Jasa: Neviena neizteica kādus noteiktus mērķus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Vanesa Jasa
Vanesa Jasa Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlases pirms aizvadītā Eiropas čempionāta nesapņoja par augstu rezultātu sasniegšanu, sarunā ar aģentūru LETA atzina Latvijas valstsvienības kapteine Vanesa Jasa.

Svētdien Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlase Eiropas čempionāta finālā ar rezultātu 59:85 piekāpās Francijai, kas visās turnīra spēlēs, izņemot par pirmo vietu, uzvarēja ar vismaz 19 punktu pārsvaru.

"Treneri izdomāja, ka sašaurināsim soda laukumu aizsardzībā, lai viņām nav brīvi caurgājieni, viņas raustītos un domātu, vai mest vai nemest. Viņām tomēr izdevās mums iemest pietiekoši daudz metienu. Plāns, protams, arī bija vienkārši cīnīties gan aizsardzībā, gan uzbrukumā, jo tā bija finālspēle," treneru norādījumus pirms finālspēles atklāja Jasa.

Latvijas basketbolistēm Eiropas U-20 čempionātā izdevās iekļūt labāko četriniekā pirmo reizi kopš 2010.gada, kā arī pirmo reizi izdevās sasniegt finālā. Viņa atklāja, ka pirms šī turnīra neviena no spēlētājām nav runājusi par noteiktām lietām, ko vēlētos sasniegt, taču tāpat izdevies izcīnīt augstu rezultātu.

"Šī bija mana pirmā izlase, kurā neviena ne par ko nesapņoja, neviena arī neizteica kādus noteiktus mērķus. Uzskatu, ka spēlēs viss sākās no aizsardzības, jo tad atnāca arī ātrie punkti no pretuzbrukumiem," izcēla basketboliste.

Latvija Eiropas meistarsacīkstes sāka ar neveiksmi pret Beļģiju (62:66), taču turpinājumā uzvarēja divās spēlēs pēc kārtas un nodrošināja pirmo vietu apakšgrupā. Izlases kapteine norādīja, ka smagākie mači sākās izslēgšanas spēlēs, jo, lai turpinātu gūt panākumus, vajadzēja spēlēt ar maksimālu pašatdevi.

"Grūtākie mači sākās ar ceturtdaļfinālu, jo, lai tiktu astotniekā, spēlējām tā, ka atdevām visus spēkus. Kad tikām astotniekā, atkal bija jāspēlē maksimālo spēku robežās, lai tiktu četriniekā. Tas pats bija arī pusfinālā un finālā. Uz pēdējām spēlēm arī jau bija sakrājies nogurums, jo Raina [Tomašicka] izkrita no sastāva un rotācija bija mazāka. Labi, ka Līva Liniņa un Enija Ķīvīte iesaistījās un palīdzēja," stāstīja basketboliste.

"Tie mači bija tādi, ka kājas vienkārši tirpst no slodzes, skrien un neko nesaproti, bet ķermenis tāpat cenšas kaut ko darīt, jo gribas uzvarēt. Visgrūtākā fiziskā ziņā bija finālspēlē, bet palīdzēja tikai motivācija un atbalsts no tribīnēm," viņa piebilda.

Pusfinālā latvietes, lielāko daļu spēles atrodoties iedzinējos, ar 56:53 guva panākumu pār Serbiju un pirmo reizi vēsturē sasniedza Eiropas čempionāta finālu. Jasa, kura pret serbietēm parūpējās par deviņiem punktiem mača beigās, izcēla, ka spēles noslēgumā izdevies pretinieces salauzt emocionāli.

"Mums spēles sākumā bija mīnusi, bet viņas sāka daudz agresīvāk un bija uz viļņa jau no pirmajām minūtēm. Bijām nedaudz pasīvas un vairāk nosvērtas. Pēc tam mēs sākām "kapāt". To jau darījām visu turnīru, bet tajā brīdī sapratām, ka vairs nav ceļa atpakaļ un cīnījāmies," stāstīja sportiste.

"Domāju, ka mēs viņas emocionāli sagrāvām, jo pēc tam par trešo vietu Serbija ļoti daudz zaudēja Spānijai. Mums pašām arī nebija viegli noskaņoties uz finālu, bet uz noguruma fona bija arī daudz pozitīvo emociju, kas palīdzēja motivēt sevi," viņa turpināja.

Jasa šovasar bija arī pieaugušo izlases sastāvā Eiropas čempionāta finālturnīrā, taču nedevās laukumā nevienā no mačiem. Izcīnīto sudraba godalgu viņa vērtēja, kā veiksmīgu noslēgumu sezonai, kas izvērtusies ļoti gara.

"Nākamā sezona būs kaut kas pavisam jauns. Šī sezona bija ļoti gara, bija arī lieli kritumi, kad es Spānijā nespēlēju pusgadu. Bija patīkami, ka mani paņēma sieviešu izlasē, bet arī tur es nespēlēju, tāpēc es teiktu, ka arī tur nedaudz pazaudēju formu. Šis bija liels punkts visām jaunatnes izlasēm," norādīja basketboliste, kura pārstāvējusi visu vecumu jauniešu izlases.

Jasa tika iekļauta arī Eiropas čempionāta simboliskajā pieciniekā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu