Video ⟩ Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Līderi aiziet, pārējie - drūzmējas

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
RFS futbolisti
RFS futbolisti Foto: Sanita Ieva Sparāne

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā abi līderi vēl vairāk palielināja savu pārsvaru pār sekotājiem – līderis "Riga FC" trešo vietu apsteidz jau par 19 (!) punktiem, bet vicelīderis RFS ir priekšā par 15 punktiem. Līderi – aiziet. Nebūs šosezon acīmredzot triju vai četru komandu spēkošanās par titulu. Būs "Rīgas duelis". Taču tas nepadara turnīru mazāk spraigu un intriģējošu. Aiz abiem līderiem ir pamatīga drūzmēšanās, tur komandu vietas mainās pēc katras spēļu kārtas, un tas ietekmē arī abus līderus – proti, viņi nevar atļauties kaut nedaudz atslābināties spēlēs ar šīm komandām, jo tām taču katrs punkts ir ne mazāk svarīgs.

"Riga FC" aizvadītajā spēļu kārtā ar 2:0 pārspēja FK "Metta", bet RFS ar 6:1 sagrāva Salaspils "Super Nova" komandu, kurā nupat nomainījies galvenais treneris – Aleksandrs Koliņko vairs komandu nevada. Pagaidām viņa vietā ir Igors Korabļovs (joprojām rekordists virslīgā aizvadīto spēļu skaita ziņā – 483 spēles; daugavpilietis Valerijs Afanasjevs atpaliek par 26 spēlēm), taču būšot cits galvenais treneris, iespējams, ka būs arī pārmaiņas komandas rindās un – kas nepieciešams visvairāk – izdosies arī radīt komandā pozitīvāku emocionālo fonu. Skaidrs, ka labākais līdzeklis tā radīšanai ir uzvaras futbola laukumā...

Bija iespēja atgriezties līderu trijniekā Latvijas kausa īpašniecei FK "Auda" komandai, jo gandrīz visi apkārtējie konkurenti zaudēja punktus. Tikai FK "Liepāja" uzvarēja ar 2:1 Daugavpilī un pārtrauca piecu zaudējumu sēriju. Cik svarīga bija liepājniekiem šī uzvara, par to liecināja viņu priecāšanās pēc spēles – it kā būtu iegūta kāda trofeja –, un tas arī ir saprotams, jo komandai bija nepieciešama uzvara, lai vēl vairāk nezūd pārliecība.

Vai šī uzvara kļūt par Liepājas komandas atspēriena punktu – rādīs laiks. Gribētos, lai šīs futbola pilsētas komanda atkal spēkojas par medaļām un titulu, jo no tā tikai iegūs virslīgas turnīrs un viss Latvijas futbols.

FK "Metta" neveiksmi mačā ar "rīdziniekiem" varēja paredzēt, taču čempiones "Valmiera FC" komandas zaudējums Jelgavā ar 0:2 pārsteidza. Pārsteidza pat ne tik daudz rezultāts – Jelgavas komanda šosezon jau ne vienreiz vien ir likusi ar sevi rēķināties, cik Valmieras komandas sniegums. Tik blāvs tas šosezon vēl nebija redzēts, bet nākamā spēle čempioniem tagad būs mājās ar līderi "Riga FC"...

Jelgavnieki pirmos vārtus guva 63. minūtē, atlika vēl daudz laika, taču līdz spēles beigām valmierieši izveidoja tikai divas reālas iespējas gūt vārtus. Jelgavas komanda nebija uzvarējusi valmieriešus 9 spēlēs pēc kārtas (6 zaudējumi un 3 neizšķirti).

Šajā spēlē kopējais sitienu skaits bija 13 pret 12, sitieni vārtos – 4 pret 3 un stūra sitieni – 7 pret 5 Valmieras komandas labā. Gandrīz līdzīga spēle, taču tikai statistiskā, nevis emocionālā ziņā, – te jelgavnieki bija pārāki. Kāpēc tā? Varbūt atbilde būs piektdien Jāņa Daliņa stadionā Valmierā.

FK "Auda" jau pirmajās 20 minūtēs guva divus vārtus Tukumā, un likās, ka pēc ilgāka laika atgriezīsies pirmajā trijniekā. Bet... Futbola spēle ilgst 90 minūtes plus kompensācijas laiks. Nevar teikt, ka viesi samierinājās ar sasniegto, viņi vienkāršu nepaspēja to izdarīt, jo jau pēc trim minūtēm mājinieki vienus vārtus atguva. Otrajā puslaikā tukumniekus divreiz glāba vārtsargs Sergejs Vilkovs, viesi kontrolēja spēli, turklāt likās, ka tukumnieki arī vairāk paguruši, taču nekur nebija zudis viņu raksturs – spēles kompensācijas laika otrajā minūtē Roberts Meļķis panāca 2:2.

Varbūt "Audai" vajadzēja vēl un vēl mērķtiecīgāk tiekties gūt trešos vārtus nevis censties aizvadīt spēli līdz galam ar minimālu pārsvaru? Tā nav peļama taktika, taču šoreiz tā neattaisnojās.

Un tagad ieskatīsimies turnīra tabulā aiz abiem līderiem: sesto vietu no trešās šķir tikai četri punkti, bet spēkošanās par vietu trijniekā vai četriniekā (vietas Eiropas kausu izcīņā) šīm komandām spēlēs pret abiem līderiem neļaus iet laukumā kaut ar mazāko samierināšanos par iespējamo zaudējumu. Tieši drūzmēšanās aiz līderiem neļaus tiem kaut nedaudz atslābināties spēlēs ar pārējām komandām. Un vai tad kaut ko dāvinās Jelgavas, Tukuma un Daugavpils komandas? Tām, tāpat kā Salaspils komandai, ir savi mērķi, un katrs punkts tām ir ne mazāk svarīgs.

Pēc nākamās spēļu kārtas iestāsies izlašu pauze līdz 25. jūnijam. Dažiem klubiem izlasēs (ne tikai nacionālajās) būs vairāki spēlētāji, citiem – tikai daži vai varbūt pat neviena. Tas, kā arī iespējamās pārmaiņas komandu sastāvos (paredzams, ka tādas noteikti būs Liepājas, Valmieras un Tukuma komandās, taču iespējams, ka vēl arī citās) var ieviest jaunas korekcijas komandu spēku samērā, turklāt čempionāta turpinājumā vairs nebūs tik blīva spēļu grafika.

Interesantākā daļa vēl priekšā...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu