DĀR skrējēja Semenja uzvar ECT tiesā

CopyDraugiem X Whatsapp
Kastere Semenja
Kastere Semenja Foto: AFP/SCANPIX

Divkārtējā olimpiskā čempione 800 metru skrējienā Kastere Semenja no Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) uzvarējusi Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) prāvā pret Šveici par diskrimināciju.

Semenja ECT bija vērusies pēc tam, kad Šveices tiesa atstāja spēkā Sporta Arbitrāžas tiesas (CAS) un Starptautiskās Vieglatlētikas savienības ("World Athletics") lēmumu, kas paredz, ka sievietēm ar paaugstinātu testosterona līmeni organismā ir jālieto to ierobežojoši medikamenti, lai piedalītos starptautiskās sacensībās.

Semenja 2019. gadā Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) zaudēja lietā, kurā apstrīdēja "World Athletics" lēmumu, kas nosaka, ka sportistēm ar paaugstinātu testosterona līmeni ir liegts piedalīties sacensībās, kuru garums ir 400 metri līdz jūdze.

Tikmēr Šveices federālā tiesa 2020. gada septembrī paziņoja, ka tā nevar pārskatīt CAS pieņemto lēmumu, taču var izvērtēt vai konkrētā instance, pieņemot lēmumu, nav rīkojusies prettiesiski, kas šajā gadījumā netika konstatēts.

Skrējējām, kuras neatbilst šiem noteikumiem, jāstartē citās disciplīnās vai jāsacenšas ar vīriešiem gadījumā, ja viņas atsakās lietot medikamentus, kas pazemina testosterona līmeni.

2021. gada februārī Semenja vērsās ECT.

Tikmēr "World Athletics" otrdien pauda nožēlu par ECT lēmumu, norādot gan, ka tas organizācijai nav saistošs, jo Semenjas pretenzija bija pret Šveici, ne pret Starptautisko Vieglatlētikas savienību.

"Mēs joprojām uzskatām, ka mūsu pieņemtie noteikumi ir nepieciešams, saprātīgs un samērīgs līdzeklis godīgas konkurences nodrošināšanai sieviešu sacensībās, kā to konstatēja Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) un Šveices tiesa pēc detalizētas izpētes un ekspertu pierādījumu izvērtēšanas," teikts vadošās vieglatlētikas organizācijas paziņojumā. "Mēs sazināsimies ar Šveices valdību un, ņemot vērā lēmumā izteiktos atšķirīgos viedokļus, mudināsim viņus lūgt lietas nodošanu ECT Lielajai palātai, lai pieņemtu galīgo lēmumu."

Zināms, ka ECT tiesas kolēģijā četri tiesneši atbalstīja Semenjas sūdzību par diskrimināciju, bet trīs to neatbalstīja.

"World Athletics" arī atzīmē, ka noteikumi [par testosterona līmeni ierobežojošajiem medikamentiem] pagaidām netiks mainīti un paliks spēkā.

32 gadus vecā sportiste ir 2012. un 2016. gada olimpisko spēļu uzvarētāja 800 metros, bet minētā iemesla dēļ nevarēja savu titulu aizstāvēt 2020. gada Tokijas Olimpiādē.

Semenja kontā ir arī trīs pasaules čempionātu zelta medaļas un viena bronza.

"World Athletics" un Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) atzinušas, ka sievietēm ar augstāku testosterona līmeni ir ievērojamas priekšrocības. To apstiprinājuši rezultāti 2011. un 2013. gada pasaules čempionātos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu