Apē notiks Eiropas vecākais motokrosa seriāls "Vaidavas kauss"

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Māris Stiprais

Nedēļas nogalē trīs dienu garumā Apē notiks "Vaidavas kausa" 50 gadu jubilejas svinību festivāls, kura ietvaros notiks gan Latvijas motokrosa čempionāta 4. posma sacensības, gan arī citas ar motosportu un ne tikai saistītas aktivitātes.

Pirmā svētku diena, 28. jūlijs, būs veltīta, lai atcerētos un godinātu tos cilvēkus, kas likuši pamatu motosportam Apē. Savukārt otrā un trešā diena, 29. un 30. jūlijs, būs sacensību dienas.

Sestdien sacensības galvenokārt notiks Retro klasēm – būs arī atraktīvie, skatītāju īpaši atbalstītie "Zelta mopēda" starti. Tāpat 29. jūlijā tiks aizvadīti braucieni arī Latvijas čempionātā motokrosā jauniešu un Open klasēm.

Svētdien Arvīda Levana vārdā nosauktajā trasē uz starta stāsies jau visas lielās motokrosa klases, lai cīnītos ne tikai par Latvijas čempionāta ieskaites punktiem, bet arī par vērtīgo "Vaidavas kausu".

Ieskatoties Latvijas čempionāta kopvērtējumā, redzams, ka pirms Apes posma pašā prestižākajā no solo motociklu klasēm MX1 izteikts līderis ir Toms Macuks (Rodeo MX), bet otrajā pozīcijā šobrīd atrodas nesen ceļgala operāciju pārcietušais Kārlis Kalējs (MX Moduls). Tas nozīmē, ka Kalēju "Vaidavas kausā" trasē neredzēsim. Paliek atklāts jautājums: kas "MX Moduls" formastērpā startēs MX1 klasē? Nāk prātā tikai viens variants, un tas ir pērngad profesionālo karjeru noslēgušais Kārlis Sabulis.

Pēc paziņojuma, ka pamet motokrosu, Sabulis aktīvi piedalās Enduro sacensībās, tāpat šogad startējis arī "Dimanta kausā" motokrosā. Līdz ar to viņa atgriešanās Latvijas čempionātā liekas pavisam ticama. Bet, vai tā notiks, visticamāk, uzzināsim tikai īsi pirms sacensību dienas. Noteikti Kārļa Sabuļa atgriešanās trasē atdzīvinātu konkurenci par MX1 čempiona titulu. Ja uz čempiona troni šobrīd vairāk vai mazāk ir tikai viens galvenais pretendents, tad uz goda pjedestāla atlikušajām divām pozīcijām kandidātu netrūkst.

Kalēja izkrišana no tālākās sezonas paver iespēju uz otro vietu pakāpties Raineram Žukam (KTM Motofavorīts), bet 4. vietā esošajam Aleksim Araidam (VV Moto Racing team) ļaus pacelties uz trešo pozīciju. Araida vietu tabulā nevar raksturot kā stabilu, jo tikai dažu punktu attālumā no viņa atrodas lietuvietis Domants Jazdausks un igauņi Ārons Lenzuss un Erki Kahro, taču kaimiņvalstu sportistu nesistemātiskā dalība Latvijas čempionāta posmos pie vairāku apstākļu sakritības var atnest Aleksim bronzas medaļu čempionāta kopvērtējumā. Protams, nedrīkst aizmirst, ka, ieskaitot Api, priekšā vēl četri posmi.

Foto: Publicitātes foto

MX2 klasē pēc aizvadītajiem trim posmiem līderis ir Mairis Pumpurs (MX Moduls), bet 11 punktus no viņa atpaliek Edvards Bidzāns (Rodeo MX). Sezonas kopvērtējuma vadošo braucēju TOP3 noslēdz Uldis Freibergs (Rodeo MX), kurš šogad galveno akcentu licis uz dalību sacensībās Lielbritānijā.

Arī MX Dāmu klasē situācija kopvērtējuma tabulā šobrīd ir diezgan saspringta, jo daiļā dzimuma konkurencē nav vienas izteiktas līderes. Šeit jebkurai no TOP5 braucējām pastāv reālas iespējas pacīnīties par Latvijas čempiones troni. Pēc pirmajiem trim posmiem līdere ir lietuviete Paula Bertašūte, taču viņai uz pēdām min Patrīcija Bērziņa (AMK Bieriņi), kura uzvarējusi divus no trim posmiem. Trešajā pozīcijā ierindojusies Sāra Vintere (Jāņa Vintera Moto Team Riga). Šim trio seko igauniete Karlēna Randvere, Estere Tračuma (MX Delveri) un Kitija Dūce (AMK Bieriņi).

Kvadriciklos Q Open klasē dominē 16 gadus vecais Kārlis Neija (KTM Motofaforīts), iepriekšējo sezonu čempionu Matīsu Palēvicu (Rodeo MX) sezonas kopvērtējuma tabulā nostumjot uz otro pozīciju. Punktu ziņā tuvu vicelīderim Palēvicam ir Kārlis Lizanders (Saldus motoklubs), kuram ir ļoti labas pozīcijas, lai vēl paspēkotos par augstāku vietu tabulā.

Foto: Māris Stiprais

Blakusvāģu klasē pirmo vietu ieņem pieredzes bagātie Māris Rupeiks ar Kasparu Liepiņu (MX Moduls). Lai arī Liepiņš Alojas posmā savainoja kāju, Apē viņš būs ierindā. Otrie pagaidām ir brāļi Daniels un Bruno Lielbārži (KTM Motofavorīts), taču Apē viņi nestartēs, jo šobrīd atrodas Lielbritānijā, kur aizvadīs kārtējo posmu pasaules čempionātā. Līdz ar to labas iespējas uz tabulas otro ailīti pacelties ir lietuviešiem Tomasam un Mantvidam Baltušiem, kas šobrīd ir trešie.

Savu vārdu Arvida Levana vārdā nosauktajā trasē, protams, teiks brāļi Jānis un Lauris Daideri (Kalsnava MB), kuri Latvijas čempionāta apritē atgriezās iepriekšējā posmā pēc vienas sezonas izlaišanas. Jau pieminētajām ekipāžām konkurenci savā mājas trasē sastādīs arī pērnā gada Latvijas čempionāta bronzas medaļnieki brāļi Jānis un Pēteris Jegorovi (Motoklubs "Ape"). Diemžēl iepriekšējo posmu Jegorovi izlaida, dodot priekšroku dalībai Igaunijas čempionātā, līdz ar to cerības pacīnīties par Latvijas meistarsacīkšu medaļām šai ekipāžai ir krietni samazinājušās. Patreiz Jegorovi ir tikai astotie.

Klubu vērtējumā pēc trim posmiem līderi ir "MX Moduls", taču viņiem pa pēdām seko "Rodeo MX" un "Saldus motoklubs". Uz TOP3 tēmē arī "KTM Motofavorīts", "Kristera Serģa motoklubs", "VV Racing Moto Team" un "CAMK Latgale".

Abu dienu sacensības no Apes tiešraidē translēs TV kanāls “Best4Sport TV”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu