Šons Vaits - pēkšņi miljonārs 15 gadu vecumā (1)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Trīskārtējs olimpiskais čempions amerikānis Šons Vaits ir snovborda ikona. Jau pusaudža gados viņš guva neticamus panākumus ekstrēmajos sporta veidos un kļuva par miljonāru 15 gadu vecumā. Izklausās pēc lieliskas dzīves, jo vari pelnīt lielu naudu, nodarbojoties ar savu sirdslietu. Tomēr medaļai ir arī otra puse...

Vaits piedzima ar sirds defektu, tāpēc viņam veica divas operācijas jau dzīves pirmajā gadā. Šā iemesla dēļ pasaulslavenais ASV snovbordists ir bijis aktīvs ziedotājs "Ievēlies vēlēšanos" fondam ("Make-A-Wish Foundation"), kas palīdz bērniem ar smagām slimībām. Vaits ir atbalstījis palīdzību vismaz 17 slimiem bērniem.

Ar snovbordu Vaits sāka nodarboties piecu gadu vecumā. Viņš jau agrā bērnībā bija bezbailīgs, kas ir viens no priekšnoteikumiem, lai varētu nodarboties ar ekstrēmajiem sporta veidiem. Vaits nodarbojās arī ar snovbordam radniecīgo skeitbordu, kur profesionāļu sacensībās kāpa uz goda pjedestāla jau 12, 13 un 14 gadu vecumā.

"Pēkšņi kļuvu par miljonāru 15 gadu vecumā," sacīja Vaits, atminoties straujo karjeras attīstības līkni.

"Tās bija manas lielākās bailes, jo nauda izposta ģimenes," atzina slavenā snovbordista māte, kuru vairāk satrauca dēla lielā slava un nauda nekā viņa aizraušanās ar ekstremālajiem sporta veidiem, kuros ir liels risks gūt nopietnas un pat letālas traumas.

Vaits pirmo no trim olimpisko spēļu zelta medaļām izcīnīja jau 19 gadu vecumā, triumfējot 2006. gada Turīnas Olimpiādē. Jau pirms tam viņš bija guvis lielus panākumus ekstrēmo sporta veidu prestižajās "X Games" sacensībās. Būdams vēl tīņa vecumā, Vaits snovbordā bija sasniedzis pašu virsotni.

"Apzinājos, ka mana dzīve vairs nekad nebūs tāda kā agrāk. Sāku ballēties un lietot alkoholu," atceras snovborda leģenda.

"Sāku baidīties, ka vairs neko nesasniegšu, tāpēc atsāku koncentrēties snovbordam. Uzvaras sniedza man laimi, tās kļuva par atkarību, un tās nekad nevarēja būt par daudz. Vēlējos turpināt doties uz priekšu," pauda Vaits, kurš izcīnīja zelta medaļu arī nākamajās olimpiskajās spēlēs 2010. gadā Vankūverā, taču turpinājumā nācās samierināties ar ceturto vietu 2014. gada Soču Olimpiādē.

"Dzīves plāni ne vienmēr saskan ar manējiem," secināja Vaits, kurš dažus mēnešus pirms 2018. gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm piedzīvoja smagu kritienu Jaunzēlandē. Viņam uz sejas bija jāuzliek 62 šuves. Kaut, par laimi, nebija neviena kaula lūzuma, ārsti rekomendēja kādu laiku atturēties no treniņiem un sacensībām. Piedzīvotais kritiens Vaitam vairāk sagādāja psiholoģiskas, nevis fiziskas grūtības, taču tas neliedza viņam izcīnīt trešo olimpisko zelta godalgu.

Kļuvis par trīskārtēju olimpisko čempionu, Vaits neatmeta cerības izcīnīt arī ceturto zelta godalgu, piedaloties 2022. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs. "Kļuva daudz grūtāk. Es vairs lēcienos negriezos tik ātri kā agrāk. Ja uzvarēšu nākamajās olimpiskajās spēlēs, varēšu noslēgt karjeru. Tā nav tikai karjeras noslēgšana, tā ir aiziešana no lielas savas identitāte daļas," sprieda Vaits.

Šogad iznāca četru sēriju dokumentāla filma "Šons Vaits: Pēdējais brauciens" (Shaun White: The Last Run), kas stāsta par leģendārā snovbordista karjeras līkločiem, kā arī viņa pēdējo braucienu 2022. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs, kurās viņš bija spiests samierināties ar ceturto vietu. Filmas visas četras sērijas var noskatīties "LMT Viedtelevīzijā".

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu