LOK prezidents Buks fokusēsies labas pārvaldības ieviešanu un sporta organizāciju apvienošanu

CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Buks
Jānis Buks Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdz nākamā gada martam, kad beigsies Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta Jāņa Buka pilnvaras, viņš grib sakārtot LOK iekšējo sistēmu un apvienot Latvijas sporta organizācijas LOK vadībā, intervijā žurnālam "Ir" paudis Buks.

11. jūlijā Latvijas Volejbola federācijas (LVF) prezidents Buks LOK ārkārtas Ģenerālajā asamblejā tika ievēlēts par LOK prezidentu.

LOK prezidenta amatā viņš būs līdz nākamajām vēlēšanām 2024. gada martā, jo kandidēt uz atkārtotu ievēlēšanu liegs darbs "Olainfarm" padomes priekšsēdētāja amatā, kurā Buks darbojas kopš 2019. gada aprīļa.

LOK prezidents uzskata, ka astoņu mēnešu laikā jākoncentrējas uz "organizācijas iekšējās sistēmas sakārtošanu, labas pārvaldības ieviešanu", ieviešot arī principu, ka svarīgiem lēmumiem nepieciešami divu amatpersonu paraksti.

Otra Buka vēlme ir šajā laikā apvienot Latvijas sporta organizācijas LOK vadībā. Šobrīd valsts līdzekļi tiek arī, piemēram, Latvijas Sporta federāciju padomei un Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijai.

"Ja to visu varam salikt zem viena jumta, administratīvās izmaksās var ietaupīt 300 000 eiro gadā," saka Buks, minot, ka apvienotai nozarei ir daudz augstāka vērtība. "Sportā tā ir liela nauda, ko var novirzīt federācijām."

"Iespējams, tas būs grūtākais projekts manā dzīvē - cilvēki, intereses, pasaules redzējumi ir dažādi. Neloloju ilūzijas, ka visi man piekritīs, bet ticu, ka skaidrais saprāts uzvarēs," saka LOK prezidents, norādot uz vēlmi dažādu organizāciju vadībai saglabāt neatkarību un amatus.

Tāpat kā iepriekš Latvijas Volejbola federācijā, kur viņš kā prezidents 2019. gadā saņēma smagu federācijas finansiālo stāvokli un veicināja privāto sponsorēšanu, arī LOK Buks vēlas palielināt privātā finansējuma sadaļu LOK budžetā, jo no organizācijai pieejamajiem 11 miljoniem eiro gadā privātais finansējums ir tikai apmēram 300 000.

Maija vidū līdzšinējais LOK prezidents Žoržs Tikmers, kurš nonāca masu mediju uzmanības lokā saistībā ar iespējamu interešu konfliktu, nolēma atstāt amatu.

"Ja ir iekšējās iepirkumu procedūras, kā tāda situācija varēja būt?" neizpratnē par sava priekšgājēja interešu konfliktu ir Buks, minot, ka vai nu netika ievērotas procedūras, vai tās nebija pareizi izstrādātas.

Buku LOK prezidenta amatam izvirzīja piecas olimpiskās federācijas - Latvijas Basketbola savienība, Latvijas Peldēšanas federācija, Latvijas Riteņbraukšanas federācija, Latvijas Sērfošanas un SUP federācija un Latvijas Volejbola federācija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu