Latvijas basketbolistiem ļoti vājš pirmais puslaiks un sakāve pret Lietuvu (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Mikus Kļaviņš, LBS

Pirmo un vienīgo zaudējumu, gatavojoties Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīram, otrdien pārbaudes spēlē piedzīvoja Latvijas basketbola izlase, kas ar 69:93 (12:30, 14:31, 22:15, 21:17) piekāpās Lietuvas valstsvienībai. Lukas Banki vadītā komanda pirmo puslaiku noslēdza ar 35 punktu deficītu.

Latvijas izlasē Anžejs Pasečņiks guva 15 punktus, realizējot septiņus no desmit divpunktu metieniem, un sakrāja sešas atlēkušās bumbas. 11 punktus guva Kristers Zoriks, bet pa astoņiem punktiem guva Dairis Bertāns un Jānis Timma.

Lietuviešiem 16 punktus un sešas atlēkušās bumbas sakrāja Jons Valančūns, 15 punkti Deivida Sirvīda kontā, bet 13 punktus un septiņas atlēkušās bumbas sakrāja Donats Motiejūns.

Pirmās ceturtdaļas sākumā ritēja līdzvērtīga cīņa, tomēr pie rezultāta 12:12 lietuvieši veica izrāvienu un noslēdza pirmo spēles nogriezni ar 30:12. Otrās ceturtdaļas sākumā pirmos divus punktus guva Latvijas izlase, tomēr turpinājumā pilnībā dominēja lietuvieši, ceturtdaļu uzvarot ar 31:14, bet puslaiku - ar 61:26.

Pēc pārtraukuma ar diviem tālmetieniem izcēlās Dairis Bertāns, mirkli vēlāk Lietuvas izlase atguva 35 punktu pārsvaru, taču ceturtdaļas izskaņā Latvijas izlase guva septiņus punktus pēc kārtas un pietuvojās līdz 48:76.

Noslēdzošo ceturtdaļu Latvijas izlase sāka ar vēl pieciem punktiem pēc kārtas, kas lietuviešiem lika pieprasīt minūtes pārtraukumu, pēc kura tika apturēta Latvijas ofensīva un ātri gūti seši punkti pēc kārtas. Turpinājumā Lietuvas izlase spēja saglabāt drošu vadību un triumfēja ar 93:69.

Šajā spēlē Latvijas izlasē atpūta tika dota Rodionam Kurucam un Klāvam Čavaram.

Latvijas Basketbola savienība (LBS) ziņo, ka divu nesportisko piezīmju dēļ tikai piecarpus minūtes otrdien nospēlēja Dāvis Bertāns, bet piecu piezīmju dēļ tikai nepilnas astoņas - Andrejs Gražulis.

Lietuviešu agresīvā spēle ar izteiktu spiedienu Latvijas komandas soda laukumā sagādāja problēmas gan Latvijas komandas aizsardzībai, gan uzbrukumam, ziņo LBS.

Latviešiem izdevās saglabāt līdzsvaru cīņā zem groziem (puslaikā - 19:19, spēlē - 37:35), tai skaitā izcīnīt vairāk bumbu uzbrukumā (puslaikā - 9:3, spēlē - 14:8), taču tika pieļauts daudz vairāk kļūdu (puslaikā - 8:1, spēlē - 17:9) un retāk izpildīti soda metieni (puslaikā - 2/3 pret 16/21, spēlē - 5/9 pret 27/34). Šoreiz nesekmējās arī trīspunktnieku realizācijā (puslaikā - 0/12 pret 5/11 lietuviešiem, spēlē - 6/28 pret 6/20).

Latvijas valstsvienība pārtrauca 14 uzvaru sēriju, kā arī piecu šīs vasaras uzvaru sēriju pārbaudes spēlēs.

"Pirmkārt, apsveicu pretiniekus, kuriem izdevās ļoti laba spēle. Šodienas spēlē neparādījām līmeni, kādu gribam. Mums pretī bija viena no Eiropas labākajām komandām - labi sagatavojusies, ar lielisku atlētismu," pēc spēles teica Latvijas valstsvienības galvenais treneris Luka Banki.

"Tāda spēle ir ļoti vērtīga, jo sajutām, kas mūs sagaida Pasaules kausa izcīņā. Esmu apmierināts, kā reaģējām otrajā puslaikā, kad laukumā skats bija daudz labāks," bilda Banki, izsakot cerību, ka "neveiksmīgais spēles sākums nebūs iedragājis mūsu pārliecību, ko esam nostiprinājuši pēdējās trijās sezonās".

"Mēs sākām nevīžīgi. Nesaskaņoti darbojāmies aizsardzībā, ļāvām pretiniekiem izdarīt daudz brīvu metienu," par spēles sākumu teica Timma.

"Līdz šai spēlei bijām izcīnījuši daudz uzvaru, bet šodien mums atgādināja, ka ar pilnu jaudu jāsāk spēlēt no pirmās minūtes. Tieši tas, kas bija vajadzīgs pirms Pasaules kausa izcīņas," saka Timma.

"Vienīgais pozitīvais šodien - kā spēlējām otrajā puslaikā. Kaut gan trūka svarīgu spēlētāju un bija piezīmju problēmas, mēs nepadevāmies, turpinājām cīnīties un uzvarējām vismaz otrajā puslaikā. Tā jāspēlē visas 40 minūtes, tad viss būs kārtībā," piebilda Latvijas izlases basketbolists.

"Nav patīkami zaudēt, bet ilgtermiņā šāds iznākums var būt noderīgs kā modinātājzvans," spēles iespējamo pozitīvo devumu atzīmēja arī Pasečņiks.

Trešdien komanda dosies uz Indonēzijas galvaspilsētu Džakartu, kur piektdien, plkst.12.15 pēc Latvijas laika, debitēs Pasaules kausa izcīņā, spēlējot ar Libānas izlasi.

Latvijas un Lietuvas komandu savstarpējo cīņu vēsture sniedzas līdz pat laikam pirms Otrā pasaules kara, pēc neatkarības atgūšanas biežāk uzvarot lietuviešiem. Pēdējoreiz oficiālās spēlēs abas komandas tikās 2015. gada Eiropas čempionātā, kura grupas turnīrā Rīgā Lietuva bija pārāka ar 68:49.

Pēdējoreiz draudzības spēlēs abas komandas tikās 2022. gada jūnijā, kad Rīgā ar 70:52 pārāka bija Latvija, bet atbildes spēlē Šauļos mājinieki revanšējās ar 98:62.

Četrās Latvijā aizvadītajās spēlēs latvieši pārbaudes mačos izcīnīja uzvaras - Liepājā ar 87:77 uzvarēja Zviedriju, bet Rīgā ar 82:57 - Gruziju, ar 74:69 - Dominikānas Republiku un ar 94:57 - Somiju. Bet pirmajā pārbaude spēlē Taivānā ar 84:72 pieveica Puertoriko.

Lietuvas kontā šajā vasarā ir divas uzvaras pār Jordāniju (93:75, 101:75), panākumi pār Ukrainu (100:72), Gruziju (104:102) un Puertoriko (93:80), uzvara un zaudējums mačos ar Somiju (79:81, 84:80), kā aī divi zaudējumi Francijai (72:90 un 70:76).

Pasaules kausa finālturnīrs no 25. augusta līdz 10. septembrim notiks Indonēzijā, Japānā un Filipīnās. Latvijas izlase apakšgrupas spēles, kurās tiksies ar Franciju, Kanādu un Libānu, aizvadīs Indonēzijas galvaspilsētā Džakartā, bet lietuvieši savā apakšgrupā spēlēs ar Ēģipti, Meksiku un Melnkalni.

Latvijas izlases kandidātu saraksts 2023. gada Pasaules kausa finālturnīram:

Rodions Kurucs (Mursijas UCAM, Spānija), Mareks Mejeris (Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania", Rumānija), Dāvis Bertāns (Oklahomasitijas "Thunder", NBA), Dairis Bertāns ("VEF Rīga"), Anžejs Pasečņiks ("Palencia", Spānija), Jānis Timma (bez kluba), Rolands Šmits (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Artūrs Strautiņš (Tortonas "Derthona", Itālija), Klāvs Čavars (Jokohamas "Exellence", Japāna), Aigars Šķēle (Lielpolijas Ostruvas "Stal", Polija), Andrejs Gražulis (Trento "Aquila", Itālija), Artūrs Kurucs (Patras "Promitheas", Grieķija), Artūrs Žagars (Ķēdaiņu "Nevežis", Lietuva), Kristers Zoriks (Izmiras "Petkim Spor", Turcija).

Lietuvas izlases kandidātu saraksts Pasaules kausa finālturnīram: Jons Valančūns (Ņūorleānas "Pelicans", NBA), Roks Jokubaitis ("Barcelona", Spānija), Vaids Kariņausks (Mažeiķu "M Basket"), Donāts Motiejūns ("Monaco", Francija), Tads Sedekerskis (Vitorijas "Baskonia", Spānija), Eimants Bendžus (Sasāri "Banco di Sardegna", Itālija), Mindaugs Kuzminsks (Karšijakas "Pinar", Turcija), Marģiris Normants (Viļņas "Rytas"), Igns Brazdeiķis, Tomass Dimša (abi - Kauņas "Žalgiris"), Deivids Sirvidis, Gabrieliuss Maldūns (abi - Panevēžas "Lietkabelis").

Uz augšu