Video Brāļu tautas: 0,06% no pasaules iedzīvotāju skaita un 25% no labākajām komandām pasaulē (2)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas basketbola izlases līdzjutēji
Latvijas basketbola izlases līdzjutēji Foto: FIBA.com

Latvijā un Lietuvā dzīvo vien 0,06% no pasaules iedzīvotāju skaita. Taču abu Baltijas valstu basketbola izlases veido 25% no pasaules labākajām komandām jeb abas ir Pasaules kausa izcīņas finālturnīra ceturtdaļfinālā.

Lietuva ar iedzīvotāju skaitu 2,8 miljoni ir kā lielais brālis. Latvijā dzīvo mazāk – aptuveni 1,9 miljoni.

Teikt, ka basketbols abās valstīs ir reliģija, izklausītos godīgi, jo gan Lietuvas, gan Latvijas līdzjutēji Āzijā tribīnēs ir kuplā skaitā, vēsta FIBA.

 
 Foto: FIBA.com

Dzeltenzaļie no Lietuvas ir padarījuši "Mall of Asia Arena" Manilā par savām mājām kopš sacensību pirmās dienas. Tagad šī arēna iegūs arī citas krāsas toni, jo Latvijas līdzjutēji no Džakartas pārceļas uz Manilu, kur risināsies turnīra galvenās cīņas. 

"Kā mēs sakām, viņi ir mūsu brāļi," par kaimiņiem izteicās Artūrs Žagars, kurš iepriekšējo sezonu aizvadīja Lietuvas vienībā Ķēdaiņu "Nevežis". 

"Tie ir mūsu brāļi! Mums ir līdzīgs iedzīvotāju skaits, kas nav daudz, un tagad abi esam labāko astotniekā. Tas nozīmē ļoti daudz. Esmu ļoti priecīgs par viņiem un domāju, ka viņi priecājas arī par mums. Tas ir tikai abpusēji, līdz mēs spēlējam viens pret otru."

Abas izlases pirms Pasaules kausa tikās pārbaudes spēlē Taivānā. Pārāka ar 93:69 bija Lietuvas komanda. Tas bija fizisks basketbols, un neviena no komandām ceļu sāncensim negrieza. 

"Lai arī cik uzkarsēta bija mūsu draudzības spēle gatavošanās posmā, mēs viņus atbalstām. Mums Latvijas komandā ir draugi un paziņas. Skatoties vienmēr atbalstām nefavorītu," sacīja lietuvietis Mindaugs Kuzminsks.

Lietuvas basketbolisti Pasaules kausā spēlē bez zaudējumiem, turklāt apspēlēta arī galvenā favorīte ASV. Savukārt Latvijas izlase turnīra gaitā pieveikusi Franciju, Spāniju, Libānu un arī Brazīliju. 

Jonam Valančūnam tika vaicāts, kas, viņaprāt, ir turnīra lielākais pārsteigums. "Laikam jau mūsu brāļi (Latvija). Viņi spēlē labu basketbolu, spēlē ar pārliecību. Viņi ir uzvarējuši tādas komandas kā Francija un Spānija; basketbols, ko viņi spēlē, ir patiešām labs."

Lietuvas panākumi basketbola pasaulē nav nekāds pārsteigums, ko gan nevarētu šajā turnīrā teikt par Latviju. Jāņem vērā, ka Latvijas valstsvienībai šī ir debija šāda mēroga sacensībās. 

"Tas mums ir neticami. Mēs esam kā brāļu valstis. Pasaules kausa izcīņā iekļūt labāko astoņniekā ir kaut kas pārsteidzošs," ar platu smaidu sacīja Lietuvas izlases spēlētājs Roks Jokubaitis.

Ceturtdaļfinālā Latvijas komanda spēkiem mērosies ar Vāciju, bet Lietuva tiksies ar Serbiju. 

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu