Pēdējā "Bufetes" podkāstā "bufetnieki" Jānis Janševics un Ingmārs Jurisons diskutēja ar Arti Ābolu par hokeja un basketbola lomu un nozīmi Latvijā tagad un senākos laikos, Ābolam paliekot pie uzskata, ka hokejists Helmuts Balderis savulaik bijis izcilāks sportists par basketbolistu Valdi Valteru. Ļoti izsvērta un interesanta saruna, velkot arī paralēles starp Tamperes bronzu un Latvijas basketbola izlases uguņošanu Džakartā un Manilā. Pamudinot mani uz salīdzinājumu starp 1997. gadu, kad Latvijas hokeja izlase atgriezās A grupā, un basketbola izlases debiju pasaules čempionātā (Pasaules kausā) pēc 26 gadiem.

Toreiz, pirms došanās uz Turku, bija jāiebrauc pie kolēģiem pēc mobilā datora, pašam sava vai "Sporta Avīzes" īpašumā tāda nebija, kolēģis mani ceļā pavadīja ar smīnu: kā A grupā iegājāt, tā arī uzreiz izkritīsiet. Pareģojums nav piepildījies arī pēc gadsimta ceturkšņa.

Basketbola izlase pirms Manilas. Grupā Libāna, ar septiņiem NBA basketbolistiem piestūķētā Kanāda un Francija. Prognoze: viena uzvara. Ja nu gadījumā divas, tad nākamajā posmā uzvaru noteikti nebūs. Pieveikt pasaules čempionus spāņus un brazīliešus? Sapņot var, bet uz dzīvi jāskatās reāli. Bez saspēles līdera Jāņa Strēlnieka un Riharda Lomaža? Ar Kristapa Porziņģa sačakarēto potīti? Bez otrajā spēlē pazaudētā izlases kapteiņa Daira Bertāna?

Sapņot var, bet ne ar vaļējām acīm! Bez centriem! Ar savainoto/neveselo Anžeju Pasečņiku, ar malā atstātajiem Jāni Timmu un Mareku Mejeri... Kad pirms spēles laukuma centrā Rolandam Šmitam (207) pretī stājas īsti centra spēlētāji.

Starp Rīgu un Tamperi ir tāda pilsēta – Valmiera. Laukos TV3 nerāda, tāpēc Latvijas basketbola izlases debiju skatos Rolanda Šmita dzimtenē Valmierā, kur tagad ir arī brāļu Bertānu basketbola skola. Valmieras centrā pat divi lielie ekrāni – fanu teltī un turpat blakus pie universālveikala. Mačā pret Libānu vismaz sākumā punktus vāc tikai VALMIERIEŠI Šmits, Dairis un Dāvis Bertāni. Skatītāji kaifo! Valmiera rullē!

Esmu dzimis Cēsīs, kur arī skolā gājis...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp