Izstrādātas vadlīnijas jēgpilnam un veselīgam e-sportam jeb "geimingam"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: UfaBizPhoto/Shutterstock

Otrdien, 20. jūnijā, Latvijas Biogaming biedrība sadarbībā ar ekspertiem prezentēs Latvijā pirmās bezmaksas vadlīnijas bērniem un jauniešiem veselīgam un jēgpilnam “geimingam”, informēja "Biogaming" biedrības vadītājs Martins Muitenieks.

Pētījumi liecina, ka 3-4% jauniešu cieš no datorspēļu atkarībām, kas negatīvi ietekmē ikdienas dzīvi. Negatīvās sekas var būt depresija, agresija, slikta fiziskā sagatavotība, problēmas socializēties, kā arī citas ar mentālo un fizisko veselību saistītas problēmas. Šie ir būtiski rādītāji, kas liecina par to, ka ir nepieciešams jauniešus izglītot, kā spēlēt datorspēles veselīgi un jēgpilni.

Izstrādātās vadlīnijas palīdzēs bērniem, jauniešiem, vecākiem un pedagogiem izprast, kā padarīt videospēlēs pavadīto laiku drošu un lietderīgu tā, lai tas neietekmētu citus būtiskos dzīves notikumus.

Prezentācija notiks klātienē “Porsche centrs Rīga”, Krasta ielā 54, no plkst. 12, piedaloties ekspertiem – Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītājam Nilam Saksam Konstantinovam, Jauniešu skolas vadītājam Kasparam Vendelim, SEB skolu vēstnešu programmas vadītājai Latvijā Ancei Āboliņai un “Porsche Latvija” sertificētam instruktoram un profesionālajam sacīkšu braucējam Valteram Zviedrim.

Speciālisti dalīsies ar  padomiem un atziņām, lai palīdzētu vecākiem un bērniem ikdienā ieviest fiziskās un mentālās veselības veicinošus ieradumus, spēlējot videospēles. Tāpat sniegsim ieskatu vadlīniju saturā, kas tiks publicēts kā brīvi pieejams materiāls ikvienam.

Viens no projekta atbalsītājiem “Porsche Latvija” vadītājs un divu dēlu tēvs Ivars Norvelis skaidroja, ka auto sportā video spēles tiek izmantotas kā būtisks treniņa elements gan iepazīstot trases, gan arī trenējot reakciju. “Tāpēc mums gluži dabiski šķita, ka ir svarīgi atbalstīt šo projektu.

Ir mainījušās paaudzes, tehnoloģijas un ieradumi. Jebkuru tehnoloģiju var izmantot gan mērķtiecīgi, gan izklaidei, reizēm, protams, sākam arī pārspīlēt ar to izmantošanu. Ja kādreiz runāja par atkarību no televīzijas ekrāniem, tad tagad šī diskusija ir par video spēlēm – šis dialogs bērnu un vecāku starpā ir svarīgs,

ir labi, ja ir kāds palīglīdzeklis, kas ļauj to darīt strukturēti un ar abpusēju izpratni. Vēl vairāk – pozitīvi, ja bērni un jaunieši ierauga, kā spēles var palīdzēt izaugsmē,” teica Norvelis.

Šīs vadlīnijas ir izstrādātas, sešu mēnešu laikā sadarbojoties ar tādām organizācijām kā “Porsche Latvija”, “SEB Latvija”, “Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centrs” un “Jauniešu skola”. Iekļautās fiziskās aktivitātes un uztura ieteikumi ir veidoti ciešā sadarbībā ar fizioterapeitu, sporta treniņu un uztura speciālistiem.

Organizācija plāno iepazīstināt Latvijas skolas ar vadlīnijām jaunajā mācību gadā.

Vadlīnijas būs pieejamas ikvienam par brīvu "Biogaming" organizācijas mājaslapā.

"Biogaming" ir bezpeļņas organizācija, kas dibināta 2020.gadā. Galvenais mērķis ir geimeru un e-sporta atlētu labsajūtas un veselības veicināšana, kā arī profesionālā izaugsmes nodrošināšana.

Sadarbībā ar kvalificētiem fiziskās un garīgās veselības speciālistiem "Biogaming" piedāvā konsultācijas, uztura un treniņu plānu izstrādi, kā arī seminārus jauniešiem un viņu ģimenēm, lai veicinātu veselīgu attīstību virtuālajā un reālajā vidē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu