Gluži vai neticami, bet pasaules jaunākā valsts Dienvidsudāna ar vīriešu basketbola izlasi ieguvusi tiesības piedalīties 2024. gada olimpiskajās spēlēs Parīzē. Neticami, jo šo valsti nomocījusi nabadzība, bads, un tā ir bez basketbola infrastruktūras. Spēlētājiem treniņos uz betona grīdas virs galvām lidojuši ērgļi...

Sāksim nevis ar basketbolu, bet gan ģeogrāfiju...

Dienvidsudāna ir jaunākā valsts pasaulē, kas ir plaši atzīta un ir Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) dalībvalsts. No Sudānas tā atdalījās 2011. gadā - vairāk nekā 98 procentu valsts iedzīvotāju referendumā atbalstīja neatkarību, un 9. jūlijs kļuvis par Neatkarības dienu.

Teju septiņi no desmit gadiem (2013–2020) jaunās valsts vēsturē pagāja pilsoņu kara zīmē. Tagad ir cerības uz stabilāku dzīvi, nākamgad paredzētas pirmās neatkarīgās vēlēšanas. 98 procentus no valsts budžeta ieņēmumiem veido ienākumi no naftas.

Dienvidi no Sudānas vēlējās atdalīties un kļūt neatkarīgi vairākus gadu desmitus. Cīņas risinājās no 1983. līdz 2005. gadam. Iemesls nav tālu jāmeklē, jo trīs ceturtdaļas no Sudānas naftas atradnēm atrodas tagadējā Dienvidsudānas teritorijā, kas šobrīd ir trešā lielākā naftas ieguvēja Subsahāras Āfrikā. Neskatoties uz to, tā ir viena no nabadzīgākajām valstīm pasaulē.

Nav iekštelpu halles, kur nodarboties ar basketbolu!

Ar basketbolu uzreiz var saistīt vienu faktu: valstī šim sporta veidam nav nevienas piemērotas iekštelpu halles. Izlases spēlētāji trenējās uz betona grīdām un āra laukumiem, kuri nereti applūduši. Virs galvām lidoja putni...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp