"Viņiem bija bail." Ozoliņš skaidro, kāpēc Stenlija kausu deviņdesmitajos gados neatveda uz Latviju (2)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas hokeja leģenda Sandis Ozoliņš
Latvijas hokeja leģenda Sandis Ozoliņš Foto: Zane Bitere/LETA

Nacionālās hokeja līgas (NHL) čempionu trofeja deviņdesmitajos gados netika atvesta uz Latviju, jo Stenlija kausa glabātājiem bija bail, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Piespēle" pastāstīja hokeja leģenda Sandis Ozoliņš.

Šogad marta vidū uz Latviju pirmo reizi vēsturē tika atvests Stenlija kauss, kuru īpašā pasākumā izraudzīta publika varēja apskatīt klātienē.

Pagaidām vienīgais no Latvijas hokejistiem Stenlija kausu izcīnījis Ozoliņš, kurš 1996. gadā bija viens no Kolorādo "Avalanche" komandas līderiem.

Stenlija kausu tradicionāli ved uz visām valstīm, kas ir konkrētā gada čempionu komandas pārstāvju dzimtenes.

Publiski un kuluāros ir izskanējušas dažādas versijas, kāpēc deviņdesmitajos gados NHL čempionu trofeja netika atvesta uz Latviju.

"Patiesā versija ir tāda, ka tolaik NHL baidījās vest Stenlija kausu uz bijušās Padomju Savienības republiku. Viņiem šķita, ka tas tiks kaut kādā veidā nozagts. Viņiem bija bail. Kausu neatveda mūsu vēstures dēļ," pastāstīja Ozoliņš.

Čempionvienības "Avalanche" sastāvā tolaik Ozoliņa komandas biedri bija arī krievi Valērijs Kamenskis un Aleksejs Gusarovs. Arī uz Krieviju togad Stenlija kauss netika aizvests.

Kolorādo kluba rindās tolaik spēlēja Ūve Krups (Vācija) un Peters Forsbergs (Zviedrija). Uz šo hokejistu dzimtenēm trofeja aizceļoja.

"Šķiet, ka nākamajā gadā viņi izlēma, ka ir pietiekami droši - lāči vairs nestaigā pa pilsētas centru. Man bija baigā škrobe, jo kausu aizveda gan uz Zviedriju, gan Vāciju," atminas Ozoliņš.

1996. gada NHL izslēgšanas spēļu turnīrā Ozoliņš bija rezultatīvākais aizsargs, 22 spēlēs sakrājis 19 rezultativitātes punktus (5 vārti + 14 piespēles). 

Otrais rezultatīvākais aizsargs bija iepriekš minētais vācietis Krups, kurš 22 mačos atzīmējās ar 16 punktiem (4+12).

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu