Sporta pamatā ir sāncensība, vēlme noskaidrot labāko, ātrāko, stiprāko, veiklāko, izturīgāko. Pasaulē labākie savos sporta veidos nereti labo arī rekordus, kā arī uzliek rezultātu latiņu sekotājiem un konkurentiem šķietami neaizsniedzami augstu. Vai tiešām pastāv sporta rekordi, ko šobrīd uz Zemes dzīvojošās paaudzes neredzēs labojam?

Tā, protams, ir ļoti spilgta teoretizēšana, bet tomēr pasaules sportā ir sasniegumi, uz kuriem paskatoties, tiešām sāk likties: ne mēs, ne mūsu bērni un mazbērni nepieredzēs to izsvītrošanu no rekordu grāmatām. Un tam ne vienmēr jābūt pārcilvēciski izcilam skrējiena rezultātam vai neiedomājami smagam svaru stienim, kas pacelts virs galvas.

Bieži vien kāds no šodien neatkārtojamiem rekordiem ir tāds, kas noticis specifiskā laikā vai apstākļos, kad tas vienkārši bijis iespējams, bet mūsdienās apstākļi mainījušies. Te pat nav jāskatās tālāk par pašu dzimteni.

Piemēram, futbola kluba "Skonto" 14 Latvijas čempiontituli ir neiedomājami augsta latiņa mūsdienu "Optibet" virslīgas vienībām. Šobrīd titulētākā ir "Riga", kam kausu izdevies izcīnīt trīs reizes, turklāt pēc kārtas. "Skonto" par Latvijas čempioniem kļuva 13 (!) gadus pēc kārtas.

Bet kuri no pasaules sporta rekordiem iekļūst kategorijā, kas ar šodienas acīm liekas pieskaitāma zinātniskajai fantastikai?

Bostonas "Celtics" astoņi čempiontituli pēc kārtas

Latvieša Kristapa Porziņģa jaunā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda ir viena no leģendārākajām organizācijām groza bumbas vēsturē. Zaļo ābollapiņu zina vai katrā pasaules nostūrī, kur kāds kaut ko ir dzirdējis par šo spēli.

No 1959. līdz 1966. gadam "Celtics" uzvarēja 32 izslēgšanas spēļu sērijās pēc kārtas, astoņus gadus pēc sezonas pēdējā mača virs galvām cēla čempionu kausu. Mūsdienu NBA tas ir kas neaptverams un neiedomājams.

Bostonas vienība to spēja izdarīt tāpēc, ka...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp