Video un audio ⟩ Uģis Promolds - basketbola treneris un influenceris ar ceturtdaļmiljonu sekotāju

CopyDraugiem X Whatsapp

Uģis Promolds pirms 12 gadiem no Latvijas pārcēlās uz dzīvi Dānijā, kur centās īstenot sapni - kļūt par profesionālu basketbolistu. Tas nebija viegli, taču tas viņam daļēji izdevās. Tagad viņam ir jauns sapnis, kuru viņš īsteno, - strādā par treneri pašizveidotajā basketbola klubā B3B. Paralēli trenera darbam viņš aktīvi darbojas sociālajos tīklos, kur viņam ir vairāk nekā 250 tūkstoši sekotāju. Interesants un iedvesmojošs stāsts TVNET GRUPAS raidieraksta "Čempionu brokastis" jaunākajā sērijā.

Uģis nepilnus četrus gadus nosacīti bija profesionāls basketbolists, kurš saņēma algu par spēlēšanu Dānijā, taču paralēli bija arī jāstrādā pārtikas veikalā, lai nodrošinātu gan sevi, gan atbalstītu ģimeni Latvijā.

"Manā komandā bija trīs spēlētāji, kuriem basketbolā nopelnītā nauda bija pamatalga. Vēl pieci saņēma kaut kādu summu, bet pārējie spēlēja par brīvu," pieredzē dalījās Uģis, kurš savulaik pārstāvēja Kopenhāgenas SISU komandu.

"Biju profesionāls basketbolists, kuru rāda televīzijā, taču strādāju arī parastā veikalā "Netto", kas ir līdzīgs kā "Lidl". Strādāju, lai sapelnītu naudu, ko sūtīt uz Latviju, lai palīdzētu ģimenei un palīdzētu arī pats sev."

Darba diena veikalā ilga no astoņiem rītā līdz četriem pēcpusdienā. Vakaros bija treniņi un spēles. Reizēm bija jāstrādā arī vakara maiņas. Izveidojās pārslodze. "Sapratu, ka vari daudz trenēties, taču nekas nesanāks, ja neatpūties."

Uģis guva nopietnu ceļgala traumu, taču jau pirms tās viņš juta, ka trenera darbs sniedz lielāku gandarījumu nekā basketbola spēlēšana Dānijas augstākajā līmenī. Tā radās jauns sapnis - izveidot savu basketbola klubu.

Pirmie soļi trenera darbā Uģim bija basketbola organizācijā, kas tagad kļuvusi par lielāko Dānijā. Viņš vadīja basketbola treniņus bērniem skolās. "Daudz ko sanāca iemācīties. Uzaugu kopā ar šo organizāciju."

Pirms diviem gadiem Uģis kopā ar savu līgavu Frančesku izveidoja savu basketbola klubu B3B, kurā nu jau ir vairāk nekā 300 spēlētāju un 21 komanda. Klubā ir gan zēni, gan meitenes, gan dažāda vecuma pieaugušie.

"Iepriekš strādājām klubā, kurā nevarējām attīstīt savas idejas. Nolēmām, ka jādara viss pašiem," pastāstīja Uģis, kurš trenē lielāko daļu no kluba komandām. Vairākas komandas trenē arī sieva, kura paralēli mācās, lai kļūtu par ārstu.

Dānijā par basketbola nodarbībām bērniem ikmēneša maksājums vecākiem ir aptuveni 20-25 eiro. Tā ir salīdzinoši maza summa, ņemot vērā, kādas algas ir Dānijas iedzīvotājiem.

"Mūsu mērķis ir turpināt augt. Vienlaikus vēlamies saglabāt galveno domu, ka basketbols jāspēlē priekam. Prieks vienmēr ir pirmajā vietā. Protams, ir komandas, kas spēlē nopietnāk. Tomēr galvenais ir pozitīva attieksme."

Uģis pastāstīja, ka Dānijā pārējie basketbola klubi ļoti lielu uzsvaru liek uz rezultātiem. Viņaprāt, tas nav pareizi, jo Dānijā basketbols nav tik populārs kā citi komandu sporta veidi - futbols, hokejs, handbols.

"Ja jaunietim ir 14-15 gadi, ir grūti sākt nodarboties ar basketbolu un iekļauties komandā, kur visu laiku ir jāsacenšas. Sievietei 25 gados, kura basketbolā ir iesācēja, nav kur citur spēlēt. Mūsu kluba identitāte atšķiras."

Klubs tiek uzturēts ne tikai ar spēlētāju dalības maksu, bet arī ar pašvaldības finansējumu, ko iegūt nebija viegli. "Bija jātiek galā ar papīru kaudzi, pa naktīm kārtojām formalitātes. Paveicām to ar sievu divatā."

Uģim ir "Instagram" konts "upromotraining" ar 174 tūkstošiem sekotāju un "TikTok" profils "UPromoTraining" ar 90 tūkstošiem sekotāju. Viņš pats veido un publicē dažāda veida saturu, kas saistīts ar basketbola treniņiem. Dažiem video ir pat vairāk nekā miljons skatījumu. 

"Covid-19 laikā savā pagrabā filmēju video, kurus sūtīju Dānijas klubiem, kas tos pārdeva saviem spēlētājiem. Nonācu pie domas, ka tie ir arī jāpublicē sociālajos tīklos."

Video ātri ieguva labas atsauksmes, taču sākumā nepiesaistīja lielu auditoriju. Soli pa solim Uģis turpināja iesākto, un ar laiku viņa publicētie basketbola knifi ieguva lielu popularitāti.

"Galvenā atslēdziņa - to visu daru priekam. Tagad tas viss ir tā izaudzis, ka man ir jālasa ASV likumi, lai es varu likumīgi ar to nopelnīt arī naudu. Reklāmu piedāvājumu ir daudz. Tagad esmu iemācījies atpazīst, kas ir īsts piedāvājums un kas nav."

Tomēr influencera darbs nav nemaz tik vienkāršs, kā sākumā varētu šķist. Viena video sagatavošana aizņem aptuveni četras stundas. Uģis to visu dara divatā ar sievu. Viņš atzīst, ka palīdzība noderētu.

Uģa veidoto saturu pamanījuši ar NBA saistīti cilvēki. Viens no tiem ir Kristapa Porziņģa bijušais komandas biedrs Džošs Ričardsons, kā arī atpazīstams spēlētāju individuālais treneris Kriss Briklijs.

@upromotraining Followthrough YES or NO? 🏀⚡️ Follow for more!!! #basketball #basketballtraining ♬ 21 Savage Type Beat - Instrumental Rap Beat - Trap Beats & Beats De Rap & Instrumental Rap Hip Hop & Beats De Rap & Instrumental Rap Hip Hop
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu