Video ⟩ Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Kaut kas briest…

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
"Liepājas" futbolisti
"Liepājas" futbolisti Foto: Zigismunds Zālmanis, "Riga FC"

Latvijas "Optibet" futbola virslīgas 16. spēļu kārtā lielu pārsteigumu nebija - diezin vai par tādu pašreiz var saukt FK "Liepāja" zaudējumu ar 0:1 savā laukumā FK "Tukums 2000/Telms" komandai, taču tas nenozīmē, ka nebija nekā interesanta. Turklāt izskatās, ka daži interesanti pavērsieni vēl tikai briest…

Pavērsienu briešanas sakarā vispirms laikam nāk prātā Liepājas komanda, un tas ir likumsakarīgi – liepājnieki piedzīvoja jau piecus zaudējumus pēc kārtas, bet vēl bēdīgāk ir tas, ka joprojām blāvs un bez pazīmēm par uzlabošanos ir komandas sniegums. Ja Liepājas komanda tā turpinās spēlēt, tad tās mājas spēlēs drīz būs mazāk skatītāju, nekā nāk uz Grobiņas komandas spēlēm 1. līgā (šoreiz bija ierakstīti 333 skatītāji)…

Viens no komandas līderiem Gotjē Mankenda (6 rezultatīvas piespēles; pērn – 8 vārti un 3 piespēles) esot bijis aizsūtīts uz otro komandu (spēlē ar tukumniekiem izgāja uz maiņu 69. minūtē), jo neesot gribējis trenēties… pulksten 6 no rīta. Tādu treniņu grafiku esot ieviesis treneris Tamazs Pertija. Cik tas ir efektīvi un vai tāpēc komanda sāks spēlēt labāk – to rādīs laiks, taču tas drīzāk izskatās pēc panikas, izskatās, ka treneris īsti nezina, ko darīt, lai komanda sāktu spēlēt labāk. Var piekrist par tā saukto psiholoģisko bedri, taču vai ar šādiem paņēmieniem no tās var izrāpties… FK "Liepāja" turnīra tabulā jau ir noslīdējusi uz 6. vietu.

Pašreiz nav nekāda iemesla domāt par titulu vai medaļām, arī tikšana Eiropas kausu izcīņā pašreiz nav apspriežama (ir gan vēl Latvijas kausa izcīņa, taču ar šādu sniegumu arī tur nav iemesla uz kaut ko lielu cerēt). Spēkošanās par vietu sešiniekā? Diezin vai tas ir Liepājas futbola līmenis un vēl jo vairāk – Liepājas futbola potenciāls.

Jautājums, protams, nedaudz provokatīvs, bet tomēr – varbūt ne jau tikai futbolisti ir vainojami komandas sliktajā sniegumā?...

Izlašu pauzes laikā varēs pievērst lielāku uzmanību treniņiem, un tad komandas sniegumam vajadzētu uzlaboties – tā Pertija. Viss var būt, taču šis vairs nav sezonas sākums, aizvadīta jau gandrīz puses no čempionāta.

Komandas popularitāti pilsētā nevairo arī fakts, ka nolemts pārtraukt sadarbību ar vārtsargu Krišjāni Zviedri, turklāt šāda soļa iniciators bija vārtsargs. Zviedris pērn 11 no 36 spēlēm ne reizes neielaida bumbu savos vārtos un ir Latvijas izlases kandidāts. Jā, pašreiz ir Vladislavs Lazarevs un gruzīns Luka Sanikidze, bet Zviedris atgriežas pēc savainojuma un nav zināms, cik ātri atgūs sportisko formu.

Šajā sakarā jāatceras čempiones Valmieras komandas interesi par Zviedri sezonu starplaikā, ko īstenot neļāva tikai Krišjāņa līgums ar Liepājas komandu. Tagad Zviedris ir brīvs… Valmierai tas būtu labs risinājums, jo Karloss Olsess no Venecuēlas nav slikts vārtsargs, taču vismaz pagaidām nekas neliecina, ka viņš būs "vilcējs" (kaut arī atvairīja 11 m soda sitienu spēlē ar FK "Metta"). Rezervē ir tikai 18 gadus vecie Klāvs Lauva (drīz būs 19) un Dāvis Veisbuks. Šosezon Zviedris vēl varbūt arī nepaspētu reāli palīdzēt (ja nu rudenī, kad, starp citu, daudz kas var izšķirties), toties jau nākamsezon Valmiera varētu iegūt vienu no pašreiz labākajiem Latvijas vārtsargiem un, kas nav mazsvarīgi, tas būtu pašmāju vārtsargs, atbrīvojot līdz ar to vietu vēl vienam leģionāram starp laukuma spēlētājiem.

Krišjānim ir 26 gadi, un vārtsargam tagad tikai sākas brieduma laiks…

Nākamā spēle liepājniekiem būs Daugavpilī, un tur neklāsies viegli. BFC "Daugavpils" mačā ar RFS zaudēja ar 1:3, taču nodemonstrēja saturīgu spēli – viesi bija vadībā un, ja Milāns Tihonovičs būtu guvis vārtus, kad rezultāts bija 1:0 viņa komandas labā, tad… RFS būtu vēl daudz grūtāk izvairīties no zaudējuma un uzvarēt.

Tukuma komandā spēlē Liepājā nebija tās labākā vārtu guvēja (7 vārti) jaunā lietuvieša Fausta Steponaviča. Neliels savainojums, bet jau nākamajā spēlē viņš atkal varētu būt ierindā.

Sekmīgais sniegums Latvijas "Optibet" virslīgā pievērsis Steponavičam arī Lietuvas izlases treneru uzmanību, un 18 gadus vecais uzbrucējs ir saņēmis izsaukumu uz Lietuvas nacionālo izlasi.

Čempione "Valmiera FC" komanda savā laukumā nospēlēja 1:1 ar FK "Metta". Taisnīgs galaiznākums, kaut gan valmierieši varēja gan uzvarēt, gan zaudēt (jau minēju viesu neizmantoto 11 m soda sitienu). Metieši joprojām vēl ne reizes nav zaudējuši sava galvenā trenera Andra Riherta dzimšanas dienā, komanda rāda saturīgu futbolu, un tas nevar nepriecēt. Jā, var teikt, ka "Metta" tik augstu turnīra tabulā ir arī tāpēc, ka dažas citas komandas šosezon spēlē sliktāk nekā pērn, taču vispirms jau "Metta" tik augstu – ceturtā – ir tāpēc, ka labi spēlē pati.

Valmieras komandā pirmo reizi šosezon pēc savainojuma laukumā izgāja (uz pēdējām 12 minūtēm) senegālietis Alions Ndojs (pērn – 7 vārti), kas noteikti būs labs pastiprinājums – to varēja redzēt uzreiz. Starp citu – 30. jūnijā beidzas īres līgums ukraiņu aizsargam Romānam Jakubam (Polijas pēc ranga 2. līgas klubā "Puszcza Niepolomice" aizvadīja 15 spēles, komanda ieņēma 4. vietu un vēl spēlē par tikšanu Ekstraklasa) un vienam no pagājušās sezonas labākajiem spēlētājiem virslīgā (14 vārti un 14 piespēles) kolumbietim Kamilo Menam (Polijas Ekstraklasa komandā Belostokas "Jagiellonia" savainojuma dēļ piedalījās tikai 7 spēlēs, komanda finišēja 12. vietā).

Kur viņi turpinās karjeru? Un kāpēc ne Valmierā?

Līdere "Riga FC" komanda ar 5:1 sagrāva Salaspils "Super Nova" komandu, Marko Regža guva vienus vārtus un turpina mīt uz papēžiem Andreja Iličam no RFS (attiecīgi 9 un 10 vārti), taču "rīdziniekiem" ir arī slikta ziņa – savainojuma dēļ sezona beigusies senegālietim Usenu Niangam (savainojums bija iepriekšējā mačā ar RFS). Viens no ātrākajiem, bet varbūt pat ātrākais pašreiz spēlētājs virslīgā bija ļoti svarīgs tieši "rīdzinieku" komandas spēlē, pats viņš ir guvis tikai trīs vārtus, taču kā viņš katrā spēlē "terorizēja" pretinieku aizsardzību un cik vārtu gūšanu ir sekmējis…

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu