājas komanda. Tieši pašreiz un ne vairāk.

"Rīdzinieki", starp citu, tikai kompensācijas laikā un ar 11 m soda sitienu guva vienīgos vārtus mačā ar BFC "Daugavpils". Nenovērtēt pretinieku līderiem nebija iemesla, jo pirmā riņķa spēlē Daugavpilī viņi jau zaudēja punktus (1:1), turklāt arī iepriekšējās divās sezonās daugavpilieši pa reizei atņēma "rīdziniekiem" punktus.

Taču arī šādā veidā izpaužas favorītu loma - proti, prasmē paņemt trīs punktus arī neizteiksmīgā spēlē.

Liepājā ar šādu sniegumu uzvarai nepietiks. Daugavpils komanda savukārt atkal apliecināja, ka tās sniegums ir labāks nekā vieta turnīra tabulā (nav uzvarēts jau 8 spēlēs pēc kārtas). Tagad atliek to pašu apliecināt nākamajā spēlē ar Salaspils "Super Nova", pret kuru Daugavpils komandai šosezon arī ir vienīgā uzvara.

Čempione "Valmiera FC" komanda ar 3:1 pārspēja Salaspils komandu, tā bija pirmā spēle šajā sezonā Jāņa Daliņa stadionā, un varēja redzēt, ka komanda vēl nav pārāk daudz trenējusies dabīgā laukumā, taču čempionu sniegums ne tikai tāpēc vēl nepārliecina. Viņiem ir savs plāns, kurā korekcijas diemžēl ieviesa savainojumi.

Sezonas pirmo "hat - trick" Emesons (līdz šim šosezon bija tikai vieni gūti vārti) guva Tukumā, kur RFS sagrāva mājiniekus ar 7:1. Pērn abu komandu pirmajā spēlē bija pat 0:10, toties pēdējā riņķī bija 2:2, bet šosezon pirmajā spēlē RFS uzvarēja tikai ar 1:0, tā ka sagrāvei it kā nevajadzēja būt...

Jelgavā aizraujošā spēlē FK "Metta" ar 3:2 pārspēja mājiniekus un tagad tikai par vienu punktu atpaliek no "Audas". Nākamajā spēlē metieši savā laukumā tiksies ar FK "Tukums 2000/Telms" un viņiem ir iespēja vismaz saglabāt 6. vietu vai pakāpties uz piekto vietu. Taču tukumnieki domā citadāk...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu