Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Līderi nebremzē, čempionam - jauni robi sastāvā

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Jāņa Daliņa stadions
Jāņa Daliņa stadions Foto: Jānis Līgats

Neliekuļosim - "Valmiera FC" neizdosies saglabāt pērn iegūto Latvijas čempiones titulu. Tas bija nojaušams jau pirms sezonas, bet jau pirms kāda laika kļuva pilnīgi skaidrs. Palikt trijniekā vai saglabāt iespēju arī nākamgad spēlēt Eiropas kausu izcīņā – tāds tagad ir Valmieras komandas galvenais uzdevums. Abi līderi ir tālu priekšā, bet spēkošanās par trešo vai ceturto vietu (negarantē, bet arī var dot iespēju spēlēt Eiropas kausos) starp "Valmiera FC", FK "Liepāja" un FK "Auda" solās būt spraiga līdz pēdējai spēļu kārtai. Un čempions šajā trio nebūt neizskatās pēc izteikta favorīta... Vai tas ir pārsteigums?

Diezin vai. Pagājušajā sezonā "Valmiera FC" pirmo reizi kļuva par Latvijas čempioni, bet pirms šīs sezonas tikai nelabojams optimists lika valmieriešus prognozēs pirmajā vietā. Komandai iegūstot titulu, turklāt vēl pirmo tās vēsturē un pirmo reizi tiekot spēlēt UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā, pārmaiņas tās sastāvā ir neizbēgamas – tā ir laba iespēja izdevīgi pārdot dažus no saviem līderiem un tajā pašā reizē laba iespēja pastiprināt komandu ar vismaz tikpat labiem vai pat labākiem spēlētājiem.

Pēc pagājušās sezonas Valmieras komandas rindas atstāja virslīgas labākais vārtu guvējs Raimonds Krollis, vārtsargs Rihards Matrevics, Kamilo Mena, Romāns Jakuba, Masaki Murata, Daisuke Jokota, Luka Silagadze. 

Video: "Valmiera FC" - FK "Metta" 2:1

Mena jūnija beigās atgriezās, bet nesen jau kopā ar vēl vienu pamatspēlētāju Ivanu Želizko pārcēlās uz Polijas 1. līgas komandu (pavasarī izkrita no Ekstraklasa) Gdaņskas "Lechia". Cik izdevīgi un vai visi tie bija izdevīgi darījumi, tā ir cita lieta, taču aizgājušo vai pārdoto spēlētāju vietā līdzvērtīgi vai labāki futbolisti pietiekamā skaitā neatnāca. Skaidrs, ka komandas sniegumu ietekmēja vispirms Žeremija Porsana-Klementes (šosezon diezin vai spēlēs) un Džibrila Geja (varbūt atgriezīsies pašās sezonas beigās), bet tad Renāra Varslavāna savainojums (šosezon diezin vai spēlēs), skaidrs, ka šosezon daudz būtiskāka loma laukumā būtu bijusi Kristeram Penkevicam (šosezon nespēlēs), taču arī ar viņiem ierindā čempions nākamajā sezonā pēc titula iegūšanas kļuva acīmredzami vājāks.

Pagaidām nepiepildās arī cerība, ka sezonas vidū un tās otrajā pusē komanda rādīs ievērojami labāku sniegumu.

Viss iepriekš uzrakstītais ne mazākajā mērā nav pārmetums Valmieras futbolistiem, viņu treneriem un kluba vadībai Valmierā. Tas vispār nevienam nav pārmetums, jo situācija ir tāda, kāda tā ir, – proti, ne jau Valmierā tiek pieņemti galvenie lēmumi attiecībā uz komandas komplektāciju un veidošanu.

Valmieras komandas īpašnieks ir šveicietis Ralfs Osvalds Izenegers (cilvēks ar lielu pieredzi jurisprudencē, starptautiska līmeņa advokāts, kurš ir slavens ar to, ka veiksmīgi aizstāv apsūdzētos sarežģītās lietās, kad tiem draud reāli ieslodzījumi, utt.). Pērn viņš esot gribējis iegādāties Krakovas komandu "Wisla", taču kaut kas nesanāca.

Video: Salaspils "Super Nova" - "Riga FC" 1:5

Ar Gdaņskas klubu nekādu tiešu sakaru šveicietim it kā nav, taču kopš šā gada 2. jūlija "Lechia" klubam ir jauns īpašnieks, un tas ir investīciju fonds MADA no Apvienotajiem Arābu Emirātiem – runā, ka tie esot šveicieša partneri (Izenegers vēl 2014. gadā pārcēlās uz Dubaiju). Ko šveicietim drīkstam pārmest? Neko. Tas ir viņa bizness. Tad jau drīzāk var padomāt par to, kāda būtu komanda, ja Izenegers nebūtu tās īpašnieks. Retorisks jautājums.

Cik lielā mērā viņš riskē un vai vispār uzskata par risku iespējamo Valmieras komandas netikšanu virslīgas trijniekā vai palikšanu bez piedalīšanās Eiropas kausu izcīņā – tas jau savukārt būtu jājautā šveicietim pašam.

Valmierā labi saprot futbolu un apzinās situāciju, tāpēc atbalsta komandu ne mazāk kā pērn, kad tā cīnījās par titulu. Valmieriešiem komanda šosezon nav kļuvusi vienaldzīgāka. Varbūt pat otrādi. Valmierā visi ar komandu saistītie cilvēki dara visu, lai tā būtu pēc iespējas labāka, un tā arī tagad ir pietiekami konkurētspējīga, lai paliktu pirmajā trijniekā virslīgā, lai paspēkotos par Latvijas kausu (ceturtdaļfinālā jātiekas ar FK "Tukums 2000/Telms") un lai iekļūtu UEFA Konferences līgas play-off spēļu kārtā. Albānijas čempions Tirānas "Partizani" nebūs tāds peramais zēns, kāds bija Sanmarīno čempions, taču arī tas Valmieras komandai nav neuzvarams.

Pēc nebūt ne vieglās uzvaras pār "Mettu" (2:1; "Metta" virslīgā neuzvar Valmieras komandu jau 16 spēlēs pēc kārtas) Valmieras komanda saglabā trešo vietu turnīra tabulā un negrasās to atdot. Abi valmieriešu tuvākie konkurenti arī uzvarēja – liepājnieki ar 2:1 Tukumā, bet "Auda" ar 3:0 pārspēja FK "Jelgava".

Video: FK "Auda" - FS "Jelgava" 3:0

Uzvaras guva abi līderi - "Riga FC" pēc izcilas izglābšanās un uzvaras Konferences līgas mačā ar Ungārijas vicečempionu "Kecskemet" ar 5:1 sagrāva (17 minūtes rezultāts bija arī 1:1) Salaspils "Super Nova" komandu, kas nav uzvarējusi virslīgā jau 18 spēles pēc kārtas.

Sava un daudz patīkamāka spēļu sērija ir RFS komandai – vicelīderis virslīgā nav zaudējis jau 37 spēlēs pēc kārtas. Daugavpilī uzvara ar 1:0 gan nenāca viegli, un līdz pat pēdējām minūtēm viesi nevarēja būt droši par to. Līdz Latvijas virslīgas čempionātu rekordam RFS komandai gan vēl ir tālu - "Skonto FC" laikā no 1993. līdz 1996. gadam nebija zaudējis 57 spēlēs pēc kārtas. Sava sērija ir arī BFC "Daugavpils" komandai – RFS futbolistiem tā zaudēja jau 19. reizi pēc kārtas...

Divus vārtus šajā spēļu kārtā guva "rīdzinieku" uzbrucējs Marko Regža, un viņa rēķinā tagad ir 15 gūti vārti (līdz šim visās iepriekšējās sezonās kopā viņam virslīgā bija 16 vārti). RFS komandas serbu uzbrucējs Andrejs Iličs Daugavpilī izgāja uz maiņu līdz ar otro puslaiku, arī viņam bija iespējas gūt vārtus, taču šoreiz neizdevās – paliek 13 gūti vārti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu