Video ⟩ Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "Rīgas duets" aiziet, čempions - iestrēgst, Daugavpilī - kūst ledus…

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
"Riga FC" komanda
"Riga FC" komanda Foto: Zigismunds Zālmanis, "Riga FC"

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā aizvadītas 13 no 36 spēļu kārtām jeb vairāk nekā trešdaļa turnīra un jau ir iezīmējies titula pretendentu pāris – "Riga FC" un RFS komanda. Vismaz pašreiz nekas neliecina par to, ka "Rīgas duetu" kāds varētu izjaukt. Nekas neliecina arī par to, ka čempions "Valmiera FC" varētu neiestrēgt turnīra tabulas vidusdaļā. Pašreiz uz vietu trijniekā (vai četriniekā, kas var dot tiesības nākamsezon spēlēt Eiropas kausos) pretendē vismaz četras komandas. Tas ir pašreiz…

Kā Liepājas komanda varēja sakrāt 20 punktus? Tas bija pirmais, kas nāca prātā pēc liepājnieku spēles savā laukumā ar RFS. Zaudējums ar 0:3 pats par sevi nebūtu nekas īpaši pārsteidzošs, jo ir zaudēts arī ar 0:4 (tiesa, tas notika viesos), taču spēle… Pirmajā puslaikā laukuma saimniekus divreiz glāba gruzīnu vārtsargs Luka Sanikidze, bet pēc pārtraukuma nespēja glābt arī viņš – nepilnu astoņu minūšu laikā RFS saplosīja liepājnieku aizsardzību un guva trīs vārtus. Var teikt, ka pirmajās četrās minūtēs pēc pārtraukuma zaudēti divi vārti bija pārāk smags trieciens, no kura Liepājas komanda neatguvās, un tam var arī piekrist.

Var arī nepiekrist, jo visā spēlē Liepājas komanda neizveidoja nevienu kaut cik reālu iespēju gūt vārtus.

Komandas spēle ir juceklīga, rodas iespaids, ka futbolisti tikai nesen sanākuši kopā un sāk meklēt laukumā kopīgu valodu. Pēdējās divās spēlēs liepājnieki zaudēja "Riga FC" un RFS komandām ar kopēju rezultātu 0:7… Te arī meklējama vismaz daļēja atbilde uz to, kā Liepājas komanda tomēr pamanījās sakrāt 20 punktus (turklāt tai vēl ir rezervē pirmās kārtas atliktā spēle ar FK "Metta", kas ieplānota 30. jūlijā).

Salīdzinājumā ar pagājušo sezonu gan objektīvu (lielas pārmaiņas sastāvā), gan citu iemeslu dēļ uzdevušas "Valmiera FC" un FK "Auda", nestabili pagaidām spēlē FK "Tukums 2000/Telms", arī BFC "Daugavpils" nekādi nespēj uzņemt tempu (bremzē īsais rezervistu soliņš, kas sašaurina iespēju spēlētāju rotācijai un pamatspēlētāji tik blīvā spēļu kalendārā vienkārši nepaspēj atjaunoties), un tikai FK "Metta" aizvada laikam savu līdz šim labāko sezonas sākumu. Tā ka lielā mērā šie apstākļi un nevis tikai Liepājas komandas sniegums ļāvis tai sakrāt 20 punktus.

Saturīga snieguma tai diemžēl nemaz nav. Varētu, protams, atkal pieminēt liepājnieku galvenā trenera Tamaza Pertijas jau ierastos izteicienus par to, ka viss rit pēc plāna, turklāt pirms šīs sezonas tieši viņš pats esot atlasījis spēlētājus un komplektējis komandas sastāvu, taču nedaudz pagaidīsim.

Izskatās, ka "Pertijas plānam" varētu būt dažas korekcijas…

RFS komandā jau ceturtajā spēlē pēc kārts izcēlās Dmitrijs Zeļenkovs, turklāt viņš pirmo reizi virslīgas spēlē guva divus vārtus, un viņa rēķinā jau ir pieci vārti. Divas dienas pirms spēles Liepājā viņam palika 23 gadi, savulaik no "Mettas" otrās komandas Dmitrijs nokļuva "Empoli" komandā Itālijā (Primavera jeb jaunatnes līgā 78 spēles, 6 vārti un 6 rezultatīvas piespēles), tad aizvadīja vienu sezonu metiešu rindās, tad bija pazudis no redzesloka un pērn "uzpeldēja" atkal Itālijā – "Montespaccato" rindās (D sērija, kas ir ceturtā pēc ranga Itālijas futbola līga), bet pērn sezonas otro daļu pavadīja RFS rindās (101 minūte laukumā divās virslīgas spēlēs, 10 spēles un 8 vārti RFS otrajā komandā 1. līgas čempionātā). Latvijas U21 izlases rindās Zeļenkovam ir 17 spēles un divi gūti vārti.

Šī sezona pagaidām ir sekmīgākā viņa karjerā. Ir iemesls gaidīt turpinājumu. Piemēram – vai būs vārti arī piektajā spēlē pēc kārtas? RFS nākamā spēle ir ar FK "Auda".

Čempioni Valmieras futbolisti atkal zaudēja punktus – šoreiz 0:0 Tukumā. FK "Auda" ar 0:2 zaudēja "Riga FC" komandai, bet BFC "Daugavpils" nenoturēja uzvaru savā laukumā spēlē ar "Mettu" – 1:1. "Metta" atspēlējās no 0:1 trešajā spēlē pēc kārtas, taču šoreiz neuzvarēja. Toties Jelgavas komanda Salaspilī atspēlējās no 0:2 un panāca 2:2 pret "Super Nova".

Labas ziņas Daugavpils futbolam jeb tā nākotnei – Latvijas futbola federācijas prezidents Vadims Ļašenko tikās ar pilsētas mēru Andreju Elksniņu un tika noslēgts sadarbības līgums par futbola attīstību Daugavpilī tuvākajos piecos gados. Līgumā ietilpst gan "Celtnieka" stadiona laukuma atjaunošana, turklāt tas atkal būs dabīgais laukums (cerams, ka izdosies tajā uzklāt bijušo un vēl kvalitatīvo "Skonto" laukuma zālāju), gan mākslīgā seguma nomaiņa Esplanādes laukumā, gan Draudzīgā aicinājuma vidusskolas laukumā Jaunajā Forštatē, kur līdz nākamā gada beigām jātop futbola manēžai. Ir arī vēl citi ne mazāk svarīgi vienošanās punkti (vispirms jau attiecībā uz bērnu un jauniešu futbolu), katram darbam ir savi termiņi, taču galvenais ir tas, ka "ledus sakustējies".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu