Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Acīmredzamais neticamais starp līderiem, "Jelgavai" - jauni "vecie" treneri

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ruslans Antropovs

"Redzēsi - beigās Liepāja ieņems trešo vietu un varēs teikt, ka viss ir kārtībā, jo pašreiz nevar taču spēkoties ar "Riga FC" un RFS," dzirdēju sakām Liepājā spēles laikā ar RFS komandu (tas bija kā turpinājums tematam par to, kā Liepājas komanda ar tādu sniegumu sakrāja 20 punktus). Iespējams, ka tā arī būtu, taču - tā var nenotikt.

Pirmajā četriniekā un tā tuvumā pēc 14 spēļu kārtām notiek gandrīz vai acīmredzamais neticamais, jo tur ir FK "Metta", bet liepājniekiem – ja krasi neuzlabos savu sniegumu – var arī nesanākt sezonas beigās mierināt sevi ar trešo vietu. Viņi tagad ir piektie. Galu galā – čempione "Valmiera FC" un FK "Auda" nav nolikušas ieročus, čempionāta otrajā pusē var gaidīt labāku sniegumu no BFC "Daugavpils" un FK "Tukums 2000/Telms" komandām, un arī ar pārējām komandām, kā liecina spēle Jelgavā, liepājniekiem nāksies nopietni rēķināties.

Pirmā apļa spēlē Liepājā jelgavnieki arī bija vadībā ar 2:0, bet tomēr zaudēja ar 2:3, jo otrajā puslaikā Liepājas komandai bija liels pārsvars un vairākas iespējas gūt vārtus. Tagad Jelgavā atkal bija 2:0 virslīgas jaunpienācēju labā, taču turpinājums bija pavisam cits. Vienus vārtus liepājnieki atguva, taču lielāka varbūtība bija rezultātam kļūt 3:1 par labu Jelgavas komandai nevis 2:2. Kāds liepājniekiem bija iemesls nenovērtēt pretinieku un neuzklausīt trenera brīdinājumu, ka gaidāma smaga spēle? Taču varbūt nekādas pretinieka nenovērtēšanas nebija, varbūt gluži vienkārši tā FK "Liepāja" pašreiz spēlē?...

Nav zināms, kas notiek komandā, neviens to publiski arī nestāstīs. Iespējams, ka jūnijā atkal notiks pārmaiņas komandas sastāvā un atkal komandas spēli, ko par saturīgu pašreiz diezin vai drīkst nosaukt, nāksies veidot no jauna. Vairāki leģionāri acīmredzami "nevelk", un ne velti laikam pēdējās divās spēlēs laukumā tika jau vairāki pašmāju futbola audzēkņi.

Vai pēc jauna leģionāru desanta ierašanās (ja tā notiks) viņi atkal apsēdīsies dziļā un piemirstā rezervē? Liepājniekiem pašiem jātiek galā ar to, kas viņu komandā notiek, jo vairs nav sezonas sākums. Liepājniekiem nākamā spēle būs savā laukumā, un tās būs šosezon pirmā "Daugavas" stadionā dabīgajā jeb galvenajā laukumā, bet pretī stāsies čempione "Valmiera FC", kas arī nevar būt apmierināta ar sezonas sākumu.

Šajā kārtā gan Daugavpils komanda tika pārspēta pārliecinoši, kaut gan rezultāts ir tikai 1:0, un čempioni turnīra tabulā iekļuva pirmajā trijniekā.

Savukārt Jelgavas komanda pārtrauca septiņu spēļu sēriju bez uzvarām un pirmo reizi kopš 2017. gada sezonas virslīgas spēlē pārspēja Liepājas komandu (bija 12 spēles bez uzvarām un turklāt 11 no tām bija zaudētas). Zemgales olimpiskā centra stadiona tribīnē tika redzēts lietuviešu treneris Saulis Širmelis un skaidrs, ka uzreiz tik nospriests, ka viņš būs FS "Jelgava" jaunais galvenais treneris... Širmelis vadīja Jelgavas komandu 2016. gada sezonā, kas tai bija, iespējams, labākā vēsturē – otrā vieta virslīgā, iegūts Latvijas kauss, bet UEFA Eiropas līgā tikts līdz 3. kvalifikācijas kārtai (2:2 un 3:2 ar Islandes klubu "Breidablik", 3:0 un 0:0 ar Bratislavas "Slovan" un 1:1 un 0:3 ar Jeruzālemes "Beitar").

Skaidrs, ka lietuvieti tribīnēs atpazina un izdarīja likumsakarīgu secinājumu. Bet... Pagājušajā nedēļā Jelgavā bija viņa tā laika asistents slovāks Jozefs Škrliks, un tieši viņš trešdien jau vadīs komandas treniņu – tieši viņš būs jaunais Jelgavas komandas galvenais treneris, bet Širmelis viņam palīdzēs un būs vairāk sporta direktors. Abi kopā ir strādājuši arī Kazahstānā, bet tagad atkal apvienojušies Jelgavā (Škrliks 2021./2022. gada sezonā vadīja savas dzimtās pilsētas Humennes komandu, kas Slovākijas pēc ranga otrās līgas čempionātā ieņēma 6. vietu, bet tad bija bez kluba).

Redzēsim, kā viņiem sanāks, jo tagad Jelgavā ir pavisam cita komanda un pavisam cita pieeja tās veidošanā un attīstīšanā. No otras puses – ja jau šie abi treneri atkal ir Jelgavā, tad tas liecina arī par komandas vadības nopietnajiem mērķiem...

Abi galvenie titula pretendenti pirms savstarpējās spēles 26. maijā LNK Sporta parkā uzvarēja pārliecinoši - "rīdzinieki" ar 5:1 pieveica Tukuma komandu, bet RFS ar 2:0 pārspēja FK "Auda". FK "Metta" savukārt ar 4:1 pārspēja Salaspils "Super Nova" futbolistus un turnīra tabulā pakāpās uz ceturto vietu. Vai kāds tam ticētu pirms sezonas?

Protams, to sekmēja arī labvēlīgi apstākļi (vairāku komandu sliktāks sniegums nekā pērn), tomēr vispirms to dod pašu sniegums – lai cik labvēlīgi būtu apstākļi, punktus ir jāgūst pašiem. "Metta" nav zaudējusi jau sešas spēles pēc kārtas (trīs uzvaras un trīs neizšķirti) un tagad tiksies ar Latvijas kausa īpašnieci "Audu", kas no metiešiem atpaliek par pieciem punktiem. Starp citu, "Auda" spēlēs Jāņa Skredeļa vārdā nosauktajā stadionā "Arkādijā", tā ka šī mājīgā futbola vieta Rīgā atkal tiks pilnvērtīgi apdzīvota.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu