Biedrība: Nav skaidrs, vai U15 basketbolistu ģērbtuvēs tiešām notikusi seksuāla vardarbība (2)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Biedrības "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle.
Biedrības "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle. Foto: Apollo.lv/Jānis Škapars

Šobrīd vēl nav skaidrs, vai U15 basketbolistu ģērbtuvēs tiešām notikusi seksuāla vardarbība, līdz ar to ažiotāža un priekšlaicīgs nosodījums ap šo notikumu liecina par sabiedrības neizglītotību seksualitātes jautājumos, šādu vērtējumu pauda biedrības "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle.

Kā iepriekš vēstīja LTV, pēdējās nedēļās plašu izplatību piedzīvojuši vairāki video, kurā redzami Latvijas U15 basketbola izlases spēlētāji. Video uzņēmuši un tālāk izsūtījuši paši spēlētāji, iemūžinot komandas biedru seksuālo kontaktu jūnija sākumā Tallinā notikušās Baltijas kausa izcīņas laikā. Video materiāli plaši izplatījušies basketbola sabiedrībā, it sevišķi jauniešu vidū. Valsts policija sākusi izmeklēšanu.

Ķelle zināja stāstīt, ka šobrīd zināms, ka "puiši bijuši priecīgi pēc spēles un ģērbtuvē pašapmierinājušies", bet neesot skaidri sīkāki apstākļi, piemēram, vai kāds no puišiem nav vēlējies piedalīties. "Šeit rodas jautājums - vai tiešām ir noticis vardarbīgs dzimumakts pret puisi, kurš to nav vēlējies, vai tomēr iesaistītie ir tikai attēlojuši dzimumakta kustības, it kā jautri pavadot laiku? Tas nav noskaidrots. Bet jau šobrīd dzirdam viedokli par to, ka te ir notikusi seksuāla vardarbība," izteicās Ķelle.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka tas, ka kāds no jauniešiem ir nofilmējis komandas biedru seksuālo kontaktu, nav pieļaujams. To Latvijā apraksta Pornogrāfijas ierobežošanas likums, un ir skaidri un gaiši pateikts, ka šādu informāciju, materiālu gan filmēt, gan izplatīt ir kategoriski aizliegts. Tāpat ir ir konkrēti likuma panti, kas nosaka atbildību vainīgajam, kurš filmēja un video izplatīja tālāk sociālajās vietnēs.

Tomēr, Ķelles vērtējumā, šobrīd ir pāragri spriest, kas notika pirms video izplatīšanas. Pirms sprieduma zīmju "tu esi varmāka", "tu esi tas, kurš izvarojis" karināšanas, viņa aicina saprast, kas patiesībā noticis, un runāt ar iesaistītajiem puišiem.

"Papardes zieds" uzskata, ka visiem profesionāļiem, kuri strādā ar bērniem, pusaudžiem un jauniešiem, būtu nepieciešamas apmācības metodiskajā ietvarā, kas saucas "Karogu sistēma". Tā piedāvā nevis emocijās, izjūtās, pieņēmumos un personīgajās pieredzēs balstītu vērtējumu, bet metodi, kas palīdz kritiski izvērtēt un noteikt uzvedību, pauž organizācija.

Ķelle norādīja, ka seksuālo robežu pārkāpšana ir globāla problēma. Pētījumi rādot, ka 20% meiteņu un 8% zēnu ir piedzīvojuši kādu no seksuālās vardarbības veidiem. Transgresīva jeb robežas pārkāpjoša seksuāla uzvedība variē no viegliem apvainojumiem un nevēlamas pieskaršanās līdz pat nopietnai seksuālai vardarbībai.

"Ir svarīgi uzvedību uzreiz neierindot kā kaitniecisku. Iespējams, tā ir robežu pārkāpjoša jeb transgresīva uzvedība, bet ne vienmēr transgresīva uzvedība būs kaitnieciska. Šie visi jautājumi ir tie, par kuriem būtu jādomā, pirms mēs diskutējam tālāk par notikušo," uzsvēra "Papardes zieda" valdes priekšsēdētāja.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu