Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "Metta" un Marko Regža

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas futbolists Marko Regža
Latvijas futbolists Marko Regža Foto: Zigismunds Zālmanis, Riga FC

​FK "Metta" otro spēli pēc kārtas atspēlējas no 0:1 un uzvar ar 3:2, turnīra tabulā metieši ir piektie un tikai par trim punktiem atpaliek no trešās vietas, bet Marko Regža šosezon izcēlās ar gūtiem vārtiem jau sestajā spēlē, pirmo reizi šosezon guva divus vārtus vienā spēlē. To vispirms gribas izcelt Latvijas "Optibet" futbola virslīgas 12. kārtas spēlēs.

FK "Metta" gan iepriekšējā spēļu kārtā Jelgavā, gan tagad savā laukumā spēlē ar FK "Tukums 2000/Telms" nonāca iedzinējas lomā, bet abās spēlēs uzvarēja ar 3:2. Tas jau ir pierasts, ka "Metta" nevienam negriež ceļu, ka jaunie futbolisti laukumā nerespektē pazīstamākos vietējos futbolistus un pretinieku leģionārus. Metieši nezaudē jau četras spēles pēc kārtas (divi neizšķirti un divas uzvaras pēc kārtas), un tagad ar īpašu interesi jāgaida viņu nākamā spēle ar BFC "Daugavpils", kam beidzot izdevās pārtraukt astoņu pēc kārtas neuzvarētu spēļu sēriju. Pirmajā riņķī Rīgā metieši izrāva uzvaru spēles galotnē ar 3:2 (šosezon trīs uzvaras ar tādu rezultātu).

FK "Metta" rēķinā ir jau 17 punktu, līdz trešajai vietai tikai 3 punkti, tikai par vienu punktu vairāk ir čempionei "Valmiera FC" komandai, turklāt metiešiem ir par vienu spēli mazāk nekā valmieriešiem. Trijnieks vai Eiropas kausi? Nezinu, vai par šiem tematiem jau ir iedomājušies paši "Metta" futbolisti, viņu treneri un kluba vadība, taču diezin vai tas arī ir tik būtiski - galvenais, ka krājas punkti, bet par kaut ko vairāk (ja būs iemesls to darīt) varēs domāt ne ātrāk par trešā riņķa beigām jeb pirms ceturtā riņķa. Cāļus skaita rudenī.

Marko Regža iepriekšējās sezonās bija aizdots no RFS komandas Salaspils "Super Nova" un Daugavpils komandai, līdz šai sezonai viņš virslīgā kopā bija guvis 16 vārtus, bet šosezon "Riga FC" rindās Marko ir izcēlies jau 7 reizes. Atradis savu komandu un nonācis pie sava trenera - pie trenera, kurš viņam uzticas? Iespējams. Un ja tā, tad par to tikai jāpriecājas.

"Riga FC" rindās netrūkst uzbrucēju no ārzemēm (Ramiress, Aureliu, Njangs, Geije…), taču labākais vārtu guvējs ir 24 gadus vecais Regža. Līdz ar to viņš skaļi pieklauvēja arī pie Latvijas izlases durvīm, un izlases galvenajam trenerim Dainim Kazakevičam būs vēl lielāka uzbrucēju izvēle. Tas, protams, nenozīmē, ka Regžu uzreiz jāliek izlases sastāvā, taču ar viņa prasmi gūt vārtus ir jārēķinās un to jāmēģina izmantot (U21 izlases rindās Marko 13 spēlēs savulaik guva piecus vārtus).

Turklāt ne jau visiem pašreizējiem izlases uzbrucējiem šosezon ir stabila spēļu prakse - tāda praktiski ir tikai Polijas čempionam Vladislavam Gutkovskim. "Riga FC" viesos ar 4:0 sagrāva FK "Liepāja" (trijās pēdējās savstarpējās spēlēs - 2:0, 3:0 un 4:0 "rīdzinieku" labā) un tas atkal liel pievērst uzmanību Liepājas komandai - sakrāti 20 punkti, komanda atrodas trešajā vietā turnīra tabulā, bet… Nākamā spēle liepājniekiem jau trešdien savā laukumā ar RFS un pēc tās, iespējams, daudzpunktes vietā kaut ko varēs arī ierakstīt. RFS bez īpašām problēmām tika galā ar FS "Jelgava" - 4:0. Virslīgas jaunpienācējiem šis bija trešais zaudējums pēc kārtas un sestā pēc kārtas neuzvarētā spēle.

Čempione "Valmiera FC" spēlēja 1:1 savā laukumā ar FK "Auda", ko pirmajā riņķī viesos sagrāva ar 4:0 un tā spēle joprojām ir labākā valmieriešu spēle šajā sezonā.

Ir iemesls pieminēt spēli starp "Super Nova" un BFC "Daugavpils", kurā daugavpilieši uzvarēja ar 4:0. Vienus no daugavpiliešu vārtiem guva 40 gadus vecais Valerijs Afanasjevs, bet ceturtos vārtus guva 16 gadus vecais (18. maijā paliks 17 gadu) Ervīns Piņaskins, kuram tie ir pirmie vārti virslīgā. Afanasjevam ir visvairāk aizvadītu spēļu virslīgā starp visiem pašreizējiem futbolistiem (462), un viņam ir otrais lielākais spēļu skaits virslīgas vēsturē - līdz rekordistam Igoram Korabļovam vēl 21 spēle.

Savukārt Piņaskina sakarā jāatceras viņa tēvu Vitāliju Piņaskinu. Maskavas "Dinamo" audzēknis 90. gadu otrajā pusē nepilnas četras sezonas spēlēja Daugavpils "Dinaburg" rindās, divas reizes Latvijas čempionātā ieguva bronzas medaļu un vienreiz spēlēja Latvijas kausa izcīņas finālā. Dēls Ervīns savulaik izcēlās Latvijas U15 čempionātā, gūdams vienā spēlē četrus vārtus 13 minūtēs, bet tagad viņš ir Latvijas U17 izlases spēlētājs. Pirmie vārti virslīgā gūti piektajā nepilnajā spēlē. Pērn viņš izgāja laukumā vienā spēlē uz 5 minūtēm, un vairāk par 26 minūtēm vienā spēlē Ervīns virslīgā vēl nav spēlējis. Būs interesanti pasekot gan Afanasjeva karjeras turpinājumam (vai izdosies labot Korabļova rekordu?), gan Piņaskina turpmākajām sekmēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu