Alpīnists uzkāpj Everesta virsotnē un atkārto pasaules rekordu (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Everests
Everests Foto: AFP/Scanpix

Nepāliešu alpīnists Pasangs Dava Šerpa pirmdien atkārtoja pasaules rekordu, 27.reizi sasniedzot pasaulē augstāko kalnu virsotni - Everestu.

46 vecais Pasangs Dava Šerpa vēl pagājušajā nedēļā 8849 metrus augsto virsotni sasniedza 26.reizi, tobrīd atkārtojot sava tautieša Kami Riras Šerpas rekordu, kurš divas dienas vēlāk rekordu atguva, virsotnē nokļūstot 27.reizi.

"Viņš šorīt veiksmīgi sasniedza virsotni, pavadot Ķīnas alpīnistus. To viņš paveica jau 27.reizi" aģentūrai AFP paziņoja ekspedīcijas organizatori.

Pirmo reizi Everesta virsotnē P.D.Šerpa uzkāpa 1998.gadā, kopš tā laika teju katru kāpšanas sezonu sasniedzot virsotni vismaz vienu reizi.

Domājams, ka atkārtotais rekords ilgi nenoturēsies, jo jau šonedēļ 53 gadus vecais K.R.Šerpa grasās virsotni iekarot vēlreiz.

Nepālā atrodas astoņas no desmit pasaules augstākajām virsotnēm, un katru pavasari, kad ir silts un vējš - mierīgs, simtiem piedzīvojumu meklētāju mēģina tās iekarot.

AFP ziņo, ka atbildīgās Nepālas varas iestādes šogad ārvalstu alpīnistiem ir izsniegušas 478 atļaujas.

Tā kā lielākajai daļai alpīnistu ir nepieciešams ceļvedis, vairāk nekā 900 cilvēku, kas ir gada rekords, sezonā, kas turpināsies līdz jūnija sākumam, mēģinās sasniegt virsotni.

Nepāliešu gidi, kas parasti ir viena no tibetiešu etniskajām grupām šerpas un nāk no ielejām ap Everestu, tiek uzskatīti par kāpšanas nozares mugurkaulu. Viņi uzņemas milzīgu risku, pārvadājot aprīkojumu un pārtiku, labojot virves un labojot kāpnes.

Šajā sezonā Everesta bojā gajuši desmit alpīnisti, no kuriem četri bija nepāliešu gidi.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu