"Trojas sievietes", kuras izmainīja basketbolu

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Jau vairākas desmitgades vīrieši augstākā līmeņa profesionālajā sportā ir labi atalgoti, kamēr sievietēm daudzos sporta veidos iztiku nopelnīt ir krietni grūtāk. Basketbolā joprojām ir milzīga atšķirība vīriešu un sieviešu atalgojumā, kam būtībā ir ekonomisks pamatojums – liela starpība popularitātē un fanu bāzes apmērā. Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados "Trojas sievietes" ielika iedīgļus, lai sieviešu basketbols attīstītos par profesionālu sportu.

Dienvidkalifornijas Universitātes (USC) sieviešu basketbola komanda, kuru dēvē par "Trojas sievietēm", astoņdesmitajos gados bija viena no spēcīgākajām dalībniecēm Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) čempionātā.

1982. un 1983. gadā "Trojas sievietes" triumfēja ASV studentu čempionātā, lielā mērā izmainot priekšstatu par sieviešu basketbolu. Komandas līdere bija Šerila Millere, kādreizējās NBA zvaigznes Redžija Millera māsa.

"22 gadu vecumā visi mani uzskatīja par vislabāko basketbolisti,"

sacīja divkārtēja NCAA čempione Millere, kura 1984. gadā ASV izlases rindās arī izcīnīja zelta medaļas Losandželosas olimpiskajās spēlēs.

Astoņdesmitajos gados auga NBA popularitāte, pateicoties Losandželosas "Lakers" komandai ar Maģisko Džonsonu priekšgalā. Ātrais spēles temps, kas tika nodēvēts par "showtime" ["laiks šovam"], piesaistīja skatītājus.

Tolaik arī "Trojas sievietes" demonstrēja ātru un atlētisku basketbolu, kāds dāmu izpildījumā vēl nebija redzēts. Turklāt arī Dienvidkalifornijas Universitātes komandai bija sava zvaigzne, kas spēja piesaistīt publiku.

"Viņa bija ātrāka par visiem aizsargiem, taču spēlēja groza tuvumā. Tā bija evolūcija sieviešu koledžu basketbolā,"

norādīja treneris Dženo Auriemma, slavējot Milleri, kurai pēc koledžas bija piedāvājumi spēlēt pat vīriešu līgās, taču karjera noslēdzās priekšlaicīgi traumas dēļ.

Pastāv uzskats, ka Millere ar komandas biedrenēm jeb citām "Trojas sievietēm" ielika iedīgļus, lai 1996. gadā izveidotos Sieviešu Nacionālā basketbola asociācija (WNBA).

"Mēs paveicām savu daļu darba, lai bērniem būtu iespēja piepildīt sapni,"

pārliecināta ir viena no "Trojas sievietēm" Sintija Kūpere, kura pēc koledžas spēlēja basketbolu Spānijā un Itālija, bet no 1997. līdz 2000. gadam četras reizes kļuva par WNBA čempioni un MVP jeb vērtīgāko spēlētāju.

2020. gadā HBO laida klajā dokumentālo filmu par "Trojas sievietēm". Basketbola gardēži iedvesmojošo stāstu var noskatīties "LMT Viedtelevīzijā".

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu